|
|
14 Eylül 2008 Pazar 00:52
|
Ekonomi
|
İngilizlerin en büyük üçüncü tur şirketi iflas etmiş, Türkiye'deki müşterileri de MAĞDUR olmuştu
İFLASLAR DEVAM EDECEK, diyorlar
İNGİLTERE’DE ülkenin üçüncü en büyük turizm firmasının (XL) iflas etmesi ve uçak filosunun kullanım dışı kalmasının ardından 30’dan fazla turizm ve havayolu firmasının da iflas etmesi bekleniyor.
British Airways’in Genel Müdürü Willie Walsh, Noel’den önce bütün dünyada en az 30 havayolu şirketinin daha hangarlarının kapılarına kilit vurup, uçaklarını seferden çekmek zorunda kalacağını iddia etti.
HABERİN AYRINTILARI
İngiltere’de ülkenin üçüncü en büyük turizm firmasının iflas etmesi ve uçak filosunun kullanım dışı kalmasıyla birlikte 85 bin İngiliz turist ülkesine dönmek için çaba harcarken, bütün dünyada 30’dan fazla turizm ve havayolu firmasının da iflas etmesinin beklendiği öne sürüldü.
Ülkenin en büyük havayolu şirketi olan ve bir anlamda İngiltere’nin milli havayolu şirketi olarak tanınan British Airways’in Genel Müdürü Willie Walsh, Noel’den önce bütün dünyada en az 30 havayolu şirketinin daha hangarlarının kapılarına kilit vurup, uçaklarını seferden çekmek zorunda kalacağını iddia etti.
Akaryakıt zammı etkiledi
Bir yandan XL adlı turizm firmasının halen İngiltere dışında bulunan 85 bin yolcusu için çeşitli ülkelere diğer firmaların uçaklarının gönderilmesi çabaları sürerken, diğer yandan pek çok havayolu şirketinin de aslında giderek artan akaryakıt maliyetleriyle mücadele noktasında bulunduğunu belirten Walsh, küresel ekonomik krizin de İngiltere’de en çok turizm sektörünü vurduğunu belirtti.
“Sektörün kurulduğundan bu yana en zor şartları yaşamaktayız” diyen Walsh, önümüzdeki üç dört ay içinde bütün dünyada en az 30 firmanın daha iflas noktasına geleceğini savundu. Willie Walsh’ın başında bulunduğu British Airways de cuma günü ekonomik sıkıntıları gerekçe göstererek 1400 çalışanının işine son verdi.
Sektör uzmanlarına göre iflaslardan en çok etkilenecekler küçük tur operatörleri ve havayolu şirketleri olacak. Bu nedenle yolcuları da uyaran uzmanlar, ileri ki tarihlere yaptırılacak rezervasyonlar için öncelikle iflas durumunda bilet paralarının geri ödeneceğinin garantisinin alınması gerektiği uyarısında bulundu. Dün iflasını ilan ederek 21 uçağını seferden çeken XL turizm firmasının, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 50 değişik ülkede ülkelerine geri götürülmeyi bekleyen 85 bin yolcusu için çabalar da başlatıldı.
Yolcuların değişik havayolu firmalarına ait uçaklarla İngiltere’ye getirilmeleri için iki haftadan uzun bir süre gerektiği ve son 20 yılın bu en büyük ‘hava kurtarma operasyonu’nun 20 milyon sterline mal olacağı belirtiliyor.
Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'ye ait yüzde 80 hisse Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından, satış yöntemiyle özelleştirilecek.
Bankaların aldığı aidatlarla gündeme gelen kredi kartları, tüketiciye alışverişin dışında pek çok imkan da sağlıyor.
Kredi kartı pazarındaki payını artırmak isteyen bankalar, sigorta hizmetinden lüks tatile kadar göz kamaştırıcı binlerce hediye veriyor.
Krizle birlikte finans sektöründe yaşanan sıkıntıların ardından ABD’de 7 banka daha kapandı.
THY, Çin yapımı 60-70 kişilik jet uçaklardan alabileceğini açıkladı. Sektör, 'Avrupa’da filolara Çin uçağı alınmıyor' diye tepki gösterdi.
Haziranda TÜFE yüzde 0.11, ÜFE yüzde 0.94 arttı. Haziran ayı itibariyle yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 5.73, ÜFE’de yüzde -1.86 oldu...
|