|
|
22 Haziran 2008 Pazar 12:12
|
Ekonomi
|
Her zaman eleştirirdi; bu kez Merkez'in kararını SAVUNMAK durumunda kaldı... Kürşat Tüzmen: MB FAİZLERİ ÇARESİZ KALDIĞI İÇİN ARTIRDI
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Merkez Bankası'nın (MB) faizleri artırmasıyla ilgili olarak, ''MB'nin faiz artırmasını, çaresiz kalındığı için yapılan bir işlem olarak görüyorum'' dedi.
Bakan Tüzmen, bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Mersin'de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, MB'nin faiz artırımının bütün ihracatçı ve sanayici için zor olacağına dikkati çekerek, ''Artışı çaresiz kalındığı için yapılan bir işlem olarak görüyorum. Çünkü geçmişte bunların örneklerini yaşadık'' diye konuştu. Faizlerin 13'den 23'lere kadar yükselmesinin sanayideki girdi maliyetlerinin çok fazla artması anlamına geldiğini ifade eden Tüzmen, şöyle devam etti:
''Bunun piyasa yansıması da benzeri şekilde oluyor. Uzun vadede hatta orta vadede enflasyonu yukarıya çekebilecek bir etki yaratıyor. Piyasada bu şekilde cari açığı kapatacak döviz girişinin sağlanması yüksek faiz olduğu sürece devam edebilir gibi düşünülüyor. Tabi bu bir yoğurt yiyiş şekli. Biz başından beri kurla ilgili değerlendirmeleri faizle ilgili değerlendirmeleri yaptık. Türk Lirasının aşırı değerlenmesi ile enflasyonunu aşağı çekilmesi metodu maalesef son dönemde bizi haklı çıkarttı. Şimdi aynı şekilde faizde de aynı sonucu vereceğini düşünüyorum. Ama artık, ben söyleyeceklerimi söyledim, şimdi piyasalar kendine göre denge mekanizmalarını çalıştırırlar.''
Türkiye'de döviz rezerv miktarının arttırılması gerektiğine işaret eden Tüzmen, şu anda 74 milyar dolar civarında rezerv miktarına sahip olunduğunu, ancak bunun en az 130 milyar dolara çıkartılması gerektiğini bildirdi.
Bu rakamın 125 milyar dolar ihracat hedefleyen bir ülke için önemli olduğunu ifade eden Tüzmen, ''Eğer iyi bir dış ticaretli, ihracatçı ülkeyseniz rezervinizi yüksek tutarsınız. O zaman içerideki para biriminiz de yerli para biriminiz de kontrol altına alınır'' dedi.
Rezervi yükseltirken, döviz alınacağı için döviz piyasalarında da bir dengeleme olacağına işaret eden Tüzmen, ''Yani döviz rezervini artırıp, iç piyasaya Türk Lirası verdiğiniz içinde esnaf rahatlar, piyasada da böylelikle çek-senet karşılıksız dönmesi imkanı da azalmış olur diye düşünüyorum'' dedi.
Uzun zamandan beri Türkiye ile 3,5 milyar dolarlık ticaret hacmi olan Irak'a gitmediğini hatırlatan Tüzmen, ''Irak'ta yaptığımız anlaşmalar vardı, onları takip etmeliyiz. Bu yüzden önümüzdeki günlerde Irak'a gideceğim'' dedi.
İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,4160 YTL, avronun satış fiyatı 1,9170 YTL oldu.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 2. seansında Bileşik Endeks, dünkü kapanışa göre 1092,44 puan düşüşle 29.443,71 puandan kapandı.
Türkiye'nin cari açığı Ocak - Ağustos döneminde 23 milyar 777 milyon dolardan 34 milyar 838 milyon dolara yükseldi.
Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, şans oyunları ihalesinin yapılması için çaba sarf ettiklerini söyledi.
Bu cümlenin muhatabı BOTAŞ Genel Müdürü Düzyol ise Demir'in üslubunu 'çok çirkin' buldu ve 'Bir genel müdüre yakışmıyor' dedi.
Merkez Bankası, döviz alım ihalelerine 16 Ekim'den itibaren ara verildiğini açıkladı.
|