|
|
02 Şubat 2008 Cumartesi 00:49
|
Politika
|
Yükseköğretimde türbanın önünü açan 3 maddelik anayasa değişikliği teklifi, Anayasa Komisyonu’nda, 4 rete karşı 17 oyla kabul edildi
BU HABER, KOMİSYON TOPLANTISINDA DÜN YAŞANAN GERGİNLİKLERİN BİR ÖZETİDİR
Üniversitelerde türban yasağını kaldıracak teklif, TBMM Anayasa Komisyonu’nda gergin bir oturumda ele alındı. Görüşmelere hükümet adına Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Cemil Çiçek katılırken, komisyon üyesi olmayan çok sayıda milletvekili de komisyona akın etti. Grup başkanvekilleri, komisyon başkanları ve kadın milletvekillerinin de ilgi gösterdiği toplantıda, DSP ve CHP’li vekiller ile AKP’liler arasında sert tartışmalar yaşandı. Kamuda da türbanın serbest olacağını söyleyen Anayasa Komisyonu Üyesi Hüsnü Tuna, komisyon toplantısına gelmedi.
YER TARTIŞMASI HİÇ BİTMEDİ
Görüşmelere, komisyon üyesi olmayan çok sayıda milletvekilinin katılması üzerine, ilk tartışma yer konusunda çıktı. Komisyon üyeleriyle vekiller arasındaki yer tartışmaları uzun süre devam etti.
MHP Milletvekili Faruk Bal, “Yükseköğretimde eşitsizlik var. Eğitim için gelen kişiye kılık kıyafeti nedeniyle ayrım yapılıyor. Bu toplumsal sorun ortadan kalkacak. Kamuyu da kapsayacağı endişesine karşı YÖK Yasası’nda da değişiklik öngördük. Başörtüsü, kişinin kimliğini belirleyecek tarzda olacak. Anadolu tipi bağlama esas olacak” diye konuştu.
MODA STİLİSTİ!
CHP’li Şahin Mengü ise Anayasa’nın 90’ıncı maddesine göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının iç hukukun bir parçası olduğunu belirterek, türbanı yasaklayan mahkeme kararları nedeniyle aksi yönde düzenleme yapılamayacağını savundu. DSP’li Tayfun İçli de “Yüreğiniz yetiyorsa, türbanın dini gereklilik olduğunu anayasa koyun” dedi. Çene altından bağlamayı da değerlendiren İçli, “Çeneleri kim kontrol edecek? Üniversitelerde moda stilisti mi konulacak?” diye sordu. Tartışmalara Kuzu’nun verdiği cuma namazı molası ara verdi.
KOMİSYONDAN GEÇTİ
Yükseköğretimde türbanın önünü açan 3 maddelik anayasa değişikliği teklifi, Anayasa Komisyonu’nda, 4 rete karşı 17 oyla kabul edildi. Teklifin TBMM’deki görüşmeleri ve ilk tur oylaması 6 Şubat Çarşamba, ikinci tur oylaması ise 9 Şubat Cumartesi günü yapılacak.
ARITMAN’IN ‘ŞEREFSİZ TARTIŞMASI’ TOPLANTIYI GERDİ
CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, asistanlığı döneminde türbanlı bir kadın doktorun ameliyatlarda bone takmadığını, türbanını çıkarmadığını, ameliyat öncesi yıkanmadığını belirterek, “O türbanlı bayan göreve başladıktan sonra hastane enfeksiyonu başladı. Biz türbanlılara değil, türbancılara karşıyız” dedi. Arıtman’ın, “Siz milletvekili yemininizde laik düzen için namusunuz ve şerefiniz adına yemin ettiniz. Oylamada kim namuslu kim şerefsiz göreceğiz” demesi ise ipleri gerdi.
|
Yorumlar |
|
senel yavaser
-
02.02.2008 10:38
|
|
Ozgurluk kazandi fasizim despotizim kaybetti yaklasimi biraz set olur fakat 40 yildir bu millete uygulaniyorsa zerre bile degil cok ucuz yirttilar da diyebilirsiniz'bu yasaklarin sonunda insanlik sucu islenmis gibi'bu gorusleri savunanlari bu toplum dislamali.
|
Gül, şu cevabı verdi: 'Şüphesiz ki açık toplumda herşey tartışılır, tartışılacaktır ama şunu da hatırlatmak isterim ki düşmanı sevindirmenin de hiç bir alemi yoktur'...
Gümrüklerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Yazıcı'dan belge isteyen Fırat, 'Muhatabım, Kılıçdaroğlu değil Baykal' dedi.
Mumcu, 'Kan dökmeye doymayan güçlerin gök ekin gibi biçtiği ve acısını yüreğimizde derinden hissettiğimiz çocuklarımız, kardeşlerimiz, sevdiklerimiz ve eşlerimizdir' dedi.
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, terörle mücadele söylemleriyle, sorunun çözülemeyeceğini ileri sürerek, 'Ortak akılda buluşup çözmek dışında bir yolu yoktur' dedi.
Kılıçdaroğlu'nun 'uyuşturucu ticareti' iddiasına verdiği 'Şoför zaten LİCE'liydi' cevabı üzerine Fırat hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
AKP Grup Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, askere yanıt verdi: 'Bundan sonra ne istenirse yerine getiririz'
|