türk net en son haber 5 Temmuz 2009Güncelleme: 05.07.2009 05:07 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
    Ana sayfa haber
    Politika Haber
    Toplum Haber
    Ekonomi Haber
    Dünya Haber
    Yaşam Haber
    Spor Haber
    Görüntülü Haber
    Haber İndeksi
    Haber Arama
    Haber Arşiv
    Hava Durumu
    Yazarlar
    Haber Başlıkları
    Araştırma Dosyaları
    Haber Yorumlar
    Haber Üyelik Merkezi
    Haber Üyelik Merkezi

    Güncel Başlıklar
    Galatasaray
    Abdullah Gül
    Adapazarı - Sakarya
    AKP
    Recep Tayyip Erdoğan
    Yaşlı Nüfus
    Michael Jackson
    THY
    Orman Yangınları
    Aile İçi Cinayet
    Add to Google
    20 Mart 2008 Perşembe 16:10 Dünya

    İsveçlilerin bizzat kendileri de kendi dilleri yerine İngilizce konuşur olunca, YASAL ZORUNLULUK GETİRME kararı aldılar

    İsveç, dilini kurtarmaya çalışıyor

    İsveç'te 1 Temmuz 2009'de yürürlüğe girecek olan yeni dil yasası gündeme oturdu. Hükümete sunulan yeni teklifte, "İsveç'te yaşayan herkes İsveççe öğrenme şansına sahip olmalı ve İsveççe'nin devlet nezdinde öncelikli dil olduğu kanunda belirtilmeli" denildi.

    Konuyla ilgili araştırma yapan Dil Uzmanı Bengt-Nilsson, "İsveççe yüksek öğrenimde ve araştırma alanında her geçen gün nüfuzunu yitiriyor, özelikle doğa bilimleri, (fizik, kimya, biyoloji), tıbbi bilimler ve teknik bölümlerde durum çok vahim" dedi.

    Nilsson, 2007 Aralık'ında Kültür Bakanlığı tarafından konuyu araştırmak üzere görevlendirildi. Araştırma İsveç'te dil yasasının yıllara göre değişimini ve İsveç dilinin gelişimi üzerineydi. Hazırlanan teklif, Salı günü Kültür Bakanı Lena Adelsohn Liljeroth'e sunuldu.

    Nilsson'ın çalışmasında, "İsveççenin bilim dünyasındaki ağırlığını korumasını istiyorsak, bilimsel terminolojiyi İsveççeleştirmemiz gerekiyor, yoksa aynı şeyleri tanımlamak için yabancı dillerden birçok terim İsveççeye geçiyor ve bu da İsveççenin bilimsel dünyada ve yüksek öğrenimde etkisini yitirmesine sebep oluyor" ifadeleri yer alıyor.

    Dil'in basit, sade ve detaylara dikkat çekecek şekilde kullanılmasının gerektiğini kaydeden Nilsson, "Birey olarak herkes konuşmalarında ve sunumlarında İngilizce ya da başka bir yabancı dilden kelimeler kullanarak hitabetini güzelleştirebilir, fakat kamu kurumlarından yapılan açıklamalarda ve kamu çalışanları konuşmalarında İsveççe kullanmaya gayret etmeliler" diye konuştu. Raporda, yurtdışında görevli devlet memurlarının eğer tercüman varsa mutlaka İsveççe konuşmaları gerektiğini, ayrıca başka ülkelerle gerçekleştirilen yazışmaların da İsveççe yapılması gerektiği belirtildi.

    İlgili Başlıklar:
    İsveç (73 haber)






    Kaldığı otelde bir süre dinlendikten sonra Fener Rum Patrikhanesi'ne gelen Kiril, yetkililer tarafından kapıda karşılandı. Moskova Patriği'nin gelişiyle birlikte kilise çanları çalındı.

    Hayranları, gece vakti gökyüzüne yükselen bu ışıklara bakıp dua ediyor.

    Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD Başkanı Barack Obama’ya, temaslarda bulunmak üzere Şam’ı ziyaret etmesi için gayriresmi davette bulundu.

    Bulgaristan'da halkın, Sosyalistler’in önderliğindeki, Türk partisi HÖH’ün de yer aldığı koalisyonu yıkması bekleniyor.

    İsrail Ordusu'nun Hahambaşı Avihay Ronski, 'kadınların orduda görev almamaları gerektiğini' söyledi.

    Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan, 'Türkiye ile sınırların koşulsuz olarak açılması yönünde mutabakata vardık. Türkiye’den pratik adımları atmasını bekliyoruz' dedi.

    Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
    NET Haber
    Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
    resmi abonesidir.
    NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
    Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
    Reklam