Kokteyl Network : beygir.com - mackolik.com - sahadan.com - tahminkolik.com - skor.tv - mackolikcomplex.com - havayol.com - magazinkolik.com
türk net en son haber 1 Aralık 2008Güncelleme: 01.12.2008 17:38 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
Aytaç Durak
Seks Endüstrisi
İzmit - Kocaeli
Doğalgaz
Magazin
Kurban Bayramı Haberleri
Bayram tatili
DTP
Kürt Sorunu
Yerel Seçimler
Add to Google
05 Ekim 2007 Cuma 06:41 Politika

AKP, YAKLAŞAN KRİZİ BAYKAL SAYESİNDE ÇÖZDÜ: Yaklaşan anayasa referandumunun yeni bir kriz çıkaracağı anlaşılınca, partiler uzlaşmaya gitti

Baykal’ın ‘Gelin çözelim’ çağrısına kulak veren AKP, son dakika operasyonuyla parti parti gezdi, uzlaşma aradı ve BULDU:

Gül’ün cumhurbaşkanlığını garantileyen yeni çözüm, paketteki sorun yaratan maddeleri geçersiz kılmak

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın referandum sonucunda iki cumhurbaşkanı olabileceği ve hukuki kriz çıkacağı endişesiyle, “Gelin Meclis zemininde bu yanlışı düzeltelim” çağrısına, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin destek vermesi üzerine AKP harekete geçti. 21 Ekim’de yapılacak referandumun bir krize dönüşmemesi için AKP, ‘son dakika’ atağıyla gruplar arasında mekik diplomasisi başlattı. Uzlaşma sağlanması ardından hazırlanan yasa teklifi TBMM’ye sunuldu.

Meclis’te grubu bulunan partilerle dün görüşen AKP, referandumdan evet çıkması halinde Gül’ün 11. cumhurbaşkanlığını tartışmalı hale getiren geçici 18 ve 19. maddenin paketten çıkarılmasını öngören bir teklifi diğer partilere götürdü. MHP’nin desteğini arkasına alan AKP, anayasaya yeni bir geçici madde eklenmesini öngören yasa teklifi ile 18 ve 19’u kaldırmayı planlıyor.

CHP SICAK BAKTI, DTP ŞAŞIRTMADI

AKP Milletvekili ve Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da MHP ile temasa geçerek ‘yoklama yaptı’. Resmi görüşmeler ise CHP ile başladı. AKP Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ile Nihat Ergün, CHP’nin kapısını çaldı. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ile bir araya gelen AKP’liler değişiklik önerisini sundu. Anadol, referandum sürecinin toptan sona erdirilmesi önerisinde bulundu, ancak bunu AKP’liler kabul etmeyince CHP geçici madde formülüyle hukuki bir krizin çıkmasını önleyecek düzenlemeye de sıcak baktı.

AKP grup odasında yapılan değerlendirme toplantısına Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ile Ahmet İyimaya da katıldı. Yarım saatlik toplantının ardından diğer partilerle temasa geçilmesi kararlaştırıldı. AKP’lilerin ikinci durağı DTP oldu. DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ile görüşen AKP’liler formüle beklediği desteği aldı.

12. CUMHURBAŞKANI ‘HALKTAN’

AKP heyeti son olarak MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ı makamında ziyaret etti. MHP’nin önerisi de referandum sürecinin sona erdirilmesi yönünde oldu. MHP kurmayları geçici madde formülüne de destek verebileceklerini açıkladı.

Yeni düzenleme 367 oy sağlayıp TBMM Genel Kurulu’ndan geçtikten sonra, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanacak ve yürürlüğe girecek. Böylece anayasa değişiklik paketi kabul edilirse, Gül’ün 7 yıl sonra görevi sona erecek, 12. cumhurbaşkanını halk seçecek.

Bayram sonrasına kaldı

DANIŞMA Kurulu’nda, Anayasa Komisyonu’nda bu teklifin 48 saatten önce görüşülmesi yönündeki AKP teklifi, CHP’nin ve MHP’nin itirazı nedeniyle kabul edilmedi. MHP ve CHP, aceleye gerek olmadığını, bu anayasa değişikliğinin bayram sonrasına kalmasının sıkıntı yaratmayacağını söyledi. AKP de buna itiraz etmeyerek, teklifi Genel Kurul’a grup kararı olarak götürmeyeceği sözü verdi. Anayasa Komisyonu pazartesi günü toplanacak, Genel Kurul’da ilk tur oylama çarşamba yapılacak, ikinci tur 16 Ekim’de.

İlgili Başlıklar:
Cumhurbaşkanlığı Referandumu (27 haber)
Abdullah Gül (537 haber)
TBMM (494 haber)






Erdoğan, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Durak'ın AKP'den istifasını da yorumladı. Erdoğan, '2004'de kendisi aday olmak istedi.. Hayırlısı olsun' dedi.

Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Ankara'da artık değişim ve yeni vizyona ihtiyaç olduğu için Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday adayı olduğunu açıkladı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, AK Parti’den “300 partili ile temayül yoklaması yaptıktan sonra adaylık konusunu değerlendireceğiz” açıklaması nedeniyle istifa etti.

PATLAMADA 2'Sİ POLİS 4 KİŞİ YARALANDI

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından kameralar karşısına geçen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, açıklama yapıyor:

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Metropoll Araştırma Şirketi'nin 'Bugün seçim olsa' anketinde partilerin oyları MUM GİBİ ERİDİ...

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam