|
|
28 Ocak 2008 Pazartesi 17:49
|
Toplum
|
Atilla Yayla, 15 ay hapis cezasına çarptırıldı
“Kemalizm ilerlemeden çok gerilemeye tekabül eder” demiş ve Atatürk heykellerini kastederek, 'Neden heryerde bu adamın heykelleri var' diye bize soracaklar demişti
Atatürk'ün anısına hakaret ettiği iddiasıyla 4,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan siyaset bilimi profesörü Atilla Yayla, 15 ay hapis cezasına çarptırıldı.
İzmir 8. Asliye Ceza Mahkemesi, Prof. Atilla Yayla'yı, önce 'Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun'un ilk maddesi gereğince 1 yıl hapisle cezalandırdı.
Mahkeme bunun ardından da eylemin kamuya açık gerçekleşmesi nedeniyle cezayı yarı oranında artırdı ve 1,5 yıla yükseltti.
Ceza daha sonra Yayla'nın 'mahkemedeki iyi hali dikkate alınarak' 15 aya düşürüldü ve bu ceza da Yayla'nın 'tekrar suç işlemeyeceği inancıyla' iki yıl süreyle ertelendi.
Prof. Atilla Yayla'nın, Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir Gençlik Kollarının Kasım 2006'da düzenlediği bir panelde Atatürk'e ve anısına hakaret ettiği ileri sürülmüştü.
Göreve iade edilmişti
Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Atilla Yayla, panelde “Kemalizm ilerlemeden çok gerilemeye tekabül eder” ifadesini kullanmıştı.
Yayla’nın Atatürk için “Bu adam” dediği de iddia edilmiş, ancak Yayla “aynı adam” dediğini, sözlerinin yanlış anlaşıldığını savunmuştu.
Gazi Üniversitesi, hakkındaki haberlerin medyada yankı bulmasının ardından Yayla'yı görevden almıştı.
Bu olayın ardından 208 akademisyen, Yayla’ya destek bildirisi yayımlayarak Gazi Üniversitesi’nin kararını “uluslararası saygınlığa indirilmiş darbe” olarak tanımlamıştı.
Yayla, bu protestolar üzerine Gazi Üniversitesi’ndeki görevine iade edilmişti.
Yayla: Hakaret etmedim
Atilla Yayla ise çeşitli ajanslara ve BBC'ye yaptığı açıklamada hakkındaki suçlamaları reddettiğini, Atatürk'e hakaret etmediğini ama onun 'mirasını sorguladığını' belirtti.
Atilla Yayla, "bilimsel çalışmalarını özgürce yapmak istediğini ve bulgularını da özgürce paylaşmak istediğini" söyledi.
Yayla, daha önce düzenlediği bir basın toplantısında ise, konuşmasının bir gazetede yanlış aktarıldığını savunmuştu.
Atilla Yayla, 'Benim yaşadığım olay Türkiye’deki bir çeşit Galile olayıdır. Bir görüşün, o görüşün sahibi terörize edilerek önlenmesi olayıdır.' görüşünü savunmuştu.
Atatürk'e hakaret suçlaması ile yargılanan Yayla'yı meslektaşları, insan hakları örgütleri ve bazı Avrupa Parlamentosu üyeleri desteklemişti.
Afişlerde, Türkiye haritasının tam ortasında ay yıldız bulunması, ülkenin batı tarafında 'YA SEV' ve doğu tarafında ise YA TERKET' yazması dikkat çekti.
ATAA Başkanı Kılıç, Türkiye’nin lobi başarısızlığını, 'Sahibinden Satılık Amerika ve Türk Lobiciliğinin Sahipsizliği' adlı iki ciltlik kitapla anlattı.
Zaman gazetesi o kargocu için böyle yazıyor: Kargocu kılığındaki bombacı güvenlik kamerasında
Ekonomiden Sorumlu Devlet eski Bakanı Işın Çelebi ile sanatçı Aydan Şener’i karşı karşıya getiren anlaşmazlık, otopark tartışması nedeniyle yaşandı.
DTP'nin mitingine elinde bir bayrakla daldı, ve...
BİR DOĞALGAZ PATLAMASI DAHA
|