türk net en son haber 22 Mart 2010Güncelleme: 22.03.2010 06:33 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi
Anketler

Güncel Başlıklar
İsrail
Karayollarıyla İlgili Haberler
Barack Obama
ABD
AKPnin İcraatları
Yunanistan
Sivasspor
Vize Uygulamaları ve Sorunları
Danimarka
Müzik
Add to Google
18 Nisan 2009 Cumartesi 14:51 Spor

Cimbom ŞOKTA... Riva projesi, 'YOL BİLE YAPILAMAZ' diyen Mimarlar Odası’ndan veto yedi

Galatasaray, Riva'daki araziye 828 adet konut ve sosyal tesisler yapmaya hazırlanırken Mimarlar Odası’nın çevre etki değerlendirme (ÇED) raporu, projenin önünü yine kesti.


Milliyet gazetesinin haberine göre; Riva’daki 1 milyon 175 bin metrekarelik arazisine yıllardır bir çivi bile çakamayan Galatasaray kulübünün hazırlattığı konut projesine, Koruma Kurulu izin verdi.

Kulüp, bir süre önce inşaat ruhsatı almak için Beykoz Belediyesi’ne başvurmuş, belediye de projenin Koruma Kurulu’ndan geçmesi halinde ruhsat vereceğini beyan etmişti. VI Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 17 Şubat 2009’da üç üyenin karşı oyuna rağmen Galatasaray’ın projesini onayladı.

‘Projeyi geri çekmeli’

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhçu, Galatasaray’ın Riva projesi için hazırladıkları ÇED raporuna göre, projenin hayata geçirilmesi halinde bölgede telafisi mümkün olmayan çevre tahribatının meydana geleceğini söyledi. ÇED raporunu ilgili bütün kurumlara gönderdiklerini belirten Muhçu, “Bu aşamadan sonra Galatasaray’ın bu arazideki projesini geri çekmesini bekliyoruz. Büyükşehir Belediyesi ve valilik de bu rapor üzerine bilgi isteyecektir” dedi.

Yetki Büyükşehir’de

Muhçu, Riva’nın benzersiz bir doğal yapı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Bu tür projelerde Koruma kurulu onayı almak şart. Ancak kurul onayı hiçbir zaman ruhsat alma anlamına gelmez. Ruhsat yetkisi belediyelerdedir ve devredilemez. Kaldı ki ruhsat başvurusu Beykoz Belediyesi’ne yapılmış. Oysa ki İstanbul sınırları içinde imar yetkisi Büyükşehir Belediyesi’nde. Dolayısıyla ruhsat başvurusunun da Büyükşehir Belediyesi’ne yapılması gerekir.”

Eyüp Muhçu, “geri dönüşü mümkün olmayacak ekolojik ve kentsel sakıncalara neden olacağı” gerekçesiyle projeye mesleki denetim hizmeti vermeyeceklerini ve inşaatın başlaması halinde dava açacaklarını söyledi.

Mimarlar Odası: Yol bile yapılamaz

Mimarlar Odası’nın projeye itirazları şöyle:

- İstanbul III Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu 1995’te Riva’yı, İstanbul Kuzey Kesimi Karadeniz Kuşağı Doğal Sit Alanı ilan etti.
- Galatasaray’ın arazisi de Koruma Kurulu’nun 1996’da aldığı kararla kısmen II. derece, kısmen de III. derece doğal sit alanı olarak tespit edildi.
- Bu iki karara göre bölgedeki doğal varlıkların ve ekolojinin korunabilmesi için söz konusu alanlarda yerleşimi özendirebilecek yol, köprü, turizm tesisleri gibi yapıların yapılması bile mümkün değil.
- Galatasaray’ın projesi, imar ve planlama kural ve yönetmeliklerine uygun asgari teknik ölçüt ve esasları dahi sağlamıyor. Sosyal tesisler dışında hiçbir teknik ve sosyal donatı alanına yer verilmemiş.
- Mevzuata göre meskun alanlarda dahi 7 metreden dar yaya, 10 metreden dar trafik yolu açılamazken, bu projede yol genişliği sadece 6 metre olarak belirlenmiş.
- Konut alanı olarak planlanan kısım, imar ve planlama mevzuatına tümden aykırılıklar içeriyor.

İlgili Başlıklar:
Galatasaray (1455 haber)
TMMOB Mimarlar Odası (4 haber)






Sivasspor yönetiminin yaptığı toplantıdan sonra teknik direktör Muhsin Ertuğral ve Genel Menajer Mustafa Turgun görevini bıraktı.

Bank Asya 1. Lig'in 27. haftasında Adanaspor deplasmanda İzmir temsilcisi Altay'ı 10. dakikada Fevzi Özkan'ın attığı golle 1-0 mağlup etti.

Sakatlığı nedeniyle kadroda yer almayan, ancak Trabzon'a gelen kaptan Arda Turan, takım arkadaşlarına destek verdi.

Süper Lig'de 26. haftanın en önemli maçında Trabzonspor, Galatasaray'ı 1-0 mağlup etti ve üst sıralar ile farkın daha fazla açılmasına izin vermedi

Voleybolda GM Capital Avrupa Bayanlar Challenge Kupası'nın dörtlü finalinde Galatasaray, üçüncülük maçında Polonya'nın Impel Gwardia Wroclaw takımı karşısında çok üstün bir oyun sergileyerek karşılaşm

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam