|
|
10 Ekim 2007 Çarşamba 08:50
|
Politika
|
Tezkere çıkıyor
Şırnak şehitleri bardağı taşırdı. Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nun dünkü toplantısından askerin istediği kararlar çıktı.
Vatan gazetesi konuyu manşetine böyle taşıdı:
Hükümet ilk kez “sınırötesi” dedi. Tezkere Meclis’e gönderiliyor. TSK teyakkuzda...
ŞIrnak’ta 13 askerin şehit olması üzerine “sözün bittiği yer” açıklaması yapan hükümet, “sınır ötesi” operasyonu ilk kez gündemine aldı. Askere “hazır ol” direktifi veren hükümet, Meclis’e de tezkere göndermeye karar verdi. Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan ve 3.5 saat süren Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nda (TMYK) sınır ötesi operasyon için çalışmaların başlayacağına dair bir açıklama yapıldı. Açıklamanın can alıcı noktası şöyledi:
“....Terör örgütünün komşu bir ülkedeki mevcudiyetini sona erdirmeye yönelik olarak önümüzdeki süreçte, gerektiğinde sınır ötesi operasyon dahil olmak üzere hukuki, ekonomik ve siyasi her türlü tedbirin alınması, terör ve teröristlerle etkili yöntemlerle kararlı bir şekilde mücadeleye devam edilmesi konusunda görevli kurum ve kuruluşlara gerekli emir ve talimatlar verilmiştir.”
Askerin planları hazır
Asker, Kurul’dan çıkan kararı tatmin edici buldu. Sınır ötesi operasyonun hangi noktalara düzenleneceğine dair harekat planlarının yaz başından beri hazır olduğunu belirten yetkililer, operasyona başlamak için tezkere ve direktif beklediklerini ifade ettiler.
2003 yılında da 2 kez Meclis’ten tezkere çıkmış olmasına rağmen sınır ötesi operasyon yapılmadığına dikkat çekilirken, yeni bir tezkere çıkmasının da derhal sınır ötesi operasyon yapılacağı anlamına gelmediği belirtiliyor. Askeri yetkililer, tezkere çıkartılarak TSK’ya “gerektiğinde sınırötesi operasyonu başlat” direktifi verilmesinin, PKK ve Kuzey Irak’taki destekçilerine karşı “caydırıcı” önemli bir koz olacağını, ayrıca uluslararası toplumun Türkiye’nin “ne kadar ciddi olduğunu” anlamasına katkı sağlayacağını değerlendiriyor.
Kimler katıldı?
Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Vekili Tümgeneral Atila Onkök, Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Rafet Akgünay, MİT Müst. Emre Taner, Emniyet Gnl. Md. Oğuz Kağan Köksal.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kurban Bayramı’nın ilk günü Diyarbakır’daki vatandaşlarla bayramlaşacak. Gül, bayram namazını tarihi Ulu Camii’nde kılacak.
''Bu kadar darbe gördüm ama kendimi hiç böyle çaresiz hissetmedim, dediğim anlar oldu. Bunaldığımda demişimdir böyle şeyler. Çünkü çaresizlikle karşı karşıya olduğumuz kesin. O da insanı çok üzüyor
Açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Deniz Feneri ve diğer kamu yararına çalışan derneklerin incelenmesi ve denetlenmesi için talimat verdiği şeklindeki haberler yalanlandı.
Aydın'ın Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, AKP'den istifa etti.
AKP il binasında düzenlenen törende konuşan Alibeyoğlu, 'Çıraklık ve kalfalık dönemi bitti artık sıra ustalıkta' dedi.
Baykal'ın 'Alacağım kardeşim' diyerek 'tek partili dönem eleştirisi' yapması CHP'yi böldü. Arat, Baykal'ın sözlerinin partide 'Redd-i miras' olarak algılandığını söyledi.
|