|
|
13 Kasım 2007 Salı 07:28
|
Politika
|
Peres ile Abdullah Gül'ün basın toplantısında İRAN ATIŞMASI yaşandı
TATLI BİR ATIŞMA OLDU BU:
Cumhurbaşkanı Gül, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın "İsrail'i haritadan silmek istiyorum" sözünü anlamlı bulmadığını söyledi Peres ise "Cumhurbaşkanı farklı düşünüyor ama İran terörü de destekliyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasındaki görüşmelerde ilginç diyaloglar yaşandı. Gül, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın "İsrail'i haritadan silmek istiyorum" sözünü retorik (güzel söz söyleme sanatı) olarak gördüğünü belirterek, "Bu sözü anlamlı bulmuyorum" dedi. Peres'in, "İran'ın nükleer teknolojisiyle ilgilenmesini barışçı görmüyoruz, samimi bulmuyoruz. Cumhurbaşkanı farklı düşünüyor ama İran terörü de destekliyor" sözüne Gül, İsrail'i de hedef alarak, "Bölgemizde kitle imha silahı istemiyoruz" karşılığını verdi.
Gül ve Peres, dün Çankaya Köşkü'ndeki baş başa ve heyetlerarası görüşmelerde, ABD'nin ev sahipliğinde yapılacak ve Filistin'le İsrail'i bir araya getirecek Annapolis Toplantısı'nı, İran'ın tavrını, Hamas'ı, Kıbrıs sorununu ve soykırım iddialarını masaya yatırdı. Görüşmelerdeki diyaloglar ve basın toplantısındaki açıklamalar özetle şöyle:
İRAN: Görüşme sırasında Gül, Ahmedinecad'ın, "İsrail'i haritadan silmek istiyorum" sözüne karşın Peres'i İran konusunda rahatlatmaya gayret etti. Gül'ün "Bu sözü anlamlı bulmuyorum. Kendilerine de yanlış olduğunu söyledim. Bu bir retorikti" dediği, ancak Peres'i ikna etmeyi başaramadığı öğrenildi. Basın toplantısında da İsrail'i açıkça tehdit eden İran'ın hem nükleer enerji teknolojisiyle barışçı amaçlarla uğraşmadığını hem de uzun menzilli silahlar geliştirdiğini belirten Peres, "İran, ayrıca terörü desteklemektedir. Sayın Cumhurbaşkanı bu konuda benden farklı düşünüyor ama bölge ülkelerine yönelik teröre İran'dan destek geldiğini görüyoruz" dedi. İsrail'in, ne İran'ın ne de İslamın düşmanı olmadığını söyleyen Peres, Gül'e, "Barışsever bir ülke olan Türkiye'nin terör destekçisi İran'a tavır almasını bekliyoruz" mesajını aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, "İran'ın nükleer güce sahip olmasından endişe duyuyor musunuz?" sorusuna, "Biz bölgemizdeki bütün nükleer kitle imha silahlarına karşıyız. Komşumuzda da böyle bir şeyin olmasını arzu etmeyiz" yanıtını verdi.
TERÖRİSTİ ASKERLE KOVALAMA: Görüşmede Peres, PKK örneği üzerinden Türkiye'den Hamas'la ilgili açık tavır beklentisini ortaya koydu. Peres, Gül'e, "Biz de sizin gibi terörle mücadele ediyoruz. Bu nedenle sizi anlıyoruz ve PKK ile mücadelenizi destekliyoruz" dedi. Peres, ortak basın toplantısında da "İsrail ile Filistin arasındaki sorunda, sadece Hamas örgütü tek taraflı hareket ediyor. Başka kimse tek taraflı adım atmıyor. Hamas, kimseye benzemeyen, radikal adımlar atıyor. Bu adımlar barışın karşısında adımlar" diye konuştu.
ANNAPOLIS TOPLANTISI: Görüşmede Gül'e, "Annapolis'e Türkiye'nin de davet edilmesi gerektiğini ABD yönetimine ben bizzat ilettim. Türkiye'nin katılımı toplantıya bir ruh katacaktır" diyen Peres, Türkiye'nin, Arap ülkelerine bu toplantıya katılım konusunda çağrı yapmasını önemli gördüklerini söyledi.
ERMENİ MESELESİ: Gül, Peres'e, ABD'deki soykırım iddialarını tanıyan tasarıdan rahatsızlık duyulduğunu vurgulayarak, "Sizin bu konuda elinizden gelini yapmayı sürdürmenizi bekliyoruz" dedi. Peres, Türkiye'nin soykırım tartışmasını tarihçilere bırakma tezini desteklediklerini söyledi.
KKTC: Görüşmede, Türkiye'nin, KKTC'ye yönelik ekonomik izolasyonu kırmak için İsrail'in ticari temsilcilik açmasını beklediğini ifade eden Gül, "Hayfa ile Gazi Magosa limanları arasında feribot seferleri düzenlenebilir" dedi. Peres de KKTC ile ilişkileri geliştirmeye sıcak baktıklarını kaydetti.
Başbakan Erdoğan'ın Peres'e Camlı Köşk'te yaptığı ziyaretin bir bölümüne Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Dışişleri Bakanı Babacan da katıldı. Görüşme sonrasında Erdoğan, Peres'e, ABD Kongresi'ndeki Ermeni tasarılarının engellenmesi için İsrail'in verdiği destek için teşekkür etti.
Peres, Türkiye'nin çabalarının bölgede iyi ilişkiler kurulması için önemli olduğunu belirterek, "Ortadoğu'da barışın sağlanabilmesi için hep beraber çalışmalıyız" dedi.
TBMM'de bugün kendisi ve Filistin Devlet Başkanı'nın konuşma yapacak olmasının bugüne dek görülmemiş bir durum olacağını vurgulayan Peres, bunun ancak Türkiye'de gerçekleşebileceğini çünkü Türkiye'nin tüm taraflarla iyi ilişkileri olan bir ülke olduğunu bildirdi.
Davet müjdesi Peres'ten
Peres'in, Gül ve Erdoğan'la görüşmelerinde, ABD Dışişleri Bakanı Rice ile yaptığı son görüşmeye atıfta bulunarak, "Rice ve Amerikan heyetiyle yaptığım görüşmeden, Türkiye'nin ABD'de yapılacak Ortadoğu Konferansı'na davet edileceği konusunda çok güçlü bir izlenim edindim" dediği öğrenildi. Türkiye'nin katılmayı istediği konferansla ilgili olarak henüz ABD'den resmi bir davet gelmedi.
Türkçe suflör desteği
Çankaya Köşkü'ndeki resmi karşılama töreninde Peres, onur kıtasını Türkçe "Merhaba asker" diyerek selamladı. Ancak selamlama öncesinde Gül'ün, Türkçe telaffuz konusunda sıkıntı yaşayan Peres'in kulağına eğilerek suflör verdiği görüldü. Gül ve Peres, Köşk'ün girişinde, tokalaşarak gazetecilere poz verdi.
Gül, görüşmede dış politika tecrübesini övdüğü 84 yaşındaki Peres'e, "genç" Türkiye Cumhuriyeti ile aynı yaşta olduğunu söyledi. Peres de bunu Türkiye'nin İsrail Büyükelçiliği'ndeki Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda öğrendiğini kaydetti.
Görüşmede Peres, İsrail'in 60. kuruluş yıldönümü için Türkiye'deki müzelerde Musevilikle ilgili tarihi eserlerin sergilenmek amacıyla gelecek yıl geçici süreyle ülkesine gönderilmesini istedi.
Peres ile 'kadeh kaldırma' geleneğine dönüş
Cumhurbaşkanı Gül'ün Çankaya Köşkü'nde, İsrail Cumhurbaşkanı Peres onuruna verdiği yemek daveti eşsiz gerçekleşti. Peres, "Avrupa'nın neden dinler arası savaşı sonlandırabilecek bir ülkeye kapılarını açmadığını anlamıyorum. Türkiye'nin üyeliği, Türkiye'nin değil, AB'nin çıkarına olacaktır" dedi. Yemeğe, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de katıldı. Suudi Arabistan Kralı Abdullah onuruna Köşk'te verilen akşam yemeğinde uygulanmayan " kadeh kaldırma" geleneği dün akşam yeniden uygulandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kurban Bayramı’nın ilk günü Diyarbakır’daki vatandaşlarla bayramlaşacak. Gül, bayram namazını tarihi Ulu Camii’nde kılacak.
''Bu kadar darbe gördüm ama kendimi hiç böyle çaresiz hissetmedim, dediğim anlar oldu. Bunaldığımda demişimdir böyle şeyler. Çünkü çaresizlikle karşı karşıya olduğumuz kesin. O da insanı çok üzüyor
Açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Deniz Feneri ve diğer kamu yararına çalışan derneklerin incelenmesi ve denetlenmesi için talimat verdiği şeklindeki haberler yalanlandı.
Aydın'ın Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, AKP'den istifa etti.
AKP il binasında düzenlenen törende konuşan Alibeyoğlu, 'Çıraklık ve kalfalık dönemi bitti artık sıra ustalıkta' dedi.
Baykal'ın 'Alacağım kardeşim' diyerek 'tek partili dönem eleştirisi' yapması CHP'yi böldü. Arat, Baykal'ın sözlerinin partide 'Redd-i miras' olarak algılandığını söyledi.
|