türk net en son haber 8 Eylül 2008Güncelleme: 08.09.2008 03:57 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
Tayyip Erdoğanın Sözleri
Aydın Doğan
Lewis Hamilton
Formula 1
Milli Gelir Hesapları
AB - Türkiye İlişkileri
Genelkurmay Haberleri
İlker Başbuğ
Ermenistan
Abdullah Gül
Add to Google

08 Ocak 2007 Pazartesi 15:37 Ekonomi

Yerli Şimşek, 'çikita'ya karşı

Yerli üreticinin en büyük sorunu olan 'Çikita' adındaki ithal muza karşı Çukurova Üniversitesi'nde yeni türler geliştirildi.

'Azman ve Şimşek' isimli yeni türlerin koku ve lezzeti orijinal Anamur muzu ile aynı, gramaj ağırlığı da ithal muza yakın.

Tüketicinin beğendiği, üreticiye daha çok ürün getiren muzların üretim alanları giderek yaygınlaşıyor. Anamur Muz Üreticileri Birliği Başkanı Ayhan Güzel, yörede yaklaşık 30 bin dekar alanda 150 bin ton civarında yerli muz üretimi yapıldığını bildirdi. Güzel'in verdiği bilgiye göre, yerli muz üretiminin kalitesini artırmak amacıyla başlatılan çalışmalar neticesinde iki firma 6 yıl önce Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde, yerli türleri geliştirdi. 'Azman ve Şimşek' olarak adlandırılan türler, laboratuvar ortamında çoğaltıldı. İthal çikita muza benzerliği ile dikkat çeken türler, aromasının kendine has olması sebebiyle üreticiler tarafından büyük ilgi gördü. Şu an Anamur'da 1, Antalya'da ise 2 firma geliştirilmiş muz fidanı üretimi yapıyor. Yörede son 5 yılda 400 bin muz ağacının bu türe dönüştüğünü belirten Güzel, eski muzlarla bir dönüm alandan yaklaşık 5 ton ürün alındığını, bu türlerle üretimin 7 tona kadar çıktığını kaydetti. Birlik başkanı, "Şimdilik yeni türlerin üretimi 20 bin ton. Dönüm başına alınan ürünün ve gelirinin fazla olması üretimin cazibesini artırıyor. Amacımız üretimin tamamının bu türlerden yapılmasını sağlamak." dedi.

Üretilen muzların tamamının bu türlere dönüşmesi durumunda yıllık 210 bin ton civarında üretim yapılabileceğini vurgulayan Ayhan Güzel, "Bu üretimle Türkiye ihtiyacının üçte ikisini yani tamamına yakınını karşılamış oluruz. Yıllık yaklaşık 350 milyon YTL ödediğimiz 'çikita' ithalatını da önlemiş oluruz." diye konuştu.


İlgili Başlıklar:
Tarım Sektörü (220 haber)
Tarım Teknolojileri (25 haber)
Çiftçi Dünyası (144 haber)

Kaynak: AA





Yeni Zelanda'dan 48 yaşındaki mucit Glenn Martin gelecek yıl, geliştirdiği araçları 100.000 Dolar'dan satışa çıkarmayı ümit ediyor.

Kamu işletmeleri, dil bilen personel sayısında da sınıfta kaldı. KİT’lerde dil bilen personel sayısı da sadece yüzde 0.6 oldu.

ABD'nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu olarak kabul edilen ''Federal Deposit Insurance Corp'' (FDIC), konut sektöründeki kredi krizinden etkilenen bir bankaya el koydu.

Kredi kartı aidatları sebebiyle eleştirilen bankaların geçen yıl müşteriden hizmet bedeli adı altında toplam 8,3 milyar YTL para aldığı ortaya çıktı.

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam