|
|
16 Haziran 2008 Pazartesi 09:37
|
Ekonomi
|
Bankacılığın zorlaşacağını söyleyen Oyak'ın patronu, rekabet için Halk, İş, Vakıf ve Ziraat Bankası'nın birleşmesi önerisinde bulundu
Oyak Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, yurtdışında da rekabet edebilecek bir ulusal bankacılık sektörü için İş Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası ve Halk Bankası'nın birleştirilmesi gerektiğini savundu
Oyak şirketlerinin üst düzey yöneticileri, "Hepimiz Aynı Gemideyiz" sloganıyla Ankara gemisi ile İstanbul'dan Karadeniz Ereğlisi'ne gitti. Ulusoy, Erdemir'de düzenlenen toplantıda soruları yanıtladı.
Bankacılığa emek vermiş biri olarak görüşleri olduğunu söyleyen Ulusoy, "Türkiye'de ulusal bankacılıktan bahsetmek istiyorsak bu bankaları birleştirelim. Zor olabilir ama bunun arkasında siyasi irade varsa, olmayacak bir şey değil" diye konuştu.
Dünya çapında sermayesi olan bir banka oluşacağını anlatan Ulusoy, "Bu bankanın dağıtım ağını düşünün. Banka yabancılarla rekabet edebilir" dedi.
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince'nin 2007 sonunda yaptığı '2 milyar dolarlık varlık satacağız' açıklamasını hatırlatan Ulusoy, "Peki yarın ne olacak? Bu oyun kolay değil" şeklinde konuştu.
Ulusoy, "Eğer bir dünya devi olmazsanız bankacılık gittikçe zorlaşacak. Oyak olarak uzman olmadığımız bir konuda olmak istemiyoruz" dedi.
Küresel piyasalarda yaşanan krizin henüz birinci boyutununun yaşandığını belirten Ulusoy,
"Kriz ilerledikçe ve bankalar kredi vermekten korkup fiyatları artırdıkça, reel sektörde bazı sıkıntılar başlayacak. Reel sektörde sıkıntı başlaması demek, tekrar finans sektöründe sıkıntı başlaması demek" dedi.
Bu doğrultuda geçtiğimiz günlerde yaptığı "3.5 milyar dolarlık nakitimiz var. Batıda şirket alacağız" açıklamasını açan Ulusoy, şöyle konuştu:
"Türk bankalarının yurtdışından aldıkları kredilerin vadeleri yavaş yavaş geliyor. Tekrar daha yüksek fiyattan borçlanabilecekler. Oradaki bankalar kredi vermekte zorlanacak. O zaman 'Nakit kraldır' diyeceğiz ve harekete geçeceğiz. Krizin kötüye gideceğini, fırsatlar doğacağını düşünüyoruz. Şimdi ABD'de ve Avrupa'da krizin ikinci ve üçüncü boyutu yaşandığında değeri düşecek çok şirket olacak. İşte ulusalcılık, ülkeyi sevmek, bayrağınızı orada dalgalandırabilmek önemli. Neden biz Türkler oralara gidip, kâr edebileceğimiz fiyatlardan yatırım yapmayalım." 3.5 milyar dolarlık nakdin tamamını yurtdışına yatırmayacaklarını vurgulayan Ulusoy, "Uygun şartlar oluştuğunda, 'bu hareketleri de yapabiliriz' diyoruz. Dünyada sıkıntılar var da, ülkemizde yok mu? Ülkemizde de böyle fırsatların doğması bizi mutlu etmez ama oluşursa ülkede üretimin devamını sağlama şansına sahibiz" dedi.
Kredi kartı sahipleri dikkat! Banka, kredi kartı borcunu ödeyip kartı da iade eden müşterisine üç yıl sonra 1 kuruşluk borç için icra yolladı. 1 kuruşluk borç bu arada 504 lira oldu
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, gelecekte yaşanılacak krizin zamanını ve doğasını tahmin edemeyeceğini, ancak krizin geleceğinden emin olduğunu belirtti.
Yaklaşan yaz ayları öncesinde, çocuklarıyla tatil planı yapan aileler için oda seçenekleri, yeme-içme alternatifleri ve çeşitli aktiviteler sunan “Çocuk Dostu Oteller”, misafirlerini bekliyor.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi konusundaki hazırlıkların belli bir aşamaya geldiğini belirtti.
Krizde eve kapananlar sevgili bulma ümidini internete taşıdı...
İnternetten uçak bileti alırken yaşadığı bir anıyı anlatan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, fiyatların dakikalar geçtikçe hızla arttığına dikkat çekti ve 'Bilişim hızıyla giydiriyorlar' dedi.
|