|
|
05 Aralık 2007 Çarşamba 09:37
|
Politika
|
DTP genel başkanı: Avrupa Birliği AK PARTİ HÜKÜMETİNİ DESTEKLEMEMİZİ İSTİYOR
DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, ''AB'nin kendilerinden AK Parti hükümetini desteklemelerini istediğini, bu konuda haklı da olabileceklerini'' söyledi.
Avrupa Parlamentosunda (AP) Birleşik Sol - İskandinav Yeşil Sol konfederal grubunun ev sahipliğinde düzenlenen ''AB, Türkiye ve Kürtler'' konferansında konuşan Demirtaş, ''AB'nin Kürt sorununun çözümü için projelerle ilgilenmek yerine, kendilerine PKK'yı terörist ilan edecek misin, yoksa etmeyecek misin şeklinde baskı yaptığını'' söyledi.
''Önce sorun doğru tanımlanmalıdır. Biz bunu terör sorunu olarak tanımlamıyoruz'' diye konuşan Demirtaş, ''kendi bakış açılarına göre Kürt halkının etnik, kültürel ve insani açılardan reddedilmesinin sorun oluşturduğunu'' söyledi.
ABD'nin 11 Eylül saldırılarının ardından tüm dünyaya ''Ya bizdensin, ya düşmanımsın'' yaklaşımını dayattığını ve AB'nin de bunu benimsediğini öne süren Demirtaş, ''Böyle bir kültür AB'nin tarihinde, kökeninde yok. Dayatmaktan vazgeçin. Bırakın bir parti, özlemlerine göre (terör örgütüne) ne diyeceğine karar versin'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın terörü kınamaları yönündeki talebine de değinen Demirtaş, ''AB bizden AK Parti hükümetini desteklememizi istiyor. Bu konuda haklı da olabilirler. Kürtler de son seçimde çözüm için AK Parti'ye hak tanımışlardır'' dedi.
''AK Parti ile diyalog ortamı bulamamaktan'' yakınan Demirtaş, partisinden birçok yöneticinin tutuklandığını ve milletvekillerinin ölüm tehditleri aldığını söyledi. DTP Genel Başkanı, ''Aşırı Türk milliyetçiliğini teşvik eden bir Başbakan var Türkiye'de. Bu linç kampanyası AK Parti'den bağımsız gelişmemiştir. Her şeye rağmen bu sorunu AK Parti ile çözmeye kararlıyız'' diye konuştu.
Demirtaş, ''öngördükleri çözümün, devletin sınırlarını zorlamadığını ve Türkçe resmi dilini reddetmediğini, 'demokratik özerklik' olarak tanımladıkları önerilerinin merkezi hükümetle yerel yönetim arasında ara kademe olarak bölge meclisini içerdiğini'' kaydetti.
Bu arada, basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Demirtaş, Türkiye'ye ''bu hafta sonuna kalmadan'' döneceğini söyledi.
Kaçtığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Demirtaş, halen partisinin genel başkanı olduğunu, askere alınma ihtimaline karşı partisinin bir hazırlığı olmadığını söyledi. Demirtaş, ''Türkiye'ye gidince hakkını arayacağını'' belirterek, ''Ben buradayım. Tekrar sağlık muayenesi yapılabilir. (Sağlık durumumla ilgili) Belgeler gerçektir'' dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kurban Bayramı’nın ilk günü Diyarbakır’daki vatandaşlarla bayramlaşacak. Gül, bayram namazını tarihi Ulu Camii’nde kılacak.
''Bu kadar darbe gördüm ama kendimi hiç böyle çaresiz hissetmedim, dediğim anlar oldu. Bunaldığımda demişimdir böyle şeyler. Çünkü çaresizlikle karşı karşıya olduğumuz kesin. O da insanı çok üzüyor
Açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Deniz Feneri ve diğer kamu yararına çalışan derneklerin incelenmesi ve denetlenmesi için talimat verdiği şeklindeki haberler yalanlandı.
Aydın'ın Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, AKP'den istifa etti.
AKP il binasında düzenlenen törende konuşan Alibeyoğlu, 'Çıraklık ve kalfalık dönemi bitti artık sıra ustalıkta' dedi.
Baykal'ın 'Alacağım kardeşim' diyerek 'tek partili dönem eleştirisi' yapması CHP'yi böldü. Arat, Baykal'ın sözlerinin partide 'Redd-i miras' olarak algılandığını söyledi.
|