|
|
04 Eylül 2008 Perşembe 09:44
|
Ekonomi
|
Karamehmet ile TMSF'nin pazarlığı devam ediyor
TMSF ile Çukurova grubunun patronu Mehmet Emin Karamehmet arasındaki İnterbank kredilerinden kaynaklanan borçlar için pazarlığının bu hafta bitmesi bekleniyor.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) faizleriyle birlikte 533 milyon dolar borç çıkardığı Karamehmet’in, yol açtığı zararın anaparası olan 249 milyon doları ödemeyi kabul ettiği ancak faizlerini ödemek istemediği öğrenildi.
Kasası grup şirketlerine kredi aktarımı yoluyla boşaltıldığı için TMSF tarafından el konulan (1999) İnterbank’ın Cavit Çağlar’a satıştan önceki sahibi Çukurova Holding Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, TMSF’nin önüne koyduğu 530 milyon dolarlık borç için pazarlık yapıyor.
TMSF kaynaklarından edinilen bilgilere göre Karamehmet, bankayı Çağlar’a satmadan önce kendi şirketlerine açtığı kredilerin toplamına denk gelen 249 milyon doları ödeyip borçtan kurtulmak istiyor. Oysaki bu krediler 1996 yılından önce kullandırıldıkları için üzerlerinde 12 yıllık faiz yükleri var. TMSF de buna dayanarak faiz yürütmüş ve Karamehmet’in borcunu 533 milyon dolar olarak belirlemişti.
Vade de konuşuluyor
Taraflar arasındaki pazarlığın devam ettiği, görüşmelerinin bu hafta bitebileceği öğrenildi. Karamehmet’in 281 milyon dolarlık faiz kısmını ödemek istemediği, TMSF’nin ise toplam borcu (533 milyon dolar) tahsil etmekte kararlı olduğu ifade edildi. Karamehmet, borcun taksitler halinde ödenmesini talep etti. TMSF, vadenin çok uzun olmaması koşuluyla öneriye sıcak bakıyor. Görüşmelerin bu hafta sonuna kadar tamamlanması ve protokülün imzalanması bekleniyor.
Bilindiği gibi Karamehmet, İnterbank’ı kasasından şirketlerine 249 milyon dolar kredi aktardıktan sonra Cavit Çağlar’a satmıştı. Cavit Çağlar da kendi şirketlerine aynı miktarda kredi vermiş, bu kredi sonradan Karamehmet şirketlerinin borçlarının kapatılmasında kullanılmıştı.
TMSF bu kredileri tespit ederek Karamehmet’ten tahsilini istemiş, bazı şirketlerine temsilci atamış ve ödeme için iki aylık süre vermişti. Bu süre 28 Ağustos’ta dolmuştu.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yurt genelindeki 40 bin köyün yüzde 99'unda geniş bant internet bağlantısının bulunduğunu bildirdi.
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, eşdeğer ilacın ülke ekonomisi ve ulusal ilaç politikaları açısından önemine işaret ederek, "İlaç gücünü ticari isminden değil, içind
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk ürünlerinin AB piyasasına girerek, serbest dolaşımını sağlayan "CE" işaretini alma süresinin bir haftaya indirildiğini bildirdi.
Koç Holding, Fortune 500 listesinde 172’nci sırada yer aldı. Listenin tepesinde petrol şirketi Shell var
Türkiye’nin geleneksel lezzetleri ‘Pilav Arabası’ yatırım konusu oldu. Pilav, nohut ve ayrandan oluşan geleneksel lezzete yatırım yapan iki girişimci, yeni bir konsept yaratma peşinde.
|