türk net en son haber 5 Temmuz 2009Güncelleme: 05.07.2009 19:56 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
    Ana sayfa haber
    Politika Haber
    Toplum Haber
    Ekonomi Haber
    Dünya Haber
    Yaşam Haber
    Spor Haber
    Görüntülü Haber
    Haber İndeksi
    Haber Arama
    Haber Arşiv
    Hava Durumu
    Yazarlar
    Haber Başlıkları
    Araştırma Dosyaları
    Haber Yorumlar
    Haber Üyelik Merkezi
    Haber Üyelik Merkezi

    Güncel Başlıklar
    Trafik Kazaları
    Ilısu Barajı
    Irak Türkiye İlişkileri
    İsrail
    ADSL
    İnternet
    Michael Jackson
    Domuz Gribi
    Futbolda Transferler
    Osmanlı Tarihi
    Add to Google
    16 Nisan 2008 Çarşamba 14:36 Ekonomi

    Dünya petrol rezervlerinin yüzde 10'una sahip olan Irak, 35 yabancı petrol ve doğalgaz şirketine resmi faaliyet izni verdi

    Petrol Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan listeye göre izinlerde 'aslan payını' işgal güçlerine ait petrol şirketleri aldı.

    Amerikalıların 7 şirketle (Anadarko, Chevron, Conoco Phillips, ExxonMobil, Hess Corporation, Occidental Petroleum, Marthon International) başı çektiği listenin ikinci sırasında ise Japonya yer aldı.

    İşgale aktif destek veren Japonya'nın dört şirketi (Inpex Holding, Japex, Mitsubishi, Nippon oil) kontrat yapmaya hak kazandı.

    Bush yönetiminin en büyük destekçisi olan İngiltere de zaferden payına düşeni aldı.

    BP, BG ve Premier eski İngiltere mandasında yeniden faaliyet göstermek için gerekli izinleri aldı.

    "Irak'ı petrol için işgal ettik." diyen Avustralya Savunma Bakanı Brendan Nelson'un ülkesi de ihaleden mutlu ayrıldı. Avustralyalı Woodside ve BHP Billiton firmaları arama ve üretim konusunda yeterlilik almayı başardı. Irak Savaşı'na giden yolda çok ciddi roller üstlenen İtalya'nın da payına ciddi bir pay düştü. İtalyan petrol devi ENI ve Edison International 115 milyar varillik rezervden payına düşeni alabilmek için bölgede boy gösterecek. İşgale asker göndererek destek veren Hollanda (Shell), Güney Kore (Kogas), İspanya (Repsol) ve Danimarka da (Maersk) şanslılar arasında. Listede işgale karşı diplomatik anlamda direnç gösteren Çin, Rusya, Almanya ve Fransa'nın yer alması kafaları biraz karıştırsa da enerji analizcilerine göre ortada bir çelişki yok. Eski Irak lideri Saddam Hüseyin döneminde ciddi anlaşmalara imza atan bu ülkeler, işgal sonrasında daha önce elde ettikleri kazanımları kaybetmişlerdi. ABD ve İngiltere'nin kendilerine karşı oluşan tepkiyi hafifletmek ve bir anlamda gönül almak için bahsi geçen ülkelerin de izin almasına imkan sağladığı ifade ediliyor.

    Amerika Birleşik Devletleri'nin 2003 yılında başlattığı işgal sonrasında uluslararası enerji devlerinin bölgeye büyük ilgi göstermesi savaşın Irak'ın zengin enerji kaynaklarını ele geçirmek için açıldığı yönünde yorumlara neden olmuştu. Ülkenin günlük petrol üretiminin 2,3 milyon varile ulaşması ve ham petrolün varil fiyatının 110 doların üzerinde olması yabancı şirketlerin iştahını kabartıyor.

    İlgili Başlıklar:
    Irak Petrolleri (27 haber)






    Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yurt genelindeki 40 bin köyün yüzde 99'unda geniş bant internet bağlantısının bulunduğunu bildirdi.

    Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, eşdeğer ilacın ülke ekonomisi ve ulusal ilaç politikaları açısından önemine işaret ederek, "İlaç gücünü ticari isminden değil, içind

    Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk ürünlerinin AB piyasasına girerek, serbest dolaşımını sağlayan "CE" işaretini alma süresinin bir haftaya indirildiğini bildirdi.

    Koç Holding, Fortune 500 listesinde 172’nci sırada yer aldı. Listenin tepesinde petrol şirketi Shell var

    Türkiye’nin geleneksel lezzetleri ‘Pilav Arabası’ yatırım konusu oldu. Pilav, nohut ve ayrandan oluşan geleneksel lezzete yatırım yapan iki girişimci, yeni bir konsept yaratma peşinde.

    Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
    NET Haber
    Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
    resmi abonesidir.
    NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
    Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
    Reklam