|
|
11 Mart 2008 Salı 15:26
|
Politika
|
Ahmet Türk, Devlet Bahçeli'yi 'TÜRKİYE'Yİ IRAK BATAKLIĞINA ÇEKMEYE ÇALIŞMAKLA' SUÇLADI
"OPERASYONU, POLEMİK KONUSU YAPMAYA GEREK YOK, TARTIŞMALARI ANLAMSIZ BULUYORUZ, OPERASYONUN KISA SÜREDE BİTMİŞ OLMASINI DA OLUMLU KARŞILIYORUZ"
DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, "Operasyonu, polemik konusu yapmaya gerek yok. Tartışmaları anlamsız buluyoruz. Operasyonun kısa sürede bitmiş olmasını da olumlu karşılıyoruz" dedi.
"Bu ülke bizim ülkemiz, bizim vatanımız. Bu ülkenin insanlarına, bu ülkenin sorunlarına sahip çıkalım" diyen Türk, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi, 'Türkiye'yi Irak bataklığına çekmeye çalışmakla' suçladı.
Türk, partisinin TBMM Grup Toplantısında, DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'ın 86 gündür hapiste olduğunu belirterek, "Bir siyasi parti genel başkanı, üç aydır hapiste olmasına rağmen dosyası sürüncemede bırakılarak, mahkeme huzuruna çıkarılmadı" diye konuştu.
Operasyonların çözüm olmadığının bir kez daha görüldüğünü söyleyen Türk, ''Halk, gönül birliği istiyor, siyasilerden birçok şey bekliyor. Gönül kırılmalarını tamir edelim, halkın isteği bu'' dedi. Şimdiye kadar hükümetler tarafından hazırlanan paketlerin halka bir fayda sağlamadığını vurgulayan Türk, toplumun beklentilerine yanıt verecek bir mantığın oturtulmasını beklediğini söyledi.
Kürt sorununun çözümü konusunda farklı mantığın öne çıktığı sürecinin yaşandığını ifade eden Türk, şunları söyledi: "24 operasyon yapıldı. Kürt sorunu, operasyonlarla çözülmez. Operasyonlar yapılmış, değişen bir şey olmamışsa, sorun olduğu gibi önümüzde duruyorsa farklı bir biçimi, mantığı geliştirmemiz gerekiyor. Kürt sorununun, siyasi, demokratik yöntemlerle çözülebileceğine inanıyoruz. Bunun dışında bir formül, gerçekçi olmaz. Halk da bunu söylüyor. Dünyada birçok savaş, saldırı yaşandı. Bunları durduran halklar olmuştur, halkların sevgiyle kucaklaşması sonucu sorunlar çözülmüştür. Operasyonu, polemik konusu yapmaya gerek yok; tartışmaları anlamsız buluyoruz. Operasyonun kısa sürede bitmiş olmasını da olumlu karşılıyoruz. Bu tartışmalar, Türkiye'nin geleceğine, Türkiye'nin demokratikleşmesine hiçbir şey katmaz." Yaşanan süreçte DTP'nin önemli bir fırsat olduğunu ileri süren Türk, ''Bugün de çok şey yapabiliriz. Sorun gerçekten ağır, karmaşık. Bize göre de çok basit bir sorun. Demokratik bir niyeti ortaya koyarsanız çözümün kolay olduğunu görmüş olursunuz. Geçmişteki uygulamalarda ısrarcı olursanız, Türkiye'nin yeniden bir kaosa sürüklenmesine, halkların karşı karşıya kaldığı sürece zemin sunarsınız. Bu ülke bizim ülkemiz, bizim vatanımız; geleceğimizi olgunlaştıralım, geleceğimizi kurmak için birlikte çaba gösterelim'' diye konuştu. ''Sorunun çözümsüzlüğünün kaynağının sadece Hükümet olmadığını, bunda muhalefetin de rolü olduğunu'' ifade eden Türk, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Muhalefet; şöven, milliyetçi, ırkçı söylemlerle demokratik sürecin gelişmesine katkı sunmadı. Sürecin kapatılmasına çanak tuttu, set çekti. MHP Genel Başkanı 'ABD Ortadoğu'da bataklığın içine saplandı' diyor. Hem bunu söylüyorsunuz, hem de Türkiye'nin bu bataklığa girmesini istiyorsunuz. Bu nasıl politika, nasıl milliyetçilik, Türkiye'yi korumaya yönelik nasıl bir siyasettir?''
Türk, şöyle devam etti: "Zor günleri yaşamış olabiliriz. Zor bir süreci yaşıyor olabiliriz. Ama tahrikleri aşmış bir mantıkla, sorunların çözümüne katkı sunabiliriz. TBMM Başkanı Köksal Toptan, partiler arasında bir diyalog, sorunlarla ilgili görüş konusunda bir tartışma zemini yaratabilir. Bunun yararlı ve kaçınılmaz olduğunu görüyorum. Yarın geç kalabiliriz. Yarın bugünkü fırsatları değerlendirecek bir ortama, bir zemine sahip olmayabiliriz. Bunu bir tehdit olarak söylemiyorum. Ama gerçekte o geçmişteki, ayağımızdan kayan zeminin bize faturasını bilen insanlarız. Bunu sezdiğimiz için çağrıyı yenilemek istiyorum. Aslında geçmişten, olaylardan tarihten ders çıkarsaydık, söylediklerimin ne kadar önemli olduğunu siyasi partiler görmüş olacaklar."
Yeni hazırlanacak anayasada 'ulusçu devlet' mantığından uzaklaştırılması gerektiğini savunan Ahmet Türk, Fransa, İtalya ve İspanya'da ulus devlet mantığının yerle bir edildiğini, bu ülkelerde yapılan değişikliklerin halk tarafından alkışlandığını öne sürdü.
DTP'li bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için fezleke hazırlandığını anımsatan Türk, geçmişte haklarında fezleke hazırlandığını ancak Devlet Güvenlik Mahkemelerinin bulunduğu ve idamla yargılandıkları o dönemlerde bile suçlamaların Anayasanın 14'üncü maddesi (devletin ülkesi ve milliyetiyle bölünmez bütünlüğünü bozmaya yönelik faaliyetler) kapsamında yapılmadığını belirtti.
Türk, "Böyle bir anlayışa, yönteme karşı demokrasiye inanmış insanları ayağa kaldıracağız. Meydanlara çıkacağız. Her türlü bedeli ödemeye hazırız. Keşke bu yük, bu ağırlık sadece bizim sırtımızda olmasaydı. Ezilsek de bu yük altında bacaklarımız titrese de yükümüzü taşımaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
CHP Sultanbeyli İlçe Merkezi'nde düzenlenen törende, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen ve İl Başkanı Gürsel Tekin, Bedir'in adaylığını birlikte açıkladı.
Fransa Ulaştırma Bakanı Domini Qei Bussereau, konuşma yapmak için kürsüye doğru ilerlerken merdivenlere takılarak yere düştü.
'Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kurban Bayramı'nda Diyarbakır'da olacak' denilirken Gül'den şaşırtan bir açıklama geldi: 'KARAR VERMEDİM'...
CHP'li Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek'e cevap vererek, 'Umuyorum uygar bir ortamda Melih Bey ile biraya gelir ve tartışırız' dedi.
Eski DEP'li Zana'yı 10 yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme, seçme-seçilme ehliyetinden ve diğer siyasi hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına da karar verdi.
Usta yazar Yaşar Kemal, Cumhurbaşkanı Gül'den aldığı ödülün ardından bir teşekkür konuşması yapıyor. İşte o konuşmadan notlar:
|