türk net en son haber 5 Temmuz 2009Güncelleme: 05.07.2009 01:54 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
    Ana sayfa haber
    Politika Haber
    Toplum Haber
    Ekonomi Haber
    Dünya Haber
    Yaşam Haber
    Spor Haber
    Görüntülü Haber
    Haber İndeksi
    Haber Arama
    Haber Arşiv
    Hava Durumu
    Yazarlar
    Haber Başlıkları
    Araştırma Dosyaları
    Haber Yorumlar
    Haber Üyelik Merkezi
    Haber Üyelik Merkezi

    Güncel Başlıklar
    Galatasaray
    Abdullah Gül
    Adapazarı - Sakarya
    AKP
    Recep Tayyip Erdoğan
    Yaşlı Nüfus
    Michael Jackson
    THY
    Orman Yangınları
    Aile İçi Cinayet
    Add to Google
    02 Aralık 2008 Salı 20:52 Ekonomi

    Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı Müdürü VAH VAHLANDI: AVRUPA'DA KÖLELİK BENZERİ, GİZLİ BİR EMEK PİYASASI VAR

    VE BU PAZARI DA 'GÖÇMENLER' YARATIYORMUŞ

    Avrupa Birliği (AB) Temel Haklar Ajansı Müdürü Morten Kjaerum, Avrupa'da göçmenlerin, hatta çocukların, kölelik benzeri koşullarda çalıştıkları gizli bir emek piyasası olduğunu söyledi.

    Kjaerum, küresel ekonomik krizin daha çok insanı bu yer altı ekonomisine sürükleyebileceği ve ağır sömürüye maruz bırakabileceği uyarısında bulundu.

    Kjaerum AP've verdiği özel demeçte, Avrupa'da "göçmen işçi ve çocukların, kölelik benzeri koşullarda çalıştığını" büyüyen bir yasa dışı pazar olduğunu söyledi. Sorunun bütün Avrupa ülkelerinde yaşandığını ve bu pazarda hem göçmenlerin, hem de AB üyesi ülkelerin vatandaşlarının çalıştığını belirten Kjaerum, "köle-benzeri emek pazarı, yeniden ciddi biçimde ele almamız gereken bir sorun" dedi.

    Yasa dışı emek pazarının büyüklüğünü hesaplamanın "çok zor" olduğunu belirten Kjaerum, bu pazardaki işlerin başka sektörlerin yanı sıra seks ve tarım sektörlerinde görülebileceğini, bazen evlerde çalışan kişilerin de bu kategoride değerlendirilebileceğini kaydetti.

    AB içinde bir yer altı ekonomisi olduğuna işaret eden haberlere sık sık rastlanıyor. Örneğin 2006'nın sonlarında Polonya polisi, İtalya meyve çiftliklerine 2000'den bu yana yüzlerce Polonyalıyı köle gibi çalıştırmak üzere gönderen bir çetenin liderini yakaladığını açıklamıştı.

    Bazen yasa dışı emek pazarındaki işçilerin ölümle yüz yüze geldiklerini belirten Kjaerum, "AB'ye üye ülkelerde, bu işçilerin vurulup öldürüldükleri olaylara da rastlıyoruz" dedi, ancak bu olaylarla ilgili daha fazla ayrıntı vermedi.

    Merkezi Viyana'da olan AB Temel Haklar Ajansı gelecek yılın başlarında çocuk kaçakçılığı ile ilgili bir rapor yayımlayacak.

    Kjaerum, topladıkları çok ham verilere göre bile, çocuk kaçakçılığı sorununun da AB'nin ve AB kurumlarının ele alması gereken "gerçek bir sorun" olduğunu belirterek, her yıl, Avrupa'ya gelen yüzlerce, belki binlerce çocuğun birkaç gün içinde ortadan kaybolduğunu belirtti.

    Bu çocukların bazılarından bir daha haber alınamadığını belirten Kjaerum, "öteki çocuklar ise ya sınır yetkililerine sığınmak için başvuruyorlar ya da başka bir biçimde sığınmacı kamplarına naklediliyorlar, ondan sonra da ortadan yok oluyorlar" dedi.

    Kjaerum "büyük ihtimalle" bu çocukların ya seks pazarına satıldıklarını, ya ev işlerinde ya da çiftliklerde çalıştıklarını kaydetti.

    AB Temel Haklar Ajansı, AB ve üye ülkelerin AB yasalarını uygularken temel insan haklarına uymalarını sağlama konusunda danışmanlık yapmak amacıyla geçen yıl kuruldu.

    İlgili Başlıklar:
    Avrupa Birliği (238 haber)






    Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'ye ait yüzde 80 hisse Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından, satış yöntemiyle özelleştirilecek.

    Bankaların aldığı aidatlarla gündeme gelen kredi kartları, tüketiciye alışverişin dışında pek çok imkan da sağlıyor.

    Kredi kartı pazarındaki payını artırmak isteyen bankalar, sigorta hizmetinden lüks tatile kadar göz kamaştırıcı binlerce hediye veriyor.

    Krizle birlikte finans sektöründe yaşanan sıkıntıların ardından ABD’de 7 banka daha kapandı.

    THY, Çin yapımı 60-70 kişilik jet uçaklardan alabileceğini açıkladı. Sektör, 'Avrupa’da filolara Çin uçağı alınmıyor' diye tepki gösterdi.

    Haziranda TÜFE yüzde 0.11, ÜFE yüzde 0.94 arttı. Haziran ayı itibariyle yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 5.73, ÜFE’de yüzde -1.86 oldu...

    Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
    NET Haber
    Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
    resmi abonesidir.
    NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
    Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
    Reklam