|
|
13 Ağustos 2008 Çarşamba 17:57
|
Ekonomi
|
HARÇLARA ZAM HAZIRLIĞI
Üniversite öğrencileri arasında ''harç'' olarak adlandırılan katkı paylarının, 2008-2009 akademik yılı için yüzde 10 oranında artırılması önerildi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, YÖK, üniversite öğrencilerinden alınan katkı paylarının, ''enflasyon oranı da gözetilerek yüzde 10 oranında artırılması'' önerisini Milli Eğitim Bakanlığına sundu. Milli Eğitim Bakanlığı da öneride değişiklik yapmayarak, Maliye Bakanlığına iletti.
Katkı paylarına yapılacak zam oranı Bakanlar Kurulunca kararlaştırılacak. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.
Harçlara yüzde 10 zam yapılması önerisinin değiştirilmeden onaylanması halinde fakültelerin katkı payları 2008-2009 akademik yılında 266-550 YTL arasında değişecek. Açıköğretim Fakültesinin harç miktarı 61 YTL'den 67 YTL'ye yükselecek.
Üniversitelerde en yüksek katkı payını, öğretim süresi 6 yıl olan tıp fakültesi öğrencileri ödüyor. En düşük harç miktarı açıköğretim öğrencilerinden alınıyor.
Yüzde 10 zam yapılması halinde katkı paylarının miktarları yaklaşık şöyle olacak:
Tıp fakülteleri 550 YTL, diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri 466 YTL, veteriner fakülteleri 364 YTL, tıbbi biyolojik bilimler ve fizik tedavi ve rehabilitasyon programları, teknik eğitim fakülteleri 266 YTL, İTÜ İşletme Fakültesi 379 YTL, mühendislik, mimarlık, mühendislik-mimarlık, inşaat, makine, maden, elektrik-elektronik, kimya metalürji, mühendislik ve teknik, uçak ve uzay bilimleri, ziraat ve orman fakülteleri 365 YTL, gemi inşaat ve deniz bilimleri, deniz bilimleri, su ürünleri, denizcilik, tekstil teknik ve tasarım, sanat ve tasarım, güzel sanatlar fakülteleri 300 YTL, fen, fen-edebiyat (fen programı), dil ve tarih-coğrafya, ilahiyat, eğitim, mesleki eğitim, sağlık eğitim, endüstriyel sanat eğitim, ticaret turizm eğitimi, mesleki yaygın eğitim, eğitim bilimleri, edebiyat, iletişim bilimleri ve iletişim fakülteleri 268 YTL, hukuk, iktisat, işletme, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler 285 YTL.
-YÜKSEKOKULLAR-
Yüksekokullar içinde de en fazla katkı payını devlet konservatuvarı ve sivil havacılık ve yabancı diller yüksekokulu öğrencileri ödeyecek.
Katkı payları devlet konservatuvarlarında 550 YTL, sivil havacılık ve yabancı diller yüksekokullarında 443 YTL olacak.
Mesleki teknoloji, tütün eksperliği, ev ekonomisi yüksekokulları öğrencileri 195, bankacılık ve sigorta, uygulamalı bilimler, ilahiyat meslek, sağlık, hayvan sağlığı, endüstriyel sanatlar, takı teknolojisi ve tasarımı, beden eğitimi ve spor, spor bilimleri teknolojisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon, sağlık teknolojisi, hemşirelik, sosyal hizmetler, sağlık idaresi, ulaştırma, turizm ve otelcilik işletme ve turizm işletme ve otelcilik ve engelliler entegre yüksekokulları ile tapu kadastro, sağlık hizmetleri, sivil havacılık, sosyal bilimler, teknik bilimler, yerel yönetimler, su ürünleri ve adalet yüksekokulları öğrencileri 179 YTL katkı payı verecek.
Lisastüstü öğrenim ücreti 244 YTL'ye yükselecek.
İsteyen öğrenciler katkı payını YURTKUR'dan kredi olarak alabiliyor. Katkı payları, öğrenciler tarafından yükseköğretim kurumlarınca kamu bankalarından herhangi birinde açtırılan hesaba yatırılıyor. YURTKUR'dan katkı kredisi almaya hak kazanan öğrenciler adına belirlenen katkı payı miktarları, bu kurum tarafından ilgili üniversiteye aktarılıyor.
Katkı payları, eğitim-öğretim yılı başlarında kayıt olma ve yenileme sırasında iki eşit taksitte ödeniyor.
Saat üretiminde yüzlerce yıllık geleneği olan İsviçre, kriz nedeniyle özellikle küçük işletmelerin havlu atmasıyla karşı karşıya. Ülkenin ihracatı 2009’da yüzde 22.3 gerileyerek 12.4 milyar dolara düş
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 10 yılda Avrupa’da satılan her 5 araçtan birinin elektrikli olacağını belirterek, “Hükümet olarak biz de elektrikli araçların Türkiye’de yaygın kullanımı ve üreti
Onarılan pistin inşaat sahasında gazetecilere konuşan Birdal, sıkıntıların atlatılması için havayolu şirketleri, terminal işletmecileri, yer hizmetleri yapan firmalar ile birlikte büyük bir öz veriyl
Uluslararası Para Fonu (IMF) Dış İlişkiler Direktörü Caroline Atkinson, Türkiye ile Madde 4 konsültasyonlarının gerçekleştirilmesi için varılan mutabakattan her iki tarafın da memnun olduğunu düşündük
A Lockheed Martin şirketi, F-35’in, Maryland Donanma Üssünde, havada bir dakika kadar sabit kaldıktan sonra, dar bir alana dikey iniş yaptığını bildirdi.
ABD Sahil Güvenlik Komutanlığı, İstanbul Merkezli Aksay Denizcilik Şirketine ait Marshall Bayraklı 16 bin 150 DWT’luk M/T KERİM isimli kimyasal tankere, denizi bilerek kirletmekten dolayı 750 bin dola
|