Nethaber Haber Key Odemeleri

Key Odemeleri, Keyodemeleri

türk net en son haber 21 Ağustos 2008Güncelleme: 21.08.2008 15:57 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
Rus Turistler
Hırsızlık Haberleri
Terör
İnternet Cafeler
İnternet Suçları
İnternet
Kate Moss
Intel
Bilgisayar Üreticileri
Kayseri Haberleri
Add to Google

21 Mayıs 2008 Çarşamba 00:32 Politika

GENSORU İSTEMİ REDDEDİLDİ... Deniz Baykal: ’Sabah-atv ihalesine girme’ dediğiniz işadamını açıklayın

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, Sabah-atv ihalesine ilgi gösteren işadamlarıyla birebir temas kurduğunu öne süren CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Konuştuğunuz işadamlarına, ’Bu işten vazgeçin’ dediniz mi" diye sordu.

Baykal, Erdoğan’dan 14 Kasım 2007’de Sabah-atv’ye talip işadamıyla başbaşa görüşmesine ilişkin bilgi istedi.

CHP’nin konuyla ilgili gensorusu AKP oylarıyla reddedildi.

CHP’nin Sabah-atv satışıyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği gensoru, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) AKP’nin oylarıyla reddedildi. 452 milletvekilinin katıldığı görüşmelerde 134 kabul oyuna karşı 318 ret oyu kullanıldı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Sabah-atv satışının önyeterlilik süresinin bitiminden önce, 14 Kasım 2007’de bu işe talip, büyük harcama yapmış iddialı işadamıyla başbaşa görüştünüz mü?" diye sordu.

Başbakan Erdoğan katılmadı

Gözündeki rahatsızlık nedeniyle istirahat eden Erdoğan’ın katılmadığı görüşmede CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Keşke, burada olsaydı. Doğrudan soruları sormak isterdim. Bunu sağlamak için, Sayın Başkan ve AKP yönetimine, ’Gerekirse, Sayın Başbakan’ın katılacağı tarihe kadar, görüşmeleri erteleyebiliriz’ dedik. Ama bir değişiklik yapmak mümkün olmadı. Başbakan’ın, tutanaklardan konuyu izleyeceğine, üzerine düşen açıklamaları, zaman içinde yapacağına inanıyorum" diye konuştu

’Bu işten vazgeçin’ dediniz mi

Dünya çapındaki basın kuruluşlarının Sabah-atv’ye sahip olmak istediğini, Türkiye’de güvenilir, saygın pek çok işadamının ilgi gösterdiğini, 5’ten fazlası yabancı olmak üzere, 10 kadar ciddi firmanın, bu konuyla ilgili harcama yaptığını söyleyen Baykal, önyeterlilik almak için başvuran firma sayısının 3’e indiğini, bu 3 firmalardan 2’sinin de daha sonra vazgeçtiğini anımsattı. Erdoğan’ın, konuya ilgi gösteren önemli kişiler, işadamları, yabancı yatırımcılarla birebir temas kurduğunu ileri süren Baykal, "Konuştuğunuz işadamlarına, ’Bu işten vazgeçin’ dediniz mi? Herhangi bir işadamına, Sabah-atv alımı konusunda, ilgi duymaktan vazgeçme telkini yaptınız mı yapmadınız mı?" sorusunu yönelttti.

VIP Salonu’nda, saat 22.55’te

"Bir devlet ihalesinde, bir Başbakan’ın, ihaleye ilgi gösteren işadamlarıyla birebir görüşmeler yapması, bazılarına, ’Sen katılma’ demesi, sadece siyasi, ahlaki değil, hukuki olarak da önem taşır" diyen Baykal, şu iddiayı gündeme getirdi: "Önyeterlilik başvurusu 19 Kasım 2007’de sona erdi. Sayın Başbakan, 14 Kasım 2007’de saat 22.55’de Prag’a hareket etmeden önce, Esenboğa Havaalanı VIP Salonu’nda, bu işe talip bir işadamıyla baş başa görüştünüz mü görüşmediniz mi? Bu konuda talip olduğu bilinen, bunun için büyük harcama yapmış, geniş imkanları olan, iddialı işadamıyla görüşme yaptınız mı yapmadınız mı?"

Bankalarla oynayan iflah olmaz

Erdoğan’a "Yüce Divan" uyarısı yapan Baykal, "Bu kadar kaba, açık, sorumsuzca, kural dışı bir kredilendirme uygulaması görmedim. Unutmayın, bir iktidar, kamu bankalarıyla oynamaya başladı mı iflah olmaz" diye konuştu.

Keşfedilemeyen özel ilişkiler

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, bir başbakanın görevleri arasında ihalelere müdahale etme yetkisi olmadığını belirterek, şu noktalara dikkat çekti:

Sayın Başbakan’ın Çalık Grubu ile bizim bilmediğimiz, şu ana kadar da keşfedemediğimiz özel ilişkileri var. Damadı anladık, hısım akrabalık var. Damat çalıştı diye o şirkete ayrıcalıklar verilmesi, demokrasilerde olamaz. Özel ayrıcalık sağlandığı noktada, ’Dur’ demeniz lazım.

İşte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın belgesi. Merak ediyorum Sayın Enerji Bakanı’nın ne ilgisi var? Enerji Bakanı İsrail’e gidip, Çalık Grubu’na ihalesiz iş verilsin diye kulis yapıyor.

Cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar, Çalık Grubu’na kredi bulmak için Katar’a gidiyorlar. Bu para nereden geldi biliyor musunuz? Arzu eden Ticaret Sicili Gazetesi’ne bakar. Bu kişi kim? 1976 Sudi Arabistan doğumlu, Türkiye’de ikameti yok, sadece vergi dairesinde numarası var. Medya devine ortak olan bir kişinin kimliği bu kadar gizli kalıyor.

Koç ve Sabancı bu koşullarda kredi alamadı

CHP Lideri Deniz Baykal, Halkbank ve Vakıfbank’tan, Çalık Grubu’na verilen kredinin koşullarıyla ilgili olarak da şu eleştirileri yöneltti:

Çalık Grubu, bu parayı bulmak için yabancı firmalarla temas kurdu mu, kredi olanağı bulabildi mi, yerli özel bankalarla bu konuda temas kuruldu mu? Yıllardır faaliyet gösteren televizyon ve gazetenin devralınması, nasıl bir proje kredisi olabilir?

Koç, Sabancı, Eczacıbaşı dahil, Türkiye’de daha önce bu koşullarla 750 milyon dolar kredi almış kuruluş yok. O kredileri veren banka müdürleri, eğer verdiği o kredi kendi malı olsaydı, bir tek kuruşunu verir miydi? Kesinlikle vermezdi.

Burada çok tipik çıkar çatışması durumu var. Kmu bankaların genel müdürleri, Başbakan’ın emrinde. Bankanın kredi vereceği şirketin genel müdürü de Başbakanın damadı.

Yapılan iş nedir? Devletin malı satılıyor. Neyle satılıyor? Devletin parasıyla satılıyor. Kime satılıyor? Damada satılıyor. Türkiye, bunu kabul etmez. Bu, demokrasiye sığmaz. Bu, hukuka sığmaz. Bu, ahlaka sığmaz. Bu, ceza yasalarına sığmaz.

Gensoruda POAŞ tartışması

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Sabah-atv satışını savunurken, "İş Bankası ile Doğan ortaklığının aldığı POAŞ’ın özelleştirilmesi sırasında, İş Bankası 2005’in eylül ayında yüzde 50 hissesinin yüzde 44.76’sını 616 milyon dolara ortağına satıyor. Mart 2006’da Doğan Grubu bu hisselerin yüzde 34’ünü bir yabancı firmaya 1 milyar 54 milyon dolara satıyor. İş Bankası’nın yüzde 28.2’si CHP’nin. Bu en hafif ifadeyle öngörüsüzlük" dedi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise, "POAŞ’ta mülkiyet hakkımız söz konusu değil. CHP’nin sorumluluğuna yüklenemez. Eğer siz bu örneği veriyorsanız, ’Ortada hortumlama var siz içindesiniz’ imajı yaratılmak isteniyorsa Tekel’i kaça özelleştirdiniz? 300 milyon dolara. İçki bölümünü ABD’lilere 900 milyon dolara sattı bir yıl dolmadan. Bu ne biçim ticari anlayış?" diye konuştu. Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz da, POAŞ özelleştirmesinden söz edilmesi üzerine söz isteyerek, "POAŞ benim başbakanlığımda yapıldı. İhaleye Doğan Grubu-İş Bankası ortaklaşa katılmamıştır. Alan grup İş Bankası Taahhüt Grubu ve bütün Petrol Ofisi bayilerinin oluşturduğu konsorsiyumdur. Özelleştirme safhasında Doğan Grubu devrede değildir. Ortaklardan devralmıştır" dedi.

Canikli: Başbakan telkinde bulunmadı

AKP adına konuşan Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin konuşması CHP’liler tarafından sık sık kesildi. Canikli, CHP’ye iddialarını ispata çağırırken, şunları söyledi: "Başbakan hiçkimseye Sabah-atv ihalesine katılıp katılmaması konusunda en ufak bir telkinde bulunmamıştır. İlgili işadamı ile görüşmesi işadamının talebi üzerine gerçekleşmiştir. "

MHP: Dünyada ve ahrette vay halinize

MHP’li Murat Özkan son beş ayda cumhurbaşkanı, başbakan ve 8 bakanın Katar’a gittiğini anımsatarak, "750 milyon dolar kredi demek zorbalıkla bir kişiden en az 10 dolar alındı götürüldü demektir. Vatandaşın parası gasp edilmiştir. Kuran’da "Ne zaman başları belaya uğrasa bize yalvarırlar ve o belayı başlarından almamızı isterler. Kaldırsak yine bildiklerini yaparlar" der. Siz Kuran’dan işinize geleni alıp, gelmeyeni reddediyorsunuz. Dünyada da ahirette de vay halinize" dedi.

İlgili Başlıklar:
Çalık Holding (62 haber)
Sabah Gazetesi (104 haber)
Atv (76 haber)
Tayyip Erdoğana Yönelik İthamlar (11 haber)






Cumhurbaşkanı Gül'ün, Erbakan'ın kayıp trilyon davasından aldığı ev hapsi cezasını affetmesini 'çifte standart' diye yorumlamak Cumhurbaşkanlığını yıpratma amacı taşıyormuş.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında İstanbul'da toplandı.

DTP, Türkiye'nin madalya beklediği sporcuların başarısızlık sebeplerinin araştırılması ve gerekli politikaların oluşturulması amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

Tatilini Ayvalık'ta geçiren Cindoruk, Altınoluk'taki yazlığında ziyaret ettiği Erbakan ile 1 saat 50 dakika görüştü.

Zaman gazetesi, Erbakan'ı affetti diye eleştirilen Abdullah Gül'ü şu haberle savundu:

Erbakan, 148 kilo altını ile mallarını hacizden kurtarmaya çalışıyor.

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY