|
|
04 Şubat 2008 Pazartesi 13:50
|
Politika
|
DSP lideri önce Tayyip Erdoğan'a gitti: Türkiye'ye daha fazla zarar vermemek için TÜRBANA SERBESTİ GİRİŞİMLERİNİ DURDURUN
SEZER: KAYGIMIZI BAŞBAKANLA PAYLAŞTIK
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, türban meselesiyle ilgili bir gerginlik ortamının yaratılmakta olduğunu ve bu gidişattan kaygı duyduklarını belirterek, ''Sayın Başbakan'a gelinen sürecin durdurulması ve gerginliğin sona erdirildikten sonra ileride bir ortak çözümün bulunması gerektiği yönündeki görüşümüzü paylaştık'' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'i kabul etti.Başbakanlık Merkez Bina'da yapılan basına kapalı görüşme öncesinde basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi.
Sezer, yaklaşık 50 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, içte ve dışta bir çok sorun olmasına, işsizlik gibi sorunlar bulunmasına rağmen Türkiye'de bir tartışmanın yaşandığını dile getirdi. Bu tartışmanın sadece siyasetle sınırlı kalmadığını, üniversiteler ve topluma da bu tartışmanın sıçradığını anlatan Sezer, "bir gerginlik ortamı, türban meselesi ile ilgili gerginlik ortamının yaratılmakta olduğunu gördüğümüzden ve bu gidişattan kaygı duyduğumuzdan ötürü, Sayın Başbakan'a gelinen sürecin durdurulması ve gerginliğin sona erdirildikten sonra ileride bir ortak çözümün bulunması gerektiği yönündeki görüşümüzü paylaştık" dedi.
Bir gazetecinin, ''Geri adım atacakları izlenimini edindiniz mi?'' sorusu üzerine Sezer, Başbakan Erdoğan'ın Yükseköğretim Yasası'nın ek 17. maddesinde yapılacak değişiklikle ilgili konuşulabileceği gibi bir düşüncesi olduğunu ifade etti.
Sezer, ''Görüşmelerin ertelenmesini önerdiniz mi?'' sorusuna da ''Evet, doğrudan onu önerdik. Bu sürecin net bir şekilde durdurulmasını önerdik'' diye konuştu. Yükseköğretim Kanunu'nun ek 17. maddesi ile bir soruyu yanıtlarken de Sezer, bu konunun detayına görüşmede girmediklerini belirterek, ''(Belki) dedi ama biz bu Anayasa değişiklikleri sürecinin de durdurulması gerektiğini söylediğimiz için orada kalmış olduk açıkçası'' dedi.
Sorunun anayasa değişikliği ile değil, toplumsal uzlaşı ile çözüleceğini düşündüklerini belirten Sezer, şunları söyledi:
"Bir başka konu da konunun Anayasa Mahkemesine gidecek olması. Anayasa Mahkemesinin alacağı karar önemli olacak ama o da yeni bir tartışma ve gerginlik yaratabilir kaygısı ile biz bu girişimde bulunduk. Sayın Bahçeli ve Sayın TBMM Başkanımız ile görüşeceğiz. Sonra da Sayın Baykal ile görüşebileceğimizi umut ediyorum. Görüşlerimizi ifade edeceğiz. Zaten Sayın Baykal'ın bu durdurma girişimimize karşı olmayacağını düşünüyorum."
"Anayasa Mahkemesine gidileceğini Başbakan'a hatırlattınız mı?" sorusuna da Sezer, ''Tabii... Sayın Başbakan çok tepkili, dinlemedi orada beni. Ne düşündüğünü anlamadım açıkçası'' karşılığını verdi.
Sürecin durdurulması halinde DSP olarak bundan sonra verebilecekleri katkı konusunda bir ifadesinin olup olmadığı sorusuna da Sezer, şu yanıtı verdi:
"Söylediğimiz şu: Süreç durdurulur, siyaset bu işten elini çektiğini hissettirebilirse o zaman çözüm süreci başlamış olur. Partilerin belli sayıda üyeleri ile komisyon oluşturulup çalışılabilir ama bu komisyonlar aynı zamanda üniversitelerle yargı organları ile sivil toplum örgütleri ile iş dünyasının temsilcileri ile örneğin odalar birliği ile sendikalarla birlikte çalışabilir. Dolayısıyla toplumun bütün kesimlerini ortak bir noktada buluşturmak mümkündür diye düşünüyorum."
KURYE YAKALANDI: ANCAK KURYE'NİN OLAYIN İÇİNDE OLUP OLMADIĞI HENÜZ BİLİNMİYOR
24 ihracın 19'unda gerekçe, UYUŞTURUCU KULLANIMI; 5'inde ise gerekce İRTİCAİ FAALİYETLER
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, 'Bundan sonra Kılıçdaroğlu, kesinlikle kimseye iftira atamayacak' dedi.
DTP Genel Başkan Yardımcısı Ayna, hükümete yüklendi: AKP'nin savaşçı ve Kürtleri inkar eden tutumu iyice açığa çıktı.
Kılıçdaroğlu, 'Doğalgaz okuma sayaçlarından milyonlarca avro yolsuzluk' yaptığını iddia ettiği Gökçek'i davet etmişti. Gökçek kabul etti ve 'İnşallah kaçmaz' dedi.
CHP lideri Baykal çarşaflı kadınların partisine katılımını savundu. CHP liderinin tek parti dönemindeki kıyafet uygulamasına ilişkin eleştirileri de dikkat çekti.
|