|
|
14 Temmuz 2008 Pazartesi 11:11
|
Ekonomi
|
Amerika'nın Mortgage şirketlerini kurtarma planı
ABD hükümeti zor günler yaşayan emlak kredisi devleri Fannie Mae ve Freddie Mac'e olan güveni artırmak için bir dizi acil önlem açıkladı. Yeni krediler verilecek ve gerekirse hükümet hisse alacak.
BBC - Amerikan Hazinesi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, emlak kredisi piyasasının yarısını elinde tutan bu iki şirketin kullanımı için fonlar oluşturabileceğini ve gerekirse hükümetin de bu şirketlerden hisse alabileceği belirtildi.
Amerikan Merkez Bankası da destek sağlamaya hazır olduğunu bildirdi.
Geçen hafta bu iki şirketin hisse senetlerinin değeri, Amerikan konut piyasasındaki daralma nedeniyle zarar etmelerinden dolayı yarı yarıya azalmıştı.
BBC New York Muhabiri Greg Wood, acil önlemlerin bu iki şirketin parasının bitmek üzere olduğu korkularını yatıştırmak için alındığını söylüyor.
Muhabirimiz ayrıca, her iki şirketten birinin iflas etmesine izin verilmesi dudrumunda bu durumun Amerikan mali sisteminde felaket yaşanacağını ve emlak kredisi piyasasının tamamen kuruyacağını belirtiyor.
Kongre'den Freddie Mac ve Fannie Mae'ye yeni krediler verilmesini isteyeceğini belirten ABD Hazine Bakanı Henry Paulson "Bu iki şirket emlak kredisi sistemimizde merkezi bir rol oynuyor ve mevcut halleriyle bu role devam etmeliler"dedi.
Amerikan mortgage piyasasının yarısını elinde tutan bu iki şirket, konut piyasasındaki daralmadan büyük zarar gördü.
Freddie Mac'in bugün 3 milyar dolarlık kısa vadeli borç satışı yapması bekleniyor.
Bu satış, emlak kredisi şirketlerine güven sınavı olması açısından büyük önem taşıyor.
Amerikan Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke , sorunlu bankalara nakit kolaylığı sağlama programının süresini uzatacaklarını açıklamıştı.
Bernanke ayrıca, konut alan kişileri şüpheli kredi uygulamalarından korumak için de yeni kurallar getireceklerini belirtmişti.
Ekonomi uzmanlarına göre bu açıklamalar, ABD'de konut ve kredi piyasalarındaki çalkantının beklenenden daha uzun süreceğine işaret ediyor.
36 YIL ARADAN SONRA, İLİŞKİLERİ ÖNCEKİ GÜN BAŞLADI DAHA...
Başbakan Tayyip Erdoğan mevduata güvencede limitlerin artırılacağını belirtip ‘Henüz rakam belli değil. Sınırsız güvence vermeyi düşünmüyoruz’ dedi
ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'nın, Hazine Bakanlığı görevine New York Merkez Bankası Başkanı Timothy Geithner'ı, Ulusal Ekonomi Konseyi başkanlığına da Lawrence Summers'ı atayacağı kesinleşti.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören hisse senetleri geçen hafta ortalama yüzde 13,61 oranında değer yitirdi.
Buna göre, şu anda toplam istihdamın yüzde 8’ini oluşturan part time çalışma oranı yukarıya çekilecek.
TÜRK Silahlı Kuvvetleri (TSK) komuta kademesi için iki adet Gulfstream G - 550 VIP uçağı alınacak. 100 milyon dolar değerindeki uçaklar, füze kalkanına sahip olacak.
|