|
|
09 Şubat 2007 Cuma 02:20
|
Toplum
|
Kabus geri geldi... Son 1.5 ay içinde hastalık 14 ülkede yeniden hortladı; biz 15'inci ülke olduk...
Batman’ın Gerçüş ilçesine bağlı Boğazköy köyünde köy tavuklarında, kuş gribi hastalığı tespit edildiği açıklandı.
170 kümes hayvanın kuş gribinden telef olduğu ortaya çıktı. Boğazköy ile Aydınlı ile Rüzgarlı mezralarında 5 Şubat günü kümes hayvanlarının telef olmaya başlaması üzerine Batman Tarım İl Müdürlüğü uzmanları bölgeye gitti. Uzmanların telef olan hayvanlardan aldığı numuneler Elazığ Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü’ne gönderildi. Burada yapılan incelemede telef olan kümes hayvanlarının kuş gribi virüsü taşadığı saptandı.
Batman Valisi Haluk İmga, karantina uygulaması başlattıklarını belirterek, “Bu köy ve mezralarında yaklaşık 170 hayvan telef oldu. Buralarda yaklaşık 1500 tavuk, ördek ve hindiyi itlaf edeceğiz. 25 kişilik bir ekip çalışmalarını sürdürüyor” dedi.
Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı da yaptığı açıklamayla bölede kuş gribi görüldüğünü doğruladı: “Hastalık kaynağının göçmen kuşlar olduğu tahmin edilmektedir. Şüpheli tavuk ölümleri İlçe Müdürlüğü’ne 5 Şubat 2007 tarihinde ihbar edilmiştir. Yapılan inceleme sonucunda hastalığın kuş gribi olduğu 08.02.2007 tarihinde kesin olarak tespit edilmiştir. Hastalık çıkan köyün etrafında 3 kilometre yarıçapında kontrol bölgesi, 7 kilometre yarıçapında gözetim bölgesi oluşturularak toplam 10 kilometrelik alanda sıkı karantina tedbirleri alınmıştır. Kontrol bölgesinde mihrak dışında Aydınlı ve Rüzgarlı köyleri de bulunmaktadır. Hastalık mihrakı olan Boğazköy de 800 tavuk, 80 hindi, 20 ördek ve kaz mevcut olup, hastalık süresince toplam 170 muhtelif kanatlı hayvan ölmüştür. Kontrol bölgesinde mevcut kanatlı hayvanların itlaf işlemlerine başlanmıştır.”
Açıklamada, “Bilindiği üzere ülkemizde son kuş gribi vakası 31 Mart 2006 tarihinde görülmüş ve alınan tedbirler sonucunda hastalık tamamen söndürülmüştür. Söz konusu tarihten bu yana bakanlığımızca sürdürülen hastalık taramalarında hiçbir vaka görülmemiştir. Bu süreçte laboratuarlarımıza toplam 700 şüpheli örnek (443 evcil ve 257 yabani kanatlı) intikal etmiş ve tamamı negatif bulunmuştur” ifadelerine de yer verildi. n Arif ARSLAN
Dünyada kuş gribi vakaları
* Kuş gribi, 2003 yılından bu yana 166 kişinin ölümüne yol açtı. Ölüm vakalarından 4’ü Türkiye’de gerçekleşti.
* Hastalık, zirve noktasına ulaştığı 2005 yılının son aylarında tam 36 ülkeye yayıldı. Daha sonra ise vakalarda düşüş gözlendi.
* Ancak kuş gribi geri dönüyor. Son 1.5 ay içinde hastalık 14 ülkede yeniden hortladı.
* İngiltere, Polonya, Mısır, Macaristan, Polonya, Rusya, Pakistan, Çin, Vietnam, Tayland, Güney Kore, Endonezya, Japonya, Nijerya salgının yayılmasını önlemeye çalışıyor.
* İngiltere’de son 1 hafta içinde 26 bin hindi itlaf edildi.
AKP İstanbul İl Başkanlığı'nda patlayan bombadan sonra İstanbul Emniyeti gerçek bombayla X-Ray eğitimi verdi.
İstanbul Üniversitesi'nde rektör adaylarını bir araya getiren panele katılmak isteyen öğrenciler ile güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandı.
Osmaniye'de bir balıkçı avlanmak için gittiği nehirde kayboldu.
Samsun'da bir kadın adliye girişinde çantasında bulunan kurusıkı tabancayı polise teslim edince 600 YTL para cezasına çarptırıldı.
İşte bayram boyunca Ankaralılar'ın arayabileceği ACİL DURUM numaraları...
Çocuklara oyuncak olarak satılan ilaç kapsülü boyutundaki su maymunları su ile temas ettiğinde 400 kat büyüyor.
|