türk net en son haber 6 Temmuz 2008Güncelleme: 06.07.2008 17:28 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
Çiftçi Dünyası
Tarım Sektörü
Tansel Çölaşan
Ekonomide Büyüme Rakamları
OECD
Türkiye Ekonomisi
Ergenekon Davası
Şener Eruygur
Hurşit Tolon
D8 Ülkeleri
Add to Google

30 Kasım 2007 Cuma 00:43 Toplum

Siyasal, iktisat ve maliye mezunlarının idarî yargıda hâkim ve savcı olmasına SINIR GELDİ

Kararın hukuk fakültesi mezunlarının ağırlıkta olduğu Meclis Adalet Komisyonu'nda alınmasına ise siyasal ve iktisat mezunları büyük tepki gösteriyor.

Devlet ile vatandaşın anlaşmazlıklarına bakan idarî mahkemelerde bugüne kadar hukuk mezunlarından daha fazla tercih edilen siyasal ve iktisat mezunları, artık alınacak hakim ve savcı sayısının yüzde 10'unu geçemeyecek.

Her yıl değişmekle birlikte ortalama yüzde 60 oranında hukuk fakültesi dışından idarî yargıya hakim ve savcı alınırken, artık bu alanda hukukçular tercih edilecek.

Halen idarî yargıdaki bin 200 hakimin yüzde 56'sını siyasal, iktisat, idari bilimler ve maliye mezunları oluşturuyor. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Celal Göle, kanun değişikliğini 'hakim ve savcı kaynağının kurutulması ve rekabet ortamının kaldırılması' şeklinde değerlendiriyor. AK Parti Konya Milletvekili Ali Öztürk ise yazılı sınavda yüksek puan alanların fakülte ayrımına gidilmeden hakim ve savcı olabilmesi gerektiğini belirterek, "Hukuk fakültesi dışındakiler hakim ve savcı olamayacaksa, o zaman hukukçuları da kaymakam yapmamak lazım." dedi.

Genel anlamda hukuk fakültesi mezunları, idari yargı da olsa hakim ve savcıların hukuk fakültesi mezunu olmasını isterken, devlet ile vatandaş arasındaki davalara bakan idari yargı için yıllardır kamuyu tanıyan siyasal, iktisat, idari bilimler ve maliye bölüm mezunları da alınıyor. ÖSYM'nin yaptığı sınavda hukuk fakültesi dışındaki fakülte mezunları daha başarılı oluyor. Halen devletin 5 bin civarındaki hakim ve savcıya ihtiyacı bulunurken, açığı kapatmak için 5 yıl görev yapan avukatların da hakim ve savcı olmasının önü açılıyor. Türkiye Barolar Birliği, 'avukat bile olamayan siyasal, iktisat ve maliye mezunlarının hakim ve savcı olmasının doğru olmadığı' görüşünü dile getirirken, hukuk formasyonu almayan fakülte mezunlarına yüzde 10 sınırlamasını destekliyor. AK Parti Konya Milletvekili Ali Öztürk ise yazılı sınavda yüksek puan alanların fakülte ayrımı olmadan hakim ve savcı olabilmesi gerektiği görüşünde. Kendisi de hukuk fakültesi mezunu olan Ali Öztürk, "ÖSYM'nin sınavında siyasal veya iktisat mezunu, hukuk fakültesi mezunlarından fazla puan alıyor ve başarılı oluyorsa, neden hakim ve savcı olmaları engellensin? Hukuk fakültesi dışındakiler hakim ve savcı olamayacaksa, o zaman hukukçuları da kaymakam yapmamak lazım." diye konuştu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Celal Göle ise kanun değişikliğini 'hakim ve savcı kaynağının kurutulması ve rekabet ortamının kaldırılması' olarak değerlendiriyor. ÖSYM'nin yaptığı mesleki bir sınavda başarılı olanların önünün açılması gerektiğine işaret eden Celal Göle, bunun aksinin 'fırsat eşitliğine aykırı' olduğunu belirtiyor. Mülkiye dekanı Göle, eğitimlerinde kamu hukukuna fevkalade önem verdiklerini ve bunun sonucunda da mezunlarının da sınavlarda ve meslek hayatlarında başarılı olduklarını kaydediyor. Göle, idari hakim ve savcı oranında mülkiye mezunlarının fazla çıkmasının sebebini 'siyasi iktidarların bir tercihi değil mezunların başarısı' olarak görüyor. Celal Göle ayrıca kanun değişikliğini '5-6 yıldır yapılan bir ön hazırlığın uygulamaya konulması' olarak değerlendiriyor.

İlgili Başlıklar:
Adalet Bakanlığı (33 haber)
Hukuk (58 haber)
Üniversiteler (271 haber)






Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan, ''Biz siyaset yapmıyoruz, yargı kuruluşları kendi varlıklarının savunmasına geçtiler. Kendi kurumumuzu, yargı bağımsızlığını savunma noktasına geldik. Yargı, kendi

Eruygur ve Tolon'un, savcılıkça, TCK'nın 312 ve 314/1. maddeleri kapsamında tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildikleri belirtildi.

Tüp tünelin batırılma işlemi 8 saatte tamamlandı. Üç tüp daha batırılınca İstanbul Boğazı’na 11 tüp tünelin yerleştirilmesi tamamlanmış olacak

Soruşturma kapsamında tutuklandıktan sonra sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen işadamı Kuddusi Okkır, tedavi gördüğü Edirne'de öldü.

Ergenekon operasyonunda görev alan terör ekipleri, Tuncay Özkan’ın liderliğini yaptığı, Kadıköy’de bugün yapılacak olan “Hukuka Saygı” mitingi için dün tam gün izin yaptı.

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY