|
|
17 Haziran 2008 Salı 03:27
|
Ekonomi
|
Oyak satmak istemiyor ama Mittal, Erdemir’de % 25’i buldu
Arcelormittal, hisselerinin tamamına sahip olduğu iştirakleri aracılığıyla Erdemir’deki hissesini borsadan alımlarla yüzde 13.68’den yüzde 25’e yükselttiğini bildirdi.
Arcelormittal’in Lüksemburg Borsası’na yaptığı açıklamada satın almanın maliyetinin hisse başına 8.4 YTL (6.69 dolar) ve toplam satın alma değerinin ise 869.25 milyon dolar olduğu belirtildi. İMKB’de bu rakamın toplam 1.092 milyar YTL’ye denk geldiği belirtildi.
HİSSELER % 11.4 YÜKSELDİ
Mittal’in açıklaması sonrası İMKB’deki Erdemir hisseleri gün sonunda yüzde 11.49 prim yaptı.Arcelormittal’in İMKB’ye yaptığı açıklamaya göre de şirketin Societe General, Credit Suisse, Nextgen Capital’den, aracılık hizmetleri kullanmaksızın satın aldığı hisseler ve hisse bedeli takası 17 Haziran itibarıyla gerçekleştirilmiş olacak. Ancak Oyak Grubu, Erdemir’in satışı konusuna olumlu yaklaşmıyor. Oyak Grubu’nun son yedi yıldaki yatırım stratejisi ve 2007 yılındaki performansına ilişkin olarak hafta sonu Ereğli’de düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ulusoy, Erdemir’de yabancı bir şirketle ortaklık kurma konusunda hâlâ istekli olup olmadıklarına yönelik olarak şunları söylemişti:
İSTEYEN İMKB’DEN ALSIN
“Hayır Erdemir’i satmak istemiyoruz. İlk aşamada acaba uluslararası tecrübeye sahip bir ortak iyi olabilir mi diye düşündük. O günün şartları içerisinde bir değerlendirmeydi bu... Ortaklık düşüncemiz gerçekleşmedi ve o konu kapandı. Bizim artık Erdemir’e ortak almamız söz konusu değildir. Şu anda Erdemir’in yüzde 50 küsür hissesi bizde. Küsuratın ne olduğunu söylemek istemiyorum. Ama geri kalan halka açık hisselerin önemli bölümü ise yabancı yatırımcıların elinde. İsteyen gitsin İMKB’den alsın ama biz satmayı düşünmüyoruz.”
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 2. seansında Bileşik Endeks, dünkü kapanışa göre 440,74 puan düşüşle 49.115,63 puandan kapandı.
İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,2330 YTL, avronun satış fiyatı 1,7620 YTL oldu.
Çocuk mobilyasında uzman marka Çilek'ten yapılan açıklamaya göre, firma Yunanistan'da toplam 20 mağaza açmayı hedefliyor.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), elektrik fiyatına yapılacak yeni bir zammın işsizlik artışına neden olabileceği uyarısını yaptı.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şube Başkanı Suat Yılmaz, enerjide dışa bağımlılık nedeniyle 2009 yılında daha çok elektrik zammı yaşanabileceğini söyledi.
Sony, dizüstü bilgisayarlarındaki aşırı aşınmadan dolayı yedi kişinin hafif yaralanmasından sonra 440 bin bilgisayarın ücretsiz tamir edileceğini açıkladı.
|