|
|
06 Temmuz 2007 Cuma 09:33
|
Politika
|
DİSK, CHP'ye oy vereceğini açıkladı
DİSK, aday listelerini beğenmese de 'memleket koşulları' nedeniyle CHP-DSP işbirliğini destekleyeceğini açıkladı.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), aday listelerinde "sosyal demokrasinin evrensel ilkelerine uymayan adaylar" olduğunu savunmasına rağmen, Türkiye'nin içinde bulunduğu koşulları göz önüne alarak CHP-DSP işbirliğini destekleme kararı aldı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, dün yaptığı yazılı açıklamada son günlerde yaşanan gerilimlerden AKP hükümetini sorumlu tuttu. Türk ekonomisinin AKP döneminde yüzde 33 oranında büyüdüğüne dikkat çeken Çelebi, "Ancak bu büyümenin hormonlu bir büyüme olduğu, yüksek faiz, düşük kur politikası ve borçlanmaya dayandığı, halka yansıyan bir yanının bulunmadığı geniş kesimlerce dillendiriliyor.
'Başarılı' denilerek bize sunulan bu dönemde Türkiye'nin dış borcu 130 milyar dolardan 206 milyar dolara, iç borcu 92 milyar YTL'den 264 milyar YTL'ye yükselmiş" diye konuştu. İşsizlik sorununun yüzde 20 ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını da hatırlatan Çelebi, "Kamu yatırımları dibe vurmuş. Eğitime ve özellikle sağlığa ayrılan pay sürekli düşmüş. Tarımda müthiş bir çöküş var. Tüm bu tablo bize şunu söylüyor, ekonomik anlamda halka yansıyan hiçbir başarı yok. Halkın refah düzeyinde bir artış yok" dedi. DİSK Yönetim Kurulu'nun 22 Temmuz seçimlerinde "ABD emperyalizminin savaşçı politikaları ile IMF ve Dünya Bankası'nın politikalarını Türkiye'de uygulayan sermaye partilerine oy verilmemesi" kararı aldığını kaydeden Çelebi, "Milletvekili aday listelerinde sol ve sosyal demokrasinin evrensel ilkelerine uymayan adaylar olmasına, seçim bildirgelerindeki kimi eksiklikleri ve doğru bulmadığımız politikaları tespit etmemize karşın, Türkiye'nin içinde bulunduğu koşullar gözetilerek, Cumhuriyet'in temel ilkeleri temelinde seçime birlikte giren CHP-DSP işbirliğinin işçi ve emekçi halkın kimi ekonomik, demokratik ve siyasi taleplerine programında yer vermesi de dikkate alınarak desteklenmesine karar verildi" dedi. Yönetim Kurulu kararında ayrıca bağımsız sol adayların da desteklenmeleri kararlaştırıldı.
Cumhurbaşkanı Gül’ün işbaşına getirdiği yeni rektör Prof. Dr. Cengiz, makamında üstünde 'Durmak yok yola devam' yazan pastayı kesti.
Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dişli’ye 1 milyon dolar rüşvet verildiğini savunduğu arsa olayının ardında, 'Organize Suç Örgütü' bulunduğunu iddia etti.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay Mersin’de dün meydana gelen ve 1’i ağır 13 polisin yaralandığı patlamanın intihar eylemi olduğunu açıkladı.
Yaşar Nuri Öztürk’ün yaşını büyüterek seçimlerde aday gösterdiği eski danışmanı Harika Müftüoğlu, Öztürk’ün eşine mesaj çekti: Eşinle beraberim. Sana çok gülüyor!
Çankaya Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz, CHP'nin Çankaya ve Ankara için 'yeri geldiğinde en iyi belediye başkan adaylarını çıkaracağını' belirtti.
Milli Eğitim Bakanı Çelik, 'öğrenci affı'na ilişkin tasarı taslağı hazırladıklarını belirterek, 'Ekim ayında Meclis açılır açılmaz af Meclis'in gündeminde olacak' dedi.
|