|
|
01 Temmuz 2008 Salı 11:40
|
Ekonomi
|
Rıfat Hisarciklioğlu öyle diyor: 1982 ANAYASASI KALKINMAYA VE ZENGİNLEŞMEYE ENGEL
"1982 ANAYASASI ÖZEL SEKTÖR İLE KAMU SEKTÖRÜNÜN KALKINMASINA YÖNELİK HAZIRLANDIĞI İÇİN GÜNÜMÜZDE KALKINMAYA CEVAP VEREMİYOR"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 1982 Anayasası'nın Türkiye'nin kalkınma ve zenginleşme ihtiyacına cevap veremediğini, özel sektörün ayağında pranga olduğunu savunarak, "Türkiye'nin kalkınması ve zenginleşmesi için bu anayasanın değişmesi gerekir" dedi.
Hisarcıklıoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tek çözümünün ekonomisini büyütmekten geçtiğini, bunun için de yapısal reformların hızla hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Bazı yapısal reformların hızla yapılması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Bu reformları önümüzdeki dönemde hızla yapamazsak anayasayı, siyasi partileri, seçim kanunlarını, yargı sistemini, kamu yönetim reformunu, bunları hızla yapamazsak önümüzdeki dönemi kaybedeceğiz" dedi. Yeni bir anayasanın hazırlanması gerektiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Çünkü 1982 Anayasası yapılırken o zaman bütün dünyadaki kalkınma modelinde özel sektör, kamu sektörü beraber kalkınıyordu. Buna göre hazırlandı. Ama 90'larda dünyadaki anlayış değişti. Artık kamu eliyle kalkınma, zenginleşme devri bitti. Özel sektör eliyle kalkınma, zenginleşme devri başladı. Ama bizim anayasamız bunu kavramıyor. Bunu kavramadığı için anayasamızın özel sektörün önünü hızla açması, özel sektörün ayağına pranga olmaktan çıkması lazım. Onun için yeni bir anayasaya ihtiyaç var. 1982 Anayasası kalkınmaya ve zenginleşmeye karşı engel oluşturuyor" şeklinde konuştu.
Hisarcıklıoğlu, şirketlerin güçlü olmasının markadan geçtiğini ve devrin marka devri olduğunu vurgulayarak, "Önümüzdeki dönemde iş yapma biçimimizde markalaşma çok önemli. Onun için her gittiğim yerde ilin ekonomisinin iyiye gidebilmesi noktasında bu marka işini özellikle gösteriyorum ki işimizi artık bütün dünya markaya para veriyor. Bakın her şey aynı. İşimizi ne iş yapıyorsak muhakkak markalaştırarak yapacağız. Çok para kazanmak istiyorsak marka haline getirmek durumundayız" ifadelerini kullandı. Şirketlerin ileriyi görebilmesi ve büyümesi için endüstriyel tasarım yapması gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:
"Yenilikçiliği anlatalım dedik. Yaptığın işi saraya sokacaksın. Yaptığın işi saraya sokamazsan para kazanamıyorsun. Haberiniz olsun. Ne iş yaparsanız yapın. Dünyada bu global, küresel dünyada özellikle bizler için bu çok önemli. Ayakta kalmak istiyorsak ben babamdan böyle öğrendim böyle yapacağım diyorsanız bu yarışı kaybetmeye mahkumsunuz. Babamızdan öğrendiğimiz işi devam ettirebilme şansımız yok. 10 sene önceki iş yapma tarzımıza göre de iş yapma şansızı yok. Mevlana'nın bir sözü var ya 'Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım. Dün dünde kaldı bugün yeni şeyler yapmak lazım. Her gün işinize yeni ne üretebiliriz, ne ortaya çıkartabiliriz, nasıl katma değerini artırabiliriz. Nasıl daha fazla para kazanabiliriz diye çalışmak durumundayız. Artık sürekli yenilikçilik. Yeni ürünleri yeni şeyleri tüketiciye sunmaya hazır olmak lazım."
Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'ye ait yüzde 80 hisse Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından, satış yöntemiyle özelleştirilecek.
Bankaların aldığı aidatlarla gündeme gelen kredi kartları, tüketiciye alışverişin dışında pek çok imkan da sağlıyor.
Kredi kartı pazarındaki payını artırmak isteyen bankalar, sigorta hizmetinden lüks tatile kadar göz kamaştırıcı binlerce hediye veriyor.
Krizle birlikte finans sektöründe yaşanan sıkıntıların ardından ABD’de 7 banka daha kapandı.
THY, Çin yapımı 60-70 kişilik jet uçaklardan alabileceğini açıkladı. Sektör, 'Avrupa’da filolara Çin uçağı alınmıyor' diye tepki gösterdi.
Haziranda TÜFE yüzde 0.11, ÜFE yüzde 0.94 arttı. Haziran ayı itibariyle yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 5.73, ÜFE’de yüzde -1.86 oldu...
|