|
|
10 Ekim 2008 Cuma 13:51
|
Ekonomi
|
SPK, piyasalardaki depremler için ERKEN UYARI modeli kuracak
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), aracı kuruluşların taşıdıkları faaliyet risklerinin önceden tespit edilerek giderilmesine yönelik 'Erken Uyarı Modeli' geliştiriyor.
SPK Başkanı Turan Erol, Erken Uyarı Modeli projesi ve bu konuda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
''Erken uyarı'' sistemine yönelik projenin sektöre en önemli katkısının, sektör ve SPK arasında kurulacak işbirliği olduğunu vurgulayan Erol, ''karşılıklı olarak geliştirilecek güven ve işbirliği sayesinde, aracı kuruluşların faaliyet kurallarına uyumuna yönelik doğru bilgiler, uzaktan erişimle temin edilecek. Bu bilgilerin, geliştirilecek model vasıtasıyla değerlendirilmesi sonucu, aracı kurumların riskli ve güçlendirilmesi gereken faaliyet alanları belirlenecek'' diye konuştu.
Erol, elde edilen veriler çerçevesinde düzenlemelere uyum konusunda gerekli önlemleri almaları için aracı kuruluş yönetim kurulu ile SPK arasında görüşmeler yapılacağını ve SPK'nın aracı kuruluşlara tavsiyelerde, uyarılarda bulunacağını da ifade etti.
Erol, Erken Uyarı Modeli çalışmalarının AB fonları ile desteklendiğini bildirdi.
SPK Başkanı, modelin sadece erken uyarı amaçlı değil aynı zamanda piyasada ortaya çıkan eğilimlerin belirlenmesi, muhtemel risklerin önceden tespit edilerek makro önlemlerin alınmasına da hizmet edecek şekilde oluşturulduğunu söyledi.
Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'ye ait yüzde 80 hisse Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından, satış yöntemiyle özelleştirilecek.
Bankaların aldığı aidatlarla gündeme gelen kredi kartları, tüketiciye alışverişin dışında pek çok imkan da sağlıyor.
Kredi kartı pazarındaki payını artırmak isteyen bankalar, sigorta hizmetinden lüks tatile kadar göz kamaştırıcı binlerce hediye veriyor.
Krizle birlikte finans sektöründe yaşanan sıkıntıların ardından ABD’de 7 banka daha kapandı.
THY, Çin yapımı 60-70 kişilik jet uçaklardan alabileceğini açıkladı. Sektör, 'Avrupa’da filolara Çin uçağı alınmıyor' diye tepki gösterdi.
Haziranda TÜFE yüzde 0.11, ÜFE yüzde 0.94 arttı. Haziran ayı itibariyle yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 5.73, ÜFE’de yüzde -1.86 oldu...
|