|
|
30 Kasım 2006 Perşembe 16:27
|
Toplum
|
GÜNÜN WEB SİTESİ... Akademik çevrelerin 'deprem tahmincilerinin en başarılısı' ilan ettikleri doçentin 'tahmin adresi'
Okurlarımız çoktandır bu sitenin adresini istiyorlardı...
Adres: http://www.deprem.cs.itu.edu.tr/
Yrd. Doç. Dr. Üstündağ, 4 yıldır kullandıkları deprem tahmin cihazının reçel kavanozu, pinpon topu ve sigara jilatin kağıdından oluştuğunu belirtti. 21 ayrı noktada çalışan sistemin ölçümleri, http://www.deprem.cs.itu.edu.tr/ adresinden izlenebiliyor.
Yrd. Doç. Dr. Berk üstündağ ve ekibi 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nden sonra dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'in başdanışması Ahmet Refik Alp ile birlikte depremi önceden tahmin etmek amacıyla proje geliştirdiklerini açıkladı. Bu proje kapsamında aralarında Sakarya Üniversitesi'nin de bulunduğu Kuzey Anadolu Fayı'nın geçtiği 21 ayrı noktaya bu cihazlardan yerleştirdi. Elektrostatik kayaç gerginlik izleme yöntemiyle deprem tahmin projesi olarak bilinen ve tam adı 'Kayaç Gerginlik İzleme Projesi' olan projede havadaki yerden kaynaklı elektrik yük değişimi ölçülüyor.
Ölçümleri istasyonlardan internet aracılığıyla elde eden ekip, daha sonra verileri yorumluyor. Faylarda deprem öncesinde meydana gelen zayıflama süreçlerini belirlemeye çalışan ekip, böylece depremi erkenden tahmin etmek için çabalıyor.
Türkiye'de birçok insanın umudu olan deprem erken tahmin sisteminin çalışma sistemi, oldukça ilginç şekilde işliyor. Sistemin ilk başlangıç noksanı oluşturan ve havadaki yerden kaynaklı elektrik yük değişimini ölçen algılama sistemi, reçel kavanozunun üzerine monte edilen pinpon topunun sigara jelatin kağıdına sarılmasıyla işliyor.
Ekonomiden Sorumlu Devlet eski Bakanı Işın Çelebi ile sanatçı Aydan Şener’i karşı karşıya getiren anlaşmazlık, otopark tartışması nedeniyle yaşandı.
DTP'nin mitingine elinde bir bayrakla daldı, ve...
BİR DOĞALGAZ PATLAMASI DAHA
İSTEYEN HERKES MAHMUTPAŞA'DAN BU KIYAFETLERİ 50 YTL'YE ALABİLİYOR: COP DAHİL...
Şoför başından ağır yaralanınca, kontrolden çıkan kamyon bariyere çarparak yan yattı.
Yüksek Askeri Şura sona erdi. Sonuç: 5 asker irtica'dan 19 asker uyuşturucu ve ahlaka aykırı davranıştan olmak üzere toplam 24 asker TSK'dan ihraç edildi.
|