türk net en son haber 14 Mart 2010Güncelleme: 14.03.2010 10:44 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
    Ana sayfa haber
    Politika Haber
    Toplum Haber
    Ekonomi Haber
    Dünya Haber
    Yaşam Haber
    Spor Haber
    Görüntülü Haber
    Haber İndeksi
    Haber Arama
    Haber Arşiv
    Hava Durumu
    Yazarlar
    Haber Başlıkları
    Araştırma Dosyaları
    Haber Yorumlar
    Haber Üyelik Merkezi
    Haber Üyelik Merkezi

    Güncel Başlıklar
    Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)
    Karayollarıyla İlgili Haberler
    Kanyon Alışverişmerkezi
    Sağlık Endüstrisi
    Sağlık Bilimleri
    Sağlık Haberleri
    Adapazarı - Sakarya
    Karadeniz
    Aytaç Durak
    Bundesliga
    Add to Google
    05 Kasım 2008 Çarşamba 08:46 Ekonomi

    Kriz nedeniyle işini kaybedenlere daha yüksek işsizlik maaşı verilmesine yönelik çalışma yürütülüyor

    BU HÜKÜMET ÇALIŞMASININ İSTİHBARATINI ZAMAN GAZETESİ ALDI

    ZAMAN'da İSA YAZAR imzalı haber şöyle:

    Hükümet, küresel krizin çalışanlara etkisini en aza indirmek için harekete geçti. Kriz sebebiyle işini kaybedenlere daha yüksek işsizlik maaşı verilmesine yönelik çalışma yürütülüyor.

    Halen üst sınırı 510 yeni lira olan işsizlik maaşının 600 yeni liraya kadar çıkarılması planlanıyor.

    Çalışanlara yönelik bir diğer müspet adım ise işsizlik maaşından faydalanmanın kolaylaştırılması.

    Böylece, kısa süre çalışıp işsiz kalanların da maaş alabilmesi sağlanacak.

    Şimdiki uygulamaya göre, işsizlik maaşı alınabilmesi için kişinin son üç yıl içinde en az 600 gün sigortası bulunması gerekiyor.

    Bu sürenin 120 günü ise kesintisiz olmak mecburiyetinde. Sendikaların getirdiği, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da sıcak baktığı teklife göre bu süreler aşağı çekilecek.

    Önceki gün sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelen Erdoğan, sendikalara işsizlik maaşının yükseltileceği müjdesini verdi.

    Sendikaların, 'İşsizlik maaşına erişim kolaylaştırılsın, rakam yükseltilsin, kapsam genişlesin' talebini müspet karşılayan Erdoğan, konuyla ilgili gerekli teknik çalışmanın yapılması talimatını verdi. Önceki gün Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda küresel krizin en büyük etkiyi, istihdam üzerinde göstereceği tespiti yapıldı. Krizin etkisiyle işçi çıkarmaların yaşanabileceğini söyleyen sendika başkanları, hükümetin bu konuda gerekli adımları atmasını istedi. Başbakan Erdoğan'a krizde işsiz kalanlar için İşsizlik Fonu'ndan faydalanmayı kolaylaştıracak üç teklifi sunuldu. Buna göre fondan yararlanmanın şartları kolaylaştırılacak, fonun kapsamı genişletilecek ve işsizlik maaşı artırılacak. Erdoğan bu öneriler karşısında, "İşsizlik Fonu'nun amaç dışı kullanımına kesinlikle izin vermeyiz. Ancak fonda 35,8 milyar yeni lira birikmiş para var. Bundan işsizlerin daha fazla pay almalarını sağlayacak düzenlemeler yapılabilir." dedi. Hükümetin işsizlik maaşının bir miktar artırılmasına da sıcak baktığı öğrenildi. İşsizlik maaşının alt sınırı 319 yeni lira, üst sınırı ise 510 yeni lira. Ayrıca Başbakan Erdoğan, sivil toplum liderlerine toplantıda alınan kararların hayata geçirileceğini belirterek, "Bunlar boşa konuşulan laflar değil, sakın öyle düşünmeyin, hepsini değerlendireceğiz." teminatı verdi. Ekim ayı sonu itibarıyla 35,8 milyar yeni liranın biriktiği İşsizlik Fonu'ndan faydalanabilmenin şartları son derece zor. İşsiz kalan birinin fondan maaş alabilmesi için son üç yılda en az 600 gün ödenmiş priminin bulunması ve bu sürenin 120 gününün kesintisiz olması gerekiyor. 1 gün bile eksiği olması halinde işsizlik maaşı alamıyor. Fondan 600 gün çalışmış sigortalılar 6 ay, 900 gün çalışmış sigortalılar 8 ay, 1.080 gün çalışmış sigortalılar ise 10 ay süre ile işsizlik maaşı alabiliyor. 35 milyar yeni lira biriken fonun 6 yıl içindeki toplam harcaması ise 3 milyar 218 milyon yeni lira oldu. Bu süre içerisinde 1 milyon 149 bin 441 kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazandı.

    Bu arada CHP Milletvekili Yılmaz Ateş, geçtiğimiz günlerde işsizlik ödeneğinin artırılmasını öngören bir kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Ateş'in teklifine göre işsizlik ödeneği hesaplanırken sigortalının son 4 aylık ortalama brüt kazancının yüzde 50'si dikkate alınacak. Halen bu oran yüzde 40 olarak uygulanıyor. Teklif ayrıca maaşı almayı kolaylaştıracak. Buna göre 600 günlük süre 300 güne indirilecek. Teklife göre 300 gün sigortalı çalışanlara 4 ay, 500 gün çalışanlara 7 ay, 700 gün çalışanlara 9 ay, 900 gün çalışanlara da 12 ay maaş ödenecek.

    İlgili Başlıklar:
    Çalışan Dünyası (172 haber)
    İşsizlik (270 haber)
    İşsizlik Sigortası (29 haber)






    Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, hayvanların mahrum kaldığı otun parasını ödedikten sonra otoyol ve karayolu yapabilecek.

    ‘2 milyar dolar serveti var’ iddialarını yanıtlayan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak “Servetim 40 milyon doların biraz üstünde olabilir. Eşim zengin kızıysa ben ne yapabilirim” dedi.

    Özellikle geçen yıl Türk turizmcilerin krizi fark edip fiyatları rakip ülkelerden daha önce indirince erken rezervasyonların tümünü almış oldu. Bu sayede de 2009 yılını artış ile kapatan sayılı ülkele

    Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türk tarım sektörünün üretim değerinin 23 milyar dolardan 57 milyar dolara çıktığını belirtti.

    UZAKTAN KUMANDALI: Yüksel Savunma Sistemleri Şirketi’nin iki yıllık bir teknoloji geliştirme projesi sonucunda tamamen milli ve özgün bir ürün ortaya çıktı.

    Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
    NET Haber
    Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
    resmi abonesidir.
    NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
    Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
    Reklam