|
|
04 Haziran 2008 Çarşamba 09:07
|
Politika
|
Deniz Baykal'ın Star gazetesinin 'CHP Kanaltürk'e ortaktı' iddiasına yanıtı: Kanaltürk’le yaptığımız hizmet sözleşmesinden hukuken hiçbir sorun çıkmaz
BAYKAL: Kanaltürk’e kimi atamışım söylesinler
BAYKAL, dün Star gazetesinde çıkan Tuncay Özkan zamanında Kanaltürk’ün yüzde 40’ını CHP’nin aldığı haberi için Akşam gazetesine şöyle konuştu:
“Kanaltürk’le yaptığımız hizmet sözleşmesinden hukuken hiçbir sorun çıkmaz. Ortaya atılan iddiaların hiçbir ciddi tarafı yoktur. Bunlarla gündem de değiştirilmez. Daha sonra Kanaltürk’ü alan satan belli. Bize bir şey soran yok. Alanlar bizi arayıp ‘Ya sizin burada payınız varmış’ diye sormuş değil. Hizmet sözleşmemiz tamamen yasal. Kanaltürk’ün satılması ayrı konu. Sanıyorum kuşatıldı, bunaltıldı, çaresizlik içinde satmak zorunda kaldı. İktidara yakın gruba satmayı o da (Tuncay Özkan’ı kastediyor) istemezdi herhalde. Bizim İcra Kurulu Üyesi atadığımız iddiası varmış. Bir söylesinler bakalım kimi atamışım ben de bileyim.”
STAR GAZETESİNİN İDDİASI ŞÖYLEYDİ:
CHP’nin Kanaltürk’le bağlantısına açıklık getiren sözleşmede, CHP’nin 3.5 milyon dolar karşılığında kanalın hisselerinin yüzde 40’ına rehin koyduğu anlaşıldı.
CHP’nin Tuncay Özkan tarafından Koza grubuna satılan Kanaltürk Televizyonu ile sözleşme imzaladığı ortaya çıktı. CHP’nin ’13 bölümlük Atatürk’ün Kurduğu Partinin Öyküsü Belgeseli’ karşılığı olarak ödediğini açıkladığı paranın aslında Kanaltürk’ün CHP’ye rehin edilmesi karşılığında verildiği belgelendi. Sözleşme ile CHP’nin 3.5 milyon dolar karşılığında Kanaltürk hisselerinin yüzde 40’ına rehin koyup, yönetici atarken Kanaltürk de yayınlar konusunda bir dizi taahhütte bulundu.
Star Gazetesi yayınladı
Sözleşme dün Star Gazetesi’nde yayınlandı. Star’ın haberinde 10 maddelik sözleşmenin ilk 4 maddesini içeren sayfası küpur olarak yayınlandı ve 5 maddenin detayları aktarıldı. Haberde, Kanaltürk hisseleriyle ilgili rehin hükmünün ise 6. madde ile düzenlendiği belirtildi.
Star’ın yayınladığı sözleşmeyle ilgili çarpıcı detaylar şöyle:
SADECE CHP İLE: Sözleşmenin ilk maddesinde “CHP’nin tanıtımı, belirlenecek diğer faaliyetler için prodüksiyon ve benzeri hizmetlerin yayımlanması” diye tanımlandı. Birinci maddede ayrıca “’Yayımcı (Kanaltürk) iş bu sözleşme süresince başka bir siyasi parti, siyasi kişi veya oluşumla ayrı bir yayın sözleşmesi yapmayacağını taahhüt eder” hükmü yer aldı.
ÖDEME ŞEKLİ: Sözleşmenin ikinci maddesinde prodüksiyon hizmetlerinin bedeli 3.5 milyon dolar belirlenirken, 3 taksitte ödenmesi kararlaştırıldı.
TAAHHÜTLER: “Yayımcının mükellefiyetleri” başlıklı üçüncü maddede Kanaltürk CHP’ye şunları taahhüt etti:
- CHP’nin gönderdiği tanıtım ve reklam filmlerinin izlenme oranı yüksek yayın kuşağında 4 yıl bedelsiz yayımlanması.
- CHP’nin belirleyeceği partili uzmanların spordan müziğe kadar her alanda yayınlanan programlarda konuk edilmesi.
- Parti tarafından önerilen kişi veya kişilerin haftada 7 saatten az olmamak kaydıyla televizyon ve radyo programlarına konuk olmalarının sağlanması, haber bültenlerinde konuk edilmesi.
- Parti liderinin veya CHP’nin yetkili kıldığı yöneticilerin haftada en az bir kez olmak üzere programlarda konuk edilmesi. Ayrıca gündemdeki konularla ilgili olarak karşılıklı görüşmelerle olayların ve olguların halka aktarımı için programların yapılması. Parti liderinin yurtiçi gezilerinin izlenmesi.
HİSSE REHNİ: CHP’nin ödediği 3.5 milyon dolar karşılığında Kanaltürk’ün yüzde 40’ını rehin almasını düzenleyen 6. maddesi ise şöyle:
- Şirket hisselerinin yüzde 40’ını oluşturan bölümüne ait hisse senetlerini/geçici ilmühaberini, bu hisselerin sahibi gerçek kişiler, sözleşmeyi imza sırasında teminat cirosu ile CHP’ye rehin eder. Geçici ilmühaber verilmişse, bunlar sözleşme imza tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde basılı hisse senetleriyle değiştirilir.
- Sözleşmenin ikinci maddesinde belirtilen toplam sözleşme bedeli (3.5 milyon dolar) kadar bir tutar için 9. maddede belirtilen sözleşmeyi imzalayanlar tarafından imzalanacak ve imzaları noterden tasdik edilecek bir borç senedi CHP’ye teslim edilir.
‘Almanya’daki Deniz Feneri yolsuzluğu iddianamesinde adının geçtiği’ haberlerine çok kızan Başbakan Erdoğan, Aydın Doğan’a yüklendi.
‘Ahlakım konusunda Başbakan sicil amirim değil’
AK Parti'nin, 2004 yerel seçimlerinde CHP'ye kaptırdığı İzmir Büyükşehir Belediyesi Bakanlığı için, Türk sinemasının yıldızı Hülya Koçyiğit'i düşündüğü dedikoduları gündeme bombo gibi düştü.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan ile bu akşam Dünya Kupası grup eleme maçı oynayacak A Milli Futbol Takımı kafilesini ziyaret etti.
ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras Türkiye’nin Ermenistan ile oynayacağı maçı izlemek üzere dün Erivan’a gitti.
|