Kokteyl Network : beygir.com - mackolik.com - sahadan.com - tahminkolik.com - skor.tv - mackolikcomplex.com - havayol.com - magazinkolik.com
türk net en son haber 9 Ocak 2009Güncelleme: 09.01.2009 10:21 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
Recep Tayyip Erdoğan
Doğalgaz
Mudo
Casper Bilgisayar
İsrail
Hava Durumu
Uzay
Bilişim
Bedrettin Dalan
Ergenekon Davası
Add to Google
28 Nisan 2008 Pazartesi 11:09 Ekonomi

Uluslararası gıda mevzuatında, fındık, badem ve antepfıstığında aflotoksin limiti yükseltildi

BUNUN ANLAMI ŞU: AVRUPA BİRLİĞİNE FINDIK İHRACATININ ÖNÜ AÇILIYOR

Aflotoksin limitlerinin yükseltilmesi, Türkiye'nin önemli ihraçlık tarım ürünü olun fındığın AB'ye ihracatını kolaylaştıracak. Artık, aflatoksin sorunu nedeniyle iade edilen fındık ürünü partisi azalacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, gıda sanayine rehberlik etmek, tüketici sağlığını korumak, gıda konusunda standartları belirleyerek uluslararası yeknesaklığı sağlamak, ticareti kolaylaştırmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Birleşmiş Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bünyesinde 1963 yılında kurulan Kodeks Alimentarius Komisyonu (CAC), fındık, badem ve antepfıstığında maksimum aflatoksin limitlerine ilişkin 2004 yılında başlattığı çalışmaları sonuçlandırdı.

CAC'ın Gıda Maddelerinde Bulaşanlar Kodeks Komitesi'nin Nisan ayı başında Lahey-Hollanda'da yapılan toplantısında, fındık, badem ve antepfıstığı ile bunların işlenmesi ile üretilen ürünlerde aflatoksin limitleri kesinleştirildi. İşlenmemiş fındık, antepfıstığı ve bademde aflatoksin limiti 15 ppb (mikrogram/kg veya milyarda bir kg), işlenmiş ürünlerde ise 10 ppb olarak belirlendi.

Bu durumda, AB'ye ihrac edilen fındık ve fındık ürünlerinde, limitlerin üzerinde olduğu gerekçesiyle iade edilen ürün partisi sayısı azalacak. Türkiye, fındık ihracatının çok büyük bölümünü AB'ye yapıyor. AB'nin düşük limit uygulaması nedeniyle, ihrac edilen ürünlerde aflatoksin limitlerini tutturmak sorun oluyor.

CAC'ın komitede kabul edilen limitleri onaylamasından sonra bütün ülkeler, ulusal mevzuatlarında bu oranları uygulayacak. CAC'a, Türkiye ile birlikte 176 ülke, AB ve 40'tan fazla uluslararası sivil toplum örgütü üye bulunuyor.

Numune miktarında ve analiz sayısında yapılan değişiklik ile hem ekonomik olarak hem de ürün değerlendirmesinde avantaj sağlanmış oldu.

İlgili Başlıklar:
Fındık (16 haber)
Gıda Güvenliği (56 haber)
İhracat (188 haber)

Kaynak: AA





Barack Obama, 800 milyar doları bulması beklenen 'Amerika’yı Yeniden Yapılandırma ve Yatırım Planı' adındaki ekonomik programını anlattı.

Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş’in, 1 Mart’ta görevinden ayrılacağı belirtildi.

İstanbul serbest piyasada dolar 1,5550 TL, avro 2,1250 TL'den güne başladı. Borsa 244,84 puan artışla açıldı.

Hazır giyim ve perakende sektörlerinde faaliyet gösteren Mudo, sıvı deterjan üreticisi Perwoll’le işbirliğine gitti.

Fenerbahçeli Semih Şentürk'lü reklamlarını gördüğümüz Casper, 4 çekirdek işlemcili dizüstü bilgisayarı Nirvana'yı 160 bin adet satmayı hedefliyor.

Dünya borsalarında dün yüzde 1-2 ile sınırlı düşüş yaşanırken İMKB’deki kayıp yüzde 6 oldu.

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam