Kokteyl Network : beygir.com - mackolik.com - sahadan.com - tahminkolik.com - skor.tv - mackolikcomplex.com - havayol.com - magazinkolik.com
türk net en son haber 4 Aralık 2008Güncelleme: 04.12.2008 07:46 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
İstanbula İkinci Tüpgeçit
İstanbul Boğazı
Marmaray İnşaatı
Binali Yıldırım
İstanbul
Çalışan Dünyası
Tatil Haberleri
Bayram tatili
Diyarbakır
Abdullah Gül
Add to Google
27 Kasım 2007 Salı 06:53 Politika

Başbakan, gazetelere gazetecilik dersi vermişti: Yuh ki size 10 milyon adet gazete satamıyorsunuz... Serdar Turgut BAŞBAKAN'A YANIT veriyor

BAŞBAKAN HAKLI MI; ASLINDA NE DEMEK İSTİYOR?

Serdar Turgut'un yönetmeni olduğu Akşam'daki yazısı şöyle:

AKP'nin Pravda'sı

Kendisinden yana medya yaratmakta hayli aktif olan ve kontrolu dışında habere hoş bakmayan hükümetin tek seslilik arayışının sonunda Sovyetler Birliği’nde Komünist Partisi’nin resmi sözcüsü konumunda olan ve çok satan Pravda türü bir gazete oluşturma arayışına varmasının işaretleri de vardır ortada

Bu köşede bir süredir AKP’nin tek sesli medya arayışı içinde olduğunu ve bunun kendilerine zarar verebilecek bir arayış olduğu yolundaki görüşümüzü dile getirip durduk. Başbakan Kızılcahamam’da toplanan parti kampında yaptığı kapanış konuşmasında medya konusuna girerek Türkiye’de 15-20 milyon satan gazete olması gerektiğini, bunun şu anda olmamasının nedeninin de gazetelerin habere yaklaşımları olduğunu söyledi.

Haberin ne olduğunu meslektaşlar olarak tartışmaya hazırız da, hükümetin neyin haber olduğu hakkında fikirleri bulunduğu da kesin ve bunu sıkça iletiyorlar zaten.

AKP eleştiriden hiç hoşlanmıyor ve kendisini sürekli öven bir medya istiyor. İstemekle de kalmıyor bu tür medyanın oluşmasında aktif olarak yer alıyor. Bu tavrın şimdilerde daha iyi anlaşılması daha da önem kazandı çünkü TMSF kontrolündeki ‘Sabah’ gazetesinin satış ihalesi yaklaşıyor. Ve Türkiye’nin ikinci büyük gazetesinin de hükümete çok yakın duruşu olan bir gruba satılacağı söylentisi şimdiden tartışılıyor. Sektörde yaygın görüş, satışın kime yapılacağının çoktan karara bağlanmış olduğu şimdi sadece formalitelerin yerine getirildiği şeklindedir.

Tek sesli medya otoriter sistemlerde mümkün olan bir oluşumdur. Kendisinden yana medya yaratmakta hayli aktif olan ve kontrolu dışında habere hoş bakmayan hükümetin tek seslilik arayışının sonunda Sovyetler Birliği’nde Komünist Partisi’nin resmi sözcüsü konumunda olan ve doğal olarak çok satan Pravda türü bir gazete oluşturma arayışına varmasının işaretleri de vardır ortada.

Hükümet mali ve manevi gücünü verdiği takdirde seçilen gazetenin AKP’nin Pravda’sı olma rolüne soyunabileceği ve Başbakan’ın istediği 15-20 milyon satabilen gazete konumuna ulaşacağı kesindir.

Şimdi önemli olan hangi gazetenin İslami kesimin amiral gemisi olacağıdır.

Sektörün o kesiminde bu konuda çok sert bir yarışma çoktan başlamış gibidir.

Aralarında büyük tiraj farkı olmasına rağmen ZAMAN ve YENİ ŞAFAK gazeteleri liderliğe oynayan iki gazetedir. Gayet tabii ki Fethullah Gülen bağlantısı Zaman Gazetesi için tirajlarında önemlidir. Ancak bu bağlantının hükümet nezdinde bir avantaj mı, dezavantaj mı olarak değerlendirileceği henüz belli değil. Yeni Şafak Gazetesi daha bağımsız tavrıyla hükümete daha rahat sözcülük yapabilecek bir konumdadır. ‘FEHMİ KORU’ ismi o gazetenin en büyük kozudur, çünkü Fethullah Gülen duyarlılığını o da yakından bilmekte ve Zaman’dan uzaklaşıldığı takdirde olabilecek tepkileri azaltabilir. Fehmi Koru iyi gazeteciliği ve Amerikan sistemi konusundaki bilgisi, dahası Amerika’nın sosyal yaşamını yakından tanımasıyla AKP’nin amiral gemisi arayışında ön plana çıkan kilit isimdir bence. Şimdiden birçok farklı gazetede bağlantıları aracılığıyla haber duyarlılığını yönlendirebildiği de söylenmektedir.

Vakit Gazetesi sert tavırları nedeniyle ve Milli Gazete de Saadet Partisi yayın organı olması nedeniyle AKP’lilerin gözünde marjinal konumda kalacaklardır. Bu iki gazetenin Amerika politikası nedeniyle Zaman Gazetesi’ne karşı tavır aldıkları bir süredir sektörde konuşuluyor. Zaman Gazetesi’nin, Amerika aleyhtarlığı yaptığı gerekçesiyle yazarı Tamer Korkmaz’ın yazılarını bir süredir yayınlamaması, Vakit ve Milli Gazete’nin dikkatini çekiyor. Bu Amerika duyarlılığının, Yeni Şafak’taki Fehmi Koru kozunun önemini artıracağı söylenebilir.

Tabii sahip değiştirmesiyle Star Gazetesi’nin de bu yarışta geri kalmak istemeyeceği açıktır. Star Gazetesi çok ilginç bir parasal destek ve büyük promosyonla tirajını artırmaya başladı. Ancak Sabah’ın beklendiği üzere AKP’ye yakın bir sermayeye satılması durumunda, Star ne kadar tiraj alırsa alsın tiraj konusunda Sabah’ın konumunu yakalaması mümkün gözükmüyor.

Bu nedenle Sabah’ın satışı hayli kritik bir dönüm noktası olacak. Bu arada Hürriyet Gazetesi’ni de yakından izlemeye gerek var. Çünkü AKP kendi pravdasını Hürriyet’i dışlayarak oluşturamaz.

O taraftan gelen sinyaller de demokrasinin geleceği açısından pek hoş değil. Hükümetin arzusu nedeniyle bir yazar görevden alındı, diğeri ile de uğraşıldı. Hürriyet’te demokrasilerde iktidarları sallamaya yetebilecek bu iki gelişme bile Türkiye’de fazla etki bırakmadı, iktidarın pravda arayışını durdurmadı.

Özet olarak gördüğümüz bu tablo, demokrasi açıdan ürkütücü ve üzücü. Bu arayışlara girmiş olan hiçbir iktidarın sonu iyi olmadı, hükümeti bu konudaki tavrını tekrar düşünmeye çağrıyoruz.

Serdar TURGUT

BAŞBAKAN DÜN BU KONUŞMAYI YAPMIŞTI

Başbakandan medyaya tuhaf ve ağır eleştiri: 'Bu haberlerle fazla mı satacaksınız?.. 3 milyon gazete satılıyorsa bir yanlışınız var'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP kampının kapanış konuşmasında ayet ve hadislerden örnek verdi.

Erdoğan, “Hesaba çekilmeden önce nefsinizi hesaba çekin” hadisini, “Biz, hesap korkusuyla hayatı anlamlandıran ve hesap kavramını hayatının merkezine alan bir anlayışa sahibiz, yani ’hesaba çekilmeden kendinizi hesaba çekin” diye ifade etti. Başbakan, Kur’an-ı Kerim’de yer alan “İyilikler de kötülükler de karşılıksız kalmaz” ayetini ise, “Zerre kadar iyiliğin de, kötülüğün de karşılıksız olmadığına inanıyoruz” sözleriyle atıf yaptı.

YİNE MEDYAYA ÇATTI

Başbakan Erdoğan, iki gün süren kamp boyunca bazı gazetelerde yer alan ’perde arkası’ haberlere sert tepki gösterdi. Dün bazı gazetelerde yer alan “Biz de El-Kaide için isyancı deriz” sözlerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Erdoğan, medyayı şu sözlerle eleştirdi:

Sizi işletiyorlar: Terörle Mücadele gibi hassas meseleler başta olmak üzere gerek yazılı, gerekse görsel medyamızda kaynağından doğrultulamamış, hayali senaryoların hâlâ haber yapıldığını görüyoruz. MKYK’da yapılan haberler de buna dahildir. Kusura bakmayın, eğer kötü niyetli değilseniz ya sizi işletiyorlar, ya da bu rivayetleri işlerine geldiği gibi size fısıldayana alet oluyorsunuz gibi geliyor. Sonra da doğrulandı ya da, doğrulanmadı diyerek işi bizim üstümüze yıkıp sıyrılmaya çalışıyorsunuz. Evet hayır oyunu oynamıyoruz. Ciddiyete ve sorumlu davranmaya davet ediyorum.

Satacağınızı mı zannediyorsunuz?: Ülkemiz adına üzülüyoruz, şok oluyoruz. Bizim adımıza ne pazarlıklar yapılıyormuş aman yarabbi. Halkımız bu yalan haberlere inanırsa kim kazanır, kim kaybeder. Siz daha fazla satacağınızı mı zannediyorsunuz? Hayır, hep kaybediyorsunuz. 70 milyonluk Türkiye’de 3 milyon satıyorsa burada bir yanlışınız var. Bu yanlışınızın üzerinde durun. Burada ciddi bir su kaçağı var, bunun üzerinde durun. Yoksa bir gazetenin 15-20 milyon satması lazım. En fazla satan 600-700 satabiliyor. Böyle bir gazetecilik anlayışı da yok.

BASIN ÖNÜNDE YOKLAMA

Erdoğan, kapanış konuşmasını yapmadan önce 400 kişi tek tek kameralar önünde yoklamaya tabii tutuldu. Konuşma yapmak için hazırlandığı salonda bulunanların sayısının az olmasına sinirlenen Erdoğan, Genel Sekreter İdris Naim Şahin’e, “Herkesi burada istiyorum, yoklama yapın” dedi. Şahin, elindeki listeden AKP’lileri okuyarak salonda olup olmadıklarını kontrol etti. Bazı isimler ’Burada’ diyerek, bazıları ise elini kaldırarak yoklamaya katıldı.

İlgili Başlıklar:
Tayyip Erdoğanın Sözleri (431 haber)
Medya (266 haber)
Gazetecilik (173 haber)






Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kurban Bayramı’nın ilk günü Diyarbakır’daki vatandaşlarla bayramlaşacak. Gül, bayram namazını tarihi Ulu Camii’nde kılacak.

''Bu kadar darbe gördüm ama kendimi hiç böyle çaresiz hissetmedim, dediğim anlar oldu. Bunaldığımda demişimdir böyle şeyler. Çünkü çaresizlikle karşı karşıya olduğumuz kesin. O da insanı çok üzüyor

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Deniz Feneri ve diğer kamu yararına çalışan derneklerin incelenmesi ve denetlenmesi için talimat verdiği şeklindeki haberler yalanlandı.

Aydın'ın Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, AKP'den istifa etti.

AKP il binasında düzenlenen törende konuşan Alibeyoğlu, 'Çıraklık ve kalfalık dönemi bitti artık sıra ustalıkta' dedi.

Baykal'ın 'Alacağım kardeşim' diyerek 'tek partili dönem eleştirisi' yapması CHP'yi böldü. Arat, Baykal'ın sözlerinin partide 'Redd-i miras' olarak algılandığını söyledi.

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam