|
|
24 Ekim 2008 Cuma 11:39
|
Ekonomi
|
Piyasalar Sony ve Samsung depremiyle sarsılıyor
Dün ABD'deki olumlu kapanışlara karşın Sony'nin kazanç tahminlerini düşürmesi ve Samsung'un kârındaki gerileme ile Asya borsaları tepetaklak oldu.
ABD'de vadeli işlemler yüzde 3 seviyesinde düşerken, Avrupa'da da yüzde 6'ya varan düşüşler bekleniyor.
Piyasalardaki dengeyi bugün Asya bozdu. Gece ABD'den gelen yüzde 2'lik yükseliş haberleri ile piyasaların bugün nispeten daha sakin bir gün yaşaması beklenirken, analistlerin beklediği olmadı. Asya borsaları Samsung ve Sony'den gelen olumsuz haberlerin yanında Toyota'nın satışlarının yedi yıldır ilk kez gerilemesi ile dip yaptı.
Dünyanın en büyük ikinci borsası olan Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 9.60 gerilerken, Hong Kong'da Hang Seng yüzde 4.66 düştü. Güney Kore'de Kospi Endeksi de 2001 yılından bu yana en büyük düşüşünü kaydederek yüzde 11 geriledi.
Samsung hisseleri yüzde 14 değer yitirirken, elektronik devi Sony'nin hisseleri de yine yüzde 14 düştü. Toyota ise yüzde 5 geriledi.
Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'ye ait yüzde 80 hisse Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından, satış yöntemiyle özelleştirilecek.
Bankaların aldığı aidatlarla gündeme gelen kredi kartları, tüketiciye alışverişin dışında pek çok imkan da sağlıyor.
Kredi kartı pazarındaki payını artırmak isteyen bankalar, sigorta hizmetinden lüks tatile kadar göz kamaştırıcı binlerce hediye veriyor.
Krizle birlikte finans sektöründe yaşanan sıkıntıların ardından ABD’de 7 banka daha kapandı.
THY, Çin yapımı 60-70 kişilik jet uçaklardan alabileceğini açıkladı. Sektör, 'Avrupa’da filolara Çin uçağı alınmıyor' diye tepki gösterdi.
Haziranda TÜFE yüzde 0.11, ÜFE yüzde 0.94 arttı. Haziran ayı itibariyle yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 5.73, ÜFE’de yüzde -1.86 oldu...
|