|
|
12 Mart 2008 Çarşamba 03:51
|
Toplum
|
İLK KEZ TAM BİRLİK SAĞLADILAR... 14 Mart’ta hayatı DURDURACAKLAR
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa tasarısı, işçi ve memur sendikalarının büyük tepkisiyle karşılaştı. Emek Platformu öncülüğünde bir araya gelen sendikalar uyarı amacıyla 14 Mart’ta 2 saat iş bırakma kararı aldı.
Türkiye’de 2 saatliğine hayatı durduracak olan Platform, uzlaşma sağlanamaması halinde genel greve gidecek.
Koalisyon hükümeti döneminde sık sık sokağa inen memur ve işçi sendikaları ile STK’lardan oluşan Emek Platformu, AKP iktidarı döneminde ilk defa bu derece büyük bir birliktelik sağladı.
Türk -İş’in çağrısı üzerine bir araya gelen Emek Platformu’nu oluşturan örgütlerin genel başkanları arasında bugüne kadar AKP iktidarına büyük destek verenler de bulunuyor. Yaklaşık 2 ay önce göreve gelen ve AKP’nin desteğini aldığı iddia edilen Türk -İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun yanı sıra Hak -İş Genel Başkanı Salim Uslu, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da bu isimler arasında yer alıyor.
Kumlu eylem kararının ardından, “Daha önce Sayın Başbakan ve Sayın Bakan ile görüşmelerimizde gündeme getirdiğimiz ‘olmazsa olmazlarımız’ değerlendirmeye bile alınmadı’’ dedi.
İşçi, memur ve STK’ların yasalaşmasına karşı çıktığı maddeler arasında “9 bin prim ödeme gün sayısı”, “Prime esas kazanç oranlarının düşürülmesi” ve istihdam paketinde düzenlenen “Kıdem tazminatının kaldırılması” bulunuyor. Emek Platformu, 9 bin prim ödeme gün sayısının dünyanın hiçbir yerinde bulunmadığını belirterek tasarıya karşı çıkıyor.
Öte yandan AKP’nin içinde de çalışanlar açısından ağır düzenlemeler öngören yasanın kanunlaşması konusunda görüş ayrılıkları yaşanıyor. 2009 yılındaki yerel seçimler öncesinde yasanın çıkmasına karşı olanlar bunu dile getirirken, “Sosyal güvenlik sistemindeki kara delik gün geçtikçe büyüyor. Bir an önce bunun kapatılması için yasa çıkmalı” diyenler ağırlığı oluşturuyor.
|
Yorumlar |
|
zehir zemberek
-
12.03.2008 09:46
|
|
KESİNLİKLE DESTEKLİYORUM
|
|
Murat Tatay
-
12.03.2008 09:32
|
|
Sayın Vekillerimiz sosyal sigorta sistemindeki deliği kapatmayı biz emek verenlerin haklarını kısarak sağlarken, vekil sosyal haklarını sürekli daha iyi hale getirmelerini nasıl açıklayacaklar? Bizlerden 9 Bin iş günü çalışma ve emek beklenirken, Bizim Vekillerimiz niçin sadece iki yıl hizmet verince hak sahibi sayılıyor? Biz maaşlarımızın yarısı kadar bile emekli maaşı alamazken, nasıl oluyor da Bizim Vekillerimiz maaşlarının %70 kadarını iki yıllık vekillik hizmeti karşılığında hak edebiliyorlar?
|
Bomba yüklü araç ihbarı asılsız çıktı. Aranan otomobilin sahibinin 17 Ağustos'ta Tokat'ta yakalandığı ve herhangi bir terör örgütü üyesi olmadığı anlaşıldı.
Çünkü: Az maaş, boş mezar: İŞTE TÜRKİYE'NİN DEVLET POLİTIKASI... İstanbul Büyükşehir Belediyesi ÇALIŞIYOR: Olimpiyat şampiyonlarına hediye mezar!...
Malatya'daki yayınevinde biri Alman 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili davada flaş gelişme
Tuzla tersanelerinde bir işçi AĞIR yaralandı.
Numaralı kask uygulaması, yarından itibaren 4 ilde başlayacak. Uygulama başarılı olursa ülke genelinde 16 bin 500 polis bu kaskları kullanacak.
Adapazarı'nda ağabeyine kızan şahıs, sokak ortasında kendini karnından bıçakladı.
|