|
|
21 Ekim 2007 Pazar 23:16
|
Politika
|
YSK geçici sonuçları açıkladı: Yüzde 69 EVET, yüzde 31 HAYIR... BUNDAN SONRA CUMHURBAŞKANINI HALK SEÇECEK
Yüksek Seçim Kurulu, Türkiye genelinde geçici sonuçları açıkladı. 19 milyon 410 bin 813 ‘EVET', 8 milyon 750 bin 511 ‘HAYIR’ çıktı.
Türkiye 5. kez referanduma gitti ve tarihin en tartışmalı referandumunda katılım, son anda oy vermemenin cezasının 19 YTL olarak açıklanmasının da etkisiyle, beklenenden fazla oldu. AK Parti ve DTP’nin “evet”, CHP ve MHP’nin ise “hayır” çağrısı yaptığı referanduma seçmenlerin yüzde 67’si katıldı; yüzde 69 “evet”, yüzde 31 “hayır” çıktı. Böylece anayasa değişti; bundan böyle cumhurbaşkanını halk seçecek.
YSK’nın geçici sonuçlarına göre, Türkiye genelindeki kayıtlı 42 milyon 663 bin 690 seçmenin, 28 milyon 813 bin 185’i oy kullandı.
Kullanılan oyların 28 milyon 161 bin 324’ü geçerli, 651 bin 861’i geçersiz sayıldı.
Geçerli oyların 19 milyon 410 bin 813’ü (yüzde 68.92) “evet”, 8 milyon 750 bin 511’i (yüzde 31.08) “hayır” çıktı. Halk oylamasına katılım oranı yüzde 67.54 oldu.
Böylelikle, cumhurbaşkanının halk tarafından 5 yıllığına ve en fazla iki defa seçilebilmesini, milletvekili seçimlerinin 5 yıl yerine 4 yılda bir yapılmasını ve TBMM toplantı yeter sayısının 184 olmasını öngören Anayasa değişikliği paketi Türk halkı tarafından kabul edildi.
GÜMRÜKLERDEKİ OY AİHM’E GİDEBİLİR
Gümrüklerde oy verilen metinle, bugün Türkiye genelinde oy verilen metnin farklı olması nedeniyle başlayan tartışma, Yüksek Seçim Kurulu’nun bir oy farkla aldığı karar sonucu bitirilmişti.
Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı kesin olduğu için, bu tartışmaya dönük yapılacak bir şey yok.
Gümrük kapısında oy kullanan bir kişinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gitmesi mümkün. Bu durumda, AİHM’in Türkiye’yi mahkum etme olasılığının çok yüksek olduğu belirtiliyor.
Referandumla ilgili şimdi başlayacak tartışma ise, bu konuda en yetkili ağızdan da resmen ifade edilmişti.
GÖREV SÜRELERİ TARTIŞMALI OLDU
Referandumu yürütmekle görevli tek kurum olan Yüksek Seçim Kurulu’nun Başkanı Muammer Aydın, dün yaptığı açıklamada, “evet” sonucu çıkarsa, TBMM’nin ve Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin tartışmalı hale geleceğini bildirmişti.
Milletvekilleri 5 yıl, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise 7 yıl için seçilmişti. Anayasa değişikliği ile ise milletvekillerinin görev süresi 4 yıla, cumhurbaşkanının görev süresi ise 5 yıla indiriliyor.
YSK Başkanı Muammer Aydın, sandıkların yüzde 97’sinin açılmasından sonra YSK binasından ayrılırken, referandumun olaysız sonuçlandığını, sayılan oylara göre yüzde 69 oranında “evet”, yüzde 31 oranında “hayır” oyu çıktığını bildirdi. Aydın, TBMM ve Cumhurbaşkanı’nın görev süresine ilişkin tartışmalar için de, kişisel görüşünü belirtmek istemediğini söyledi; “İleride tartışılacak” dedi.
Açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Deniz Feneri ve diğer kamu yararına çalışan derneklerin incelenmesi ve denetlenmesi için talimat verdiği şeklindeki haberler yalanlandı.
Aydın'ın Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, AKP'den istifa etti.
AKP il binasında düzenlenen törende konuşan Alibeyoğlu, 'Çıraklık ve kalfalık dönemi bitti artık sıra ustalıkta' dedi.
Baykal'ın 'Alacağım kardeşim' diyerek 'tek partili dönem eleştirisi' yapması CHP'yi böldü. Arat, Baykal'ın sözlerinin partide 'Redd-i miras' olarak algılandığını söyledi.
AKP Adana Milletvekili Fırat, 'seçim bölgesinin belediye başkanı Aytaç Durak'ın temayül yoklamasına kabul etmemesini yadırgadığını' söyledi.
CHP'de, Hac şakasıyla halkın tepkisini çeken Önder Sav'ın bulunduğu Genel Sekreterlik makamının güçlü dönemi sona eriyor.
|