türk net en son haber 7 Eylül 2008Güncelleme: 07.09.2008 14:31 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
Milli Gelir Hesapları
AB - Türkiye İlişkileri
Genelkurmay Haberleri
İlker Başbuğ
Ermenistan
Abdullah Gül
Michael Phelps
Filistin
İsrail
Teknoloji
Add to Google

03 Mart 2008 Pazartesi 00:21 Dünya

Rus halkı Medvedev'i tasdik etti: Putin'in işaret ettiği adam, devlet başkanı seçildi

Rus halkı dün sandığa gidip Putin'in halef seçimine tasdik verdi. Yüksek katılım için sandık başında yiyecek ve içki dağıtıldı, kutuptaki geyik çobanına bile sandık ulaştırıldı

Rusya, sekiz yıllık iktidarında ülkenin sesinin yeniden gür çıkmasını sağlayan Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'halef seçimini tasdiklemek' üzere dün sandığa gitti.

Eski KGB ajanı Putin'in 18 yıl önce St. Petersburg kent yönetimine taşıdığından beri yanından ayırmadığı 42 yaşındaki hukukçu Dimitri Medvedev, yüzde 70'e ulaşan oranla yeni başkan seçildi.

Uluslararası toplumun dikkati ise, sonucu malum seçimden ziyade, başbakan yardımcılığı ve enerji devi Gazprom'un başkanlığını yürüten Medvedev'in üçüncü kez aday olamayan Putin'le nasıl iktidar paylaşımına gideceğine odaklı. Batı'da Medvedev'in kah 'Putin'in kuklası', kah Kremlin içindeki KGB kökenli 'silovikilerin' hedefi olacağı tezleri işlense de, ekonomi ve iş alemi ılımlı ve genç liderden umutlu.

11 saat dilimine yayılmış Rusya Federasyonu'nda Kamçatka'da başlayan oylama akşam Baltıklar'daki Kaliningrad'da bitti. Medvedev için 'rakip' olarak anılamayacak diğer üç aday Komünist Parti'nin 63 yaşındaki lideri Gennadi Züganov, 61 yaşıdaki milliyetçi Vladimir Jirinovski ve adı sanı duyulmamış Andrey Bogdanov'du. Oyunu eşi Svetlana ile Moskova Üniversitesi'nde atan 42 yaşındaki Medvedev, yağmurlu havayı 'hayırlı haberci' sayıp, "Kendimi iyi hissediyorum. Bahar geldi" dedi. Eşi Ludmilla ile Moskova Bilimler Akademisi'nde oy kullanan Putin de memnundu: "Yağmur yağıyor, iyiye delalet."

Kremlin'in derdi, rejime onayın sembolü olarak 109 milyon kayıtlı seçmenin sandığa gitmesini sağlamaktı. Seçim Komisyonu Başkanı Vladimir Çurov, öğleden sonra katılımı yüzde 48 oranında duyurdu. Katılımın, aralık genel seçimindeki yüzde 64'ü geçmesi bekleniyordu. Kar otomobilleriyle kutup bölgesindeki geyik çobanlarına dahi ulaşıldı. Kozmonot Yuri Malençenko'nun oyunu Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan attığı teması işlendi. Sandık başında halka yiyecek dağıtıldı, St. Petersburg'da bira ikram edildi.

Moskova'da oy kullanan Tamara Razumova, hissiyatını "Medvedev Putin'in başladığı işi sürdürebilecek ve çocuklarımıza örnek olabilecek harika, genç, yakışıklı enerjik bir adam" diye dile getirirken, Kaliningradlı doktor Timofei Ryumin ucuz ev gibi beklentileri karşılanmasa da Medvedev'i tercih ettiğini söylese de "Alternatif yok. Seçim sarhoş olmak için yine iyi bir sebep" diye ekledi. 43 yaşındaki Pavel, "Hangi seçim. Herkes kimin galip geleceğini biliyor. Rusya'da demokrasi asla var olmayacak" görüşündeydi.

Adaylığına çıkarılan güçlüklerden sonra gittiği boykotu Rusya'da kimsenin dikkate almadığı eski satranç şampiyonu Garry Kasparov, seçimin 'maskaralık' olduğunu söyledi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı seçimleri izlemezken, tek yabancı gözlemci grubu Moskova ve St. Petersburg'la sınırlı gözlem misyonu üstlenen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin 23 kişilik heyetiydi. Medyada sadece Kremlin'in adayının tanıtıldığı, devlet kaynaklarının seferber edildiği, bölgesel liderlere baskı yapıldığı eleştirileri getiren Rus gözlem örgütü Golos ise, çalışanların ücret kesintisi yahut işten atılma tehditleriyle sandığa gitmeye zorlanması ve seçmen kartları olmaksızın oy atılması gibi usulsüzlükleri rapor etti.

FOTOĞRAF: Sibirya'da 'Kutup Ayıları' adlı yüzücü grubu sandığa mayoyla gitti.

İlgili Başlıklar:
Rusya (398 haber)
Vladimir Putin (96 haber)
Dimitri Medvedev (20 haber)
Seçim Haberleri (89 haber)






Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın, onuruna verdiği iftar yemeğinde ünlü Ermeni müzisyen Djivan Gasparyan’ın “Sarı Gelin” türküsünü seslendirmesiyle duygulu anlar y

KOKU, İNSANIN ÜZERİNE BİR YAPIŞTI MI, BİR DAHA ÇIKMIYOR. İŞTE FİLİSTİNLİLERİN BULDUĞU ÇARELER:

Kanada’da, girdikleri evin kedisini mikrodalga fırında yakarak öldüren gençlere 1 yıl gözetim altında tutulma ve 100 saat de toplum merkezlerinde çalışma cezası verildi.

AVRUPA Birliği’nin öğrenci değişim programı Erasmus’un öğrenci birliği ESN, Türklerle anlaşamayan Kıbrıs Rum kesimini attı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan-Türkiye maçı için Erivan'a gitmesini ''tarihi ve cesur bir davranış'' olarak değerlendirdi.

Rusya'nın Venezuela ile bu yıl içinde Karayip Denizi'nde ortak tatbikat yapacağı bildirildi.

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam