türk net en son haber 5 Temmuz 2008Güncelleme: 05.07.2008 07:38 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
Ergenekon Davası
Beşiktaş
Hurşit Tolon
Dolar Kuru
Borsa Endeksi
Jandarma Kuvvetleri
Mahkeme Koridorlarından
Fethullah Gülen
Polemik
Hıncal Uluç
Add to Google

11 Ocak 2008 Cuma 08:34 Politika

Hükümet, RTÜK Yasası’nda çok temel değişikliklere hazırlanıyor: YABANCILARIN TELEVİZYON SAHİBİ OLMASI KOLAYLAŞTIRILIYOR

BUGÜN İTİBARİYLE YABANCILAR BİR TÜRK MEDYA KURULUŞUNA YÜZDE 25'TEN FAZLA PAYLA ORTAK OLAMIYOR: YENİ YASA YÜZDE 50 ORTAKLIĞA İZİN VERDİĞİ GİBİ, İKİNCİ BİR YAYINI SATIN ALMA HAKKI DA TANIYOR

Hükümet, RTÜK Yasası’nda çok temel değişikliklere hazırlanıyor. Yayınların içeriğine ve yayın organı sahipliğine ilişkin düzenlemeler öngören taslak, Başbakanlık’a sunuldu. Buna göre:

“Bir özel radyo ve TV kuruluşunda toplam yabancı sermaye payı, ödenmiş sermayenin yüzde 50’sini geçemez. Aynı yabancı, gerçek veya tüzel kişilerin ikinci bir özel radyo ve TV kuruluşuna ortak olması halinde ikinci kuruluştaki toplam yabancı sermaye payı ödenmiş sermayenin yüzde 25’ini geçemez. Yabancı bir gerçek veya tüzel kişi en fazla iki özel radyo ve iki özel TV kuruluşuna ortak olabilir.”

Yürürlükteki düzenlemeye göre ise bir özel radyo ve televizyon yayın kuruluşunda yabancı sermayenin payı ödenmiş sermayenin yüzde 25’ini geçemiyor. Bir özel radyo ve televizyon yayın kuruluşunda ortak olan gerçek veya tüzel yabancı kişi, bir başka radyo ve televizyon kuruluşuna ortak olamıyor.

VE DİĞER DÜZENLEMELER:

Yeni düzenlemeyle, yayınların edebe aykırı olmaması ve müstehcenlik içermemesi gerekiyor. Taslakta, “Yayınlar, edebe aykırı olamaz” ifadesine yer veriliyor. Mevcut yasada yer alan “suç örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özellikleri yansıtılamaz” ifadesinin başına “terör” getirilerek, “terör ve suç örgütlerinin korkutucu, yıldırıcı özelliklerinin yansıtılmaması” olarak değiştiriliyor.

Yayınların ölçüsüz şiddet içermemesi ve hayvanlara karşı olan da dahil şiddet kullanımını özendirici veya ırkçı nefret duygularını kışkırtıcı nitelikte olmaması gerekiyor. Alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu madde kullanımını özendirici türden yayın yapılmaması isteniyor.

HABERDE EFEKT YASAK

Çocuk ve kadınların istismarına yönelik ve sadece kadın cinselliğini ve çocuk safiyetini işleyen reklamlara yer verilmemesi, çocukların ebeveynlerine ve öğretmenlerine duydukları özel güvenin kullanılmaması gerekiyor. Çizgi filmlerin en az yüzde 20’sini yerli yapım eserlere ayıracak. Yayınlarda belli oran ve saatlerde eğitim, kültür yayınları ile Türk Halk ve Türk Sanat Müziği programlarına zorunlu yer verilecek. Haberlerde doğal sesin dışında efekt ve müziğe yer verilemeyecek.

DOĞRUDAN DURDURMA

Düzenleme, RTÜK’e şu koşullarda doğrudan yayın durdurma yetkisi öngörüyor: “Milli güvenliğin gerekli kıldığı hallerd, kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması kuvvetle ihtimal dahilinde ise, Başbakan veya görevlendireceği bakan, yayınını durdurabilir. Ayrıca gecikmesinde sakınca bulunan haller ile toplumu infiale sevk edecek yayınların yapılması durumunda Üst Kurulca programın yayınının durdurulmasına karar verilebilir. Bu karar, en geç 24 saat içinde karara bağlanmak üzere hakime sunulur.” Yürürlükteki yasa maddesine göre ise, yargı kararları saklı kalmak kaydıyla yayınlar önceden denetlenemiyor ve durdurulamıyor.

İlgili Başlıklar:
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) (106 haber)
Yasa Değişiklikleri (115 haber)
AKPnin İcraatları (154 haber)
Türkiyede Yabancı Sermaye (138 haber)
Medya (236 haber)






Erdoğan, Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Derneği'nin TOBB Üniversitesi'nde düzenlediği 'Liderlik Eğitim Programı'na katılarak çocuklara 'liderlik' dersi verdi.

''Madem Türkiye böyle bir atmosfer içerisinde, hepimizin buradan Türkiye'yi en güçlü şekilde çıkarmak sorumluluğu var"

CHP Grup Başkanvekili Anadol, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ergenekon soruşturması ile ilgili, ''Eğer bu davanın (Ergenekon) savcısı Başbakansa, avukatı da ana muhalefet lideri Deniz Baykal olur'' dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, İl Başkanlarına seslendiği toplantıda İşadamı Rahmi Koça'a ağır bir eleştiride bulundu....

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY