Kokteyl Network : beygir.com - mackolik.com - sahadan.com - tahminkolik.com - skor.tv - mackolikcomplex.com - havayol.com - magazinkolik.com
türk net en son haber 3 Aralık 2008Güncelleme: 03.12.2008 22:59 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
Çalışan Dünyası
Polis Emniyet Haberleri
Trafik Kazaları
Zorlu Grubu
Vestel
Yerel Seçimler
İzmir
Efes Pilsen Bira
Turizm
Öğretmenlerle İlgili Haberler
Add to Google
28 Kasım 2006 Salı 17:48 Toplum

RTÜK, kadın programı yöneticilerini uyardı: Bir araştırma yaptık, sizin programlar çok beğeniliyor; aman dikkat...

Sabah ve gündüz kuşağında yayınlanan kadın programları üzerine RTÜK'ün yaptırdığı araştırmadan çarpıcı bir sonuç çıktı.

Eleştirilerin aksine izleyicilerin yüzde 73'ü bu programları beğendiğini söyledi. Bunun üzerine kanal yöneticilerini toplantıya çağıran RTÜK, "Bu size sorumluluk yüklüyor" dedi.

Bazı televizyon kanallarında gündüz kuşağında yayınlanan ve kadın izleyicilere yönelik olan programlar konusunda artan şikayetler ve uzmanların uyarıları üzerine Radyo ve Televizyon Üst Kurulu konuyu gündemine aldı. Hem şikayet edilen hem de çok izlenen programları incelemeye alan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, öncelikle söz konusu programların izleyicilerine yönelik bir anket yaptırdı.

GfK Türkiye tarafından 25-26 Kasım 2006 tarihlerinde telefonla yapılan, 11 il merkezinde (Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Kayseri, Konya, İzmir, İstanbul, Samsun, Erzurum, Gaziantep) toplam 609 kadın ve erkeğin katılımıyla gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre;

İzleyicilerin yüzde 70’i kadın programlarını izlediğini belirtirken, yüzde 30’u hiç izlemediğini bildiriyor. Kadın programlarını izlemeyenlerin izlememe nedenleri şöyle sıralanıyor: İlgimi çekmiyor (yüzde 46), tercih etmiyorum (yüzde 34), TV izleme olanağım yok (yüzde 27), saçma bulduğum için (yüzde 8), kavga gürültü olduğu için (yüzde 7), konukları beğenmiyorum (yüzde 2), duygu sömürüsü olduğu için (yüzde 2), basit buluyorum (yüzde 2), yararlı bulmuyorum (yüzde 2).

BEĞENMİYORUM AMA İZLİYORUM...

Kadın izleyicilerin yüzde 84’ü, erkek izleyicilerin ise yüzde 56’sı kadın programlarını izliyor.

Kadın programlarını izleyen izleyicilerin yüzde 73’si programları beğendiğini, yüzde 13’ü ne beğendiğini ne beğenmediğini, yüzde 14’ü beğenmediğini belirtiyor. 444 1 178 RTÜK İletişim Merkezine en fazla şikayet edilen 5 program sorulduğunda ise beğeni düzeyi yüzde 51’e düşüyor. Ne beğenen ne beğenmeyerin oranı yüzde 30, beğenmeyenlerin oranı ise yüzde 19 olarak gerçekleşiyor.

NEDEN BEĞENMİYORLAR?

Kadın programlarının izleyicileri, programları beğenmeme nedenlerini şöyle sıralıyorlar:

Onlar gösteri, insanları kandırıcı şeyler. Bu kişilerin hayatı bizi ilgilendirmiyor. Çocuklarımıza daha faydalı bilgiler verseler daha iyi olur.

İyi, inandırıcı ve doğal değiller.

Düzeysiz buluyorum, hepsi komik durumdalar.

Psikolojik açıdan insanları rahatsız ediyorlar.

Çocukların kafasını karıştırdığını düşünüyorum.

FAYDALI BULMUYORUM AMA İZLİYORUM...


Kadın programlarını izleyen kadınların yüzde 62’si programları faydalı bulurken, yüzde 38’i faydalı bulmadığını ama izlediğini belirtiyor. Kadın programlarını izleyen erkek izleyicilerin yüzde 52’si programları faydalı bulurken, yüzde 48’i ise faydalı bulmadığını ama izlediğini belirtiyor.


İzleyicilerin kadın programlarını beğenmedikleri ve faydalı bulmadıkları halde izlemeye devam etmelerinin temel sebebi olarak, ulusal bazda en çok izlenen kanallarda aynı saatlerde aynı tür programların yayınlanıyor olması gösteriliyor. Bu durumda izleyici gündüz saatlerinde hangi kanalı açarsa açsın karşısına mutlaka bir kadın programı çıkıyor ve mecburen bu programları izliyor.


RTÜK YAYINCILARLA BİRARAYA GELDİ


Kadın programlarıyla ilgili sorunları görüşmek üzere Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun çağrısı üzerine, RTÜK Üyeleri ile kadın programlarının yayınlandığı kanalların yöneticileri, program yapımcıları ve televizyonların izleyici temsilcileri dün İstanbul’da biraraya geldiler. Toplantıda kadın programlarının izleyicileriyle ilgili araştırma sonuçları yayın kuruluşlarına açıklandı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, kadın programlarının izlenme düzeyinin yüksekliğine dikkat çekerek, bu durumun yayıncılara bir misyon yüklediğini ifade ettiler. Özellikle ülkemizdeki kadın nüfusla ilgili istatistiklere vurgu yapan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, kadın nüfusun eğitim ve istihdam oranının düşük olduğunu belirterek, bu durumda aynı zamanda kadın programlarının sadık izleyicisi olan kadınlara karşı yayıncıların sorumluluk anlayışı içerisinde yaklaşmaları gerektiğini bildirdiler. RTÜK yöneticileri, bu programların çok izlenmesinin, izleyicilerin büyük bölümü tarafından tasvip görmesinin, söz konusu programları yayınlayan kanallara ve programların yapımcılarına daha fazla sorumluluk yüklediğine dikkat çektiler.


Toplantıda 444 1 178 RTÜK İletişim Merkezine 3-22 Kasım 2006 tarihleri arasında kadın programlarıyla ilgili ulaşan şikayetleri de gündeme getiren RTÜK yöneticileri, programlarda düzeyin düşürülmesinden şikayetçi olan, evinde çocuklarıyla birlikte bu programları izleyen ve programların çocuklar için zararlı olacağı endişesini taşıyan izleyicilerin şikayetlerine kulak verilmesini talep ettiler.

İlgili Başlıklar:
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) (124 haber)






Çorum'un Sungurlu ilçesinde düzenlenen fuhuş operasyonunda gözaltına alınanlar arasında İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Alat'ın da bulunduğu iddia edildi.

İKİ milyon YTL vurgun yapmışlar ve İKİ bin YTL'ye kiraladıkları villaya yerleşmişler...

Sinop'ta belediyede makam şoförü olarak görev yapan belediye işçisi, belediye başkanlığına adaylığını koydu.

Ülkücü öğrenciler polis eşliğinde okuldan çıkarıldı. DTCF'deki 2 öğrencinin yaralandığı kavga, 'omuz atmak'tan çıkmış...

Ankara Üniversitesi DTC Fakültesi’nde karşıt görüşlü iki grup taşlı sopalı çatışıyor. Taşlı sopalı kavgada 2 öğrenci yaralandı.

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam