türk net en son haber 15 Mart 2010Güncelleme: 15.03.2010 06:22 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
    Ana sayfa haber
    Politika Haber
    Toplum Haber
    Ekonomi Haber
    Dünya Haber
    Yaşam Haber
    Spor Haber
    Görüntülü Haber
    Haber İndeksi
    Haber Arama
    Haber Arşiv
    Hava Durumu
    Yazarlar
    Haber Başlıkları
    Araştırma Dosyaları
    Haber Yorumlar
    Haber Üyelik Merkezi
    Haber Üyelik Merkezi

    Güncel Başlıklar
    Tasarruf
    Türk Silahlı Kuvvetleri
    AB - Türkiye İlişkileri
    Deprem Belirtileri
    Deprem Açıklamaları
    Mardin
    Ali Ağaoğlu
    Hırsızlık Haberleri
    Silah Sanayii
    Silah Teknolojisi
    Add to Google
    31 Temmuz 2008 Perşembe 09:44 Ekonomi

    Patlıcan severlere tarlalardan haber var: rekolte DÜŞÜK

    Patlıcanda toptan ürün ve taze patlıca oyma fiyatları; son yıllarda yaşan kuraklık nedeniyle istediği miktarda ürünü elde edemeyen patlıcan üreticilerinin yüzünü güldürdü.

    Aydın'ın Nazilli ilçesinde son yıllarda kar getiren sektörler arasında yer alan kuru patlıcan üretimi, bu yılda bu işle uğraşan üretici ve oyma işçilerini memnun etti.

    Nazilli'de ismi kuru patlıcan üretimi ile anılan Yıldıztepe Mahallesi sakinlerinin büyük bir bölümünün uğraştığı patlıcan oymacılığı, ailelere büyük bir ekonomik kaynak sağlıyor. İlçede kuru patlıcan ticaretiyle uğraşanların sayısı beşi geçmemesine rağmen, bu kişilere ait tonlarca taze patlıcan mahalle sakinleri tarafından işleniyor. Tarlalardan kamyon ve traktörlerle getirilen patlıcanlar; teker teker oyulup ince tellere dizilerek içi su dolu varillere dolduruluyor. Bir saate yakın suda bekletilen patlıcanlar, evlerin etrafında oluşturulan sergilere, balkon ve çatılara asılarak kurutuluyor. Sabahın erken saatlerinde başlanan patlıcan oyma işlemi, gece yarısından sonra asma işlemlerinin tamamlanmasının ardından sona eriyor. Bilindiği gibi, her yıl ilçede Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında işlenen taze patlıcanlar başta Avusturya, Danimarka ve Libya başta olmak üzere Ortadoğu ve Arap ülkelerine ihraç ediliyor.

    2006 yılında 250 ton civarında gerçekleşen kuru patlıcan üretimini yapıldığını hatırlatan Nazilli Patlıcan Üreticileri Derneği Başkanı Osman Gandak, son iki yıldır bu rakamın yaşanan kuraklık nedeniyle düşeşe geçtiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl sezon başında tarlalardan kilosu 20-25 YKr'a ürün topladıklarını hatırlatan Gandak, yaşanan kuraklığın ardından fiyatların 60 YKr'a kadar yükseldiğini ifade etti. Taze patlıcanların işlendikten sonra dizisi 2-3 YTL' ye satıldığını belirten Gandak, mahallede çoluk çocuk bütün bireylerin el emeği ile hazırlanan kuru patlıcanlar piyasa değerinin çok altında alıcı bulduğuna dikkat çekti.

    Otuz yıldır patlıcan oymacılığı yapan Kübra Ulaş (64) da, bu yıl patlıcan üretimin az olduğundan söz ediyor. Yeterince ürün gelmemesi nedeniyle eski yoğunluğun yaşanmadığına işaret eden Ulaş, patlıcan oymacılığının kendileri için önemli bir gelir kaynağı olduğuna değiniyor. Üretimin az olmasına rağmen patlıcan oyma fiyatlarının biraz yükseldiğine kaydeden Ulaş, "Biz mahallemizdeki tüccarlara ait taze patlıcanları işleyerek para kazanıyoruz. Buradan kazandığımız paralarla evimizin bütçesine destek oluyoruz. Bu yıl 20 dizi oyulmuş patlıcan hazırlamanın bedeli 4 YTL oldu. Bir kişi bu işi yaparak günde 15 - 20 YTL para kazanabiliyor. Çok şükür emeğimizin karşılığını alıyoruz" diyor.

    İlgili Başlıklar:
    Tarım Sektörü (318 haber)

    Kaynak: İHA





    Kredi kartı kullanımından su tüketimine kadar birçok alanda faturayı düşürmek için...

    Kışlalarda nöbetçilerin daha emniyetli bir noktadan çevreyi gözetlemesine ve ateşli saldırıya karşılık vermesine olanak sağlayan uzaktan komutalı gözetleme ve atış platformu ''nöbetçi'' silahlı kuvvet

    Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, kirada birden fazla konutu bulunan ev sahipleri ile geçen yıl 3 veya daha fazla gayrimenkul satarak, değer artış kazancı elde eden toplam 20 bin kişiye birer

    Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, hayvanların mahrum kaldığı otun parasını ödedikten sonra otoyol ve karayolu yapabilecek.

    ‘2 milyar dolar serveti var’ iddialarını yanıtlayan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak “Servetim 40 milyon doların biraz üstünde olabilir. Eşim zengin kızıysa ben ne yapabilirim” dedi.

    Özellikle geçen yıl Türk turizmcilerin krizi fark edip fiyatları rakip ülkelerden daha önce indirince erken rezervasyonların tümünü almış oldu. Bu sayede de 2009 yılını artış ile kapatan sayılı ülkele

    Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
    NET Haber
    Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
    resmi abonesidir.
    NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
    Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
    Reklam