türk net en son haber 22 Mart 2010Güncelleme: 22.03.2010 01:35 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi
Anketler

Güncel Başlıklar
Yunanistan
Sivasspor
Vize Uygulamaları ve Sorunları
Danimarka
Müzik
Adana Demirspor
Altay
Hırsızlık Haberleri
Nihat Ergün - Sanayi ve Ticaret Bakanı
Facebook
Add to Google
12 Ağustos 2008 Salı 17:17 Ekonomi

2008'in ilk altı ayında Türkiye'nin eline 90.7 milyar dolar YABANCI PARA geçti; fakat ithalat için 118 milyar dolar HARCADI

EKSİ HESAP

İhracat, turizm, taşımacılık, yurt dışı müteahhitlik gibi tüm alanlardan elde toplam döviz geliri, yaptığı döviz harcamaları içinde sadece ithalatın faturasını bile karşılamaya yetmeyen Türkiye’nin, cari açığını finanse edebilmek için, yabancı sermaye girişlerine ihtiyacı giderek büyüyor.

Yılın ilk altı ayında toplam döviz geliri ithalat faturasının yüzde 89.3’ünü, toplam döviz giderinin ise sadece yüzde 77’sini karşılayabildi.

Türkiye, Ocak-Haziran döneminde 72 milyar 921 milyon doları ihracat yoluyla olmak üzere toplam 90 milyar 782 milyon dolar döviz geliri elde ederken, 101 milyar 716 milyonu ithalata toplam 118 milyar 129 milyon dolarlık döviz harcaması yaptı.

İhracat gelirleriyle ithalat faturasının sadece yüzde 71.7’sinin karşılanabildiği anılan dönemde, toplam döviz geliri ise ithalatın ancak yüzde 89.3’ünü karşılamaya yetti.

Toplam döviz geliri toplam döviz harcamasının ise yüzde 76.8’ini karşıladı. Buna göre toplam döviz harcaması, toplam döviz gelirinin yüzde 130’u düzeyinde gerçekleşti. Diğer bir deyişle Türkiye kazandığı her 100 dolara karşılık 130 dolarlık harcama yaptı.

İhracat dışındaki döviz gelirlerinin 7 milyar 469 milyon dolarını turizm, 3 milyar 294 milyon dolarını uluslar arası taşımacılık, 1 milyar 114 milyon dolarını faiz, 468 milyon dolarını yurt dışı müteahhitlik geliri, 674 milyon dolarlık bir bölümünü de işçi dövizi girişleri oluşturdu. Diğer alanlardan elde edilen döviz gelirlerinin toplamı ise 4 milyar 842 milyon dolar oldu.

Yılın ilk altı ayında ithalat dışındaki döviz giderlerinin ise 5 milyar 960 milyon dolarını faiz ödemeleri, 3 milyar 618 milyon dolarını taşımacılık giderleri, 1 milyar 812 milyon dolarını turizm, 5 milyar 23 milyon dolarını da diğer döviz harcamaları oluşturdu.

Geçen yılın aynı dönemine göre ithalat 27 milyar 718 milyon, taşımacılık giderleri 1 milyar 21 milyon, faiz ödemeler 766 milyon, turizm giderleri 237 milyon, diğer harcamalar da 1 milyar 171 milyon dolar arttı.

İlgili Başlıklar:
Cari Açık (36 haber)
İhracat (285 haber)






Yunanistan'da mali krizle mücadele çerçevesinde alınan önlemler çerçevesinde bankalarda bulunan paralarının vergilendirilmesinden korkan ve Yunan ekonomisinin geleceğinden endişe eden Yunanlıların par

Albüm yapımının 200 bin dolara çıktığı sektörde, single albümler en fazla 30 bin liralık maliyetleriyle tercih ediliyor.

Altın fiyatlarındaki artış ev hanımlarının düzenlediği günlerin vazgeçilmezlerinden olan çeyrek altına olan ilgiyi azalttı.

NE YAPARLARSA AFFETMEZ? ''IMF ile bir anlaşma yapmak Türkiye ekonomisini daha hızlı büyütecekse, işsizlikteki azalmayı beraberinde getirecekse ve biz sırf bunun üzerinden bir kahramanlık yapalım, bunu

BELÇİKALI bir turizm firmasının, 'Bisiklet Üstünde Günler' sloganıyla Belçika ve Hollanda'dan Türkiye'ye gönderdiği turistler bisikletle Akdeniz'i keşfediyor.

PLAN YAPMAYAN İNSANLAR ÜLKESİ, TÜRKİYE

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam