türk net en son haber 5 Eylül 2008Güncelleme: 05.09.2008 07:52 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
CHP
Deniz Baykal
Kuşadası Haberleri
Turizm
Dolar Kuru
Rektörler
Alevilik
Üniversiteler
Kaddafi - Libya
Uçak Kazaları
Add to Google

27 Haziran 2008 Cuma 18:12 Politika

CUMHURBAŞKANI GÜL 2 KANUNU ONAYLADI: Yeni üniversitelere rektör atamanın kurallarını belirleyen yasayı Cumhurbaşkanı ONADI

BUNA GÖRE: YÖK Genel Kurulu, yeni kurulan üniversitelere rektör adayı olarak başvuran profesörler arasından seçeceği 3 adayı Cumhurbaşkanına sunacak. Cumhurbaşkanı, bunlardan birini rektör olarak atayacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni kurulan devlet üniversitelerine rektör ataması ile profesörlük ve doçentlik atamalarını yeniden düzenleyen 5772 sayılı ''Yükseköğretim Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' ile Ağrı Dağı Üniversitesinin isminin ''Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'' olarak değiştirilmesini öngören 5773 sayılı ''Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''u onayladı.

5772 sayılı Kanuna göre, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) önceki yıldan devreden finansman fazlasının yüzde 25'i, her yıl şubat ayı sonuna kadar Yükseköğretim Kurulu hesabına aktarılacak. YÖK, bu tutarı bütçesine öz gelir ve ödenek olarak kaydedecek.

Ödenek kaydedilen tutarlar, öncelikle yükseköğretim kurumlarının bilimsel araştırma projeleri ile yurt içi ve yurt dışı öğretim elemanı ve öğrenci değişim programlarının desteklenmesi, yurt içi ve yurt dışında öğretim üyesi ve araştırmacı yetiştirilmesi amacıyla kullanılacak. Söz konusu tutar, YÖK'ün fiziki ve beşeri altyapısının güçlendirilmesinde de harcanabilecek.

Yeni kurulan devlet üniversitelerine rektör atanmasını da düzenleyen kanuna göre, YÖK Genel Kurulu, yeni kurulan üniversitelere rektör adayı olarak başvuran profesörler arasından seçeceği 3 adayı Cumhurbaşkanına sunacak. Cumhurbaşkanı, bunlardan birini rektör olarak atayacak.

Üniversiteler, yardımcı doçentlik kadrosuna atama için aranan asgari koşulların yanında, YÖK'ün onayını almak suretiyle objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilecek.

Doçentlik sınavı, Üniversitelerarası Kurulca yılda 2 kez açılacak.

Belirtilen şartları taşıyan adaylar, Üniversitelerarası Kurulun tespit edeceği tarihe kadar, kurula gerekli belge ve yayınlarla birlikte, başlıca bilim dalı ile uzmanlık ve araştırma konularını da bildirerek başvuracak.

Profesörlüğe yükseltilmeyi de düzenlenen kanuna göre, doçentlik unvanını aldıktan sonra en az 5 yıl süreyle, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmış olma, doçentlik unvanını aldıktan sonra, ilgili bilim alanında özgün yayınlar veya çalışmalar yapmış olma şartı aranacak.

Öğretim üyelerinin 67 olan emeklilik yaşı, yeni kurulan devlet üniversitelerinde görev almaları şartıyla 72'ye çıkarılacak. Bu uygulama 31 Aralık 2015 tarihine kadar devam edecek.

ÖSYM'nin 2007'den devreden finansman fazlasının yüzde 25'i, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay içinde YÖK'e aktarılacak.

İlgili Başlıklar:
Abdullah Gül (519 haber)
YÖK (172 haber)
Rektörler (80 haber)
Üniversiteler (289 haber)






Baykal, Cumhurbaşkanı Gül'ü 'Gitmişken soykırım anıtına da çiçek koy' diyerek eleştirmişti.

Almanya’da Deniz Feneri Derneği’yle ilgili soruşturmada adı geçenlerin yolları AKP’de kesişiyor. Tutuklu Mehmet Gürhan’ın Başbakan Erdoğan ile fotoğrafları var.

CHP Sakarya İl Başkanı Serbes, Büyükşehir Belediye Başkanı Duran'ın bina ipoteğiyle 11 bin 670 YTL vergi kaçakçılığı yaptığını öne sürdü.

Ermenistan'a Dışişleri Bakanı Babacan'ı da yollayacağını belirten Erdoğan, 'Siz masaya gidin, başkaları masadan kaçsın' dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ermenistan’a gidiş kararını eleştirdi. Gül'ün 1993'te söylediği sözlerini hatırlattı...

Maliye Bakanı Unakıtan olayı öğrenince Sedefçi’yi arayıp özür diledi. Unakıtan’ın eşi Ahsen Unakıtan da 'Olur mu öyle şey? Ben bilseydim yanıma alırdım Hamdi’yi' dedi.

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam