türk net en son haber 7 Eylül 2008Güncelleme: 07.09.2008 10:30 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
Sağlık Haberleri
Formula 1
Tayyip Erdoğanın Sözleri
Aydın Doğan
Ermenistan
Milli Takım ve Milli Maçlar
Emre Belözoğlu
Fatih Terim
Acun Ilıcalı
Televizyon Dünyası
Add to Google

26 Nisan 2008 Cumartesi 07:51 Toplum

Haşim Kılıç: Toplumdaki korku göz ardı edilemez

Anayasa Mahkemesi’nin 46. kuruluş yıldönümü töreninde konuşan Başkan Haşim Kılıç, toplumda çok ciddi güven bunalımı yaşandığını söyledi. Kılıç, "Hayat tarzlarının ideoloji haline geldiği bir dünyada duyulan güvensizlik ve korkular, acilen değerlendirmeye alınmalıdır" dedi.

ANAYASA Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, AKP’ye kapatma ve türban davasının arifesinde, siyasi yasak istenen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katıldığı dünkü kuruluş yıldönümü töreninde, hükümete, ’mahalle baskısı’ uyarısı yaptı. Kılıç, "Toplumda güven bunalımı olduğu saklanamaz bir gerçektir. Hissedilen korkular göz ardı edilemez" mesajını verdi. AKP davasıyla ilgili ’baskı, telkin ve yönlendirmeye çalışmakla’ suçladığı Avrupa’yı, mahkemeyi hedef göstermekle suçladığı medyayı, ’Danıştay baskınını’ anımsatarak uyaran Kılıç, yargıyı ve muhalefeti de ağır şekilde eleştirdi. Kılıç, yeni Anayasa’da yargı organları üzerinde ’demokratik denetim’ kurulmasını da ilk kez önerdi. Atatürk ve düşünürlerin sözlerinden alıntılar yapan, laikliğin altını "Büyük barış projesi" sözleriyle çizen Kılıç’ın, mesajları şöyle:

ÖTELEME Bugün sorunları çözmek için harcanması gereken çabadan daha çok, sanki çözülmemesi için büyük çaba sarfediyoruz. Sorunlar ötelenmekte, gerginlik tırmandırılmaktadır. Toplumun siyasal, etnik ve dinsel kesimleri arasında ciddi bir güven bunalımının olduğu saklanamaz gerçektir. Güvensizlik, kavgayı ve dayatmaları beraberinde getirmektedir. Gücü elinde bulunduranlar, karşı düşüncedekilerin güvensizliğini ve korkularını ortadan kaldıracak çözümleri üretmediği sürece çatlak derinleşecektir.

Hissedilen korkular, gözardı edilemez. Yaşanan hayat tarzlarının ideoloji haline geldiği bir dünyada duyulan güvensizlik ve korkular, acilen değerlendirmeye alınmalıdır. Aksi halde her şeyin rejim sorunu haline getirildiği, ülkemizde birlikte yaşama koşulları daha ağırlaşacaktır.

AYNI GEMİDEYİZ Siyasi kutuplaşmaların bu ülkeye ağır bedeller ödetmiştir. Unutmayalım ki tek bir Türkiye var. Kaptanından güvertedeki yolcularına kadar hepimiz aynı geminin içindeyiz. Bu geminin sağlam, güvenilir ve huzurlu bir şekilde yol alması, hepimizin en büyük amacı olmalıdır. Gün, ayrılıkları öne çıkarma, toplumsal ve siyasal kutuplaşmaları körükleme günü değildir. Gün, farklılıklarımızı zenginlik kabul edip, bir arada refah ve özgürlük içinde yaşamak için elimizden geleni yapma günüdür. Gün, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olarak, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak için bir adım daha atma günüdür.

LAİKLİK BARIŞ PROJESİ Türk milleti demokratik, laik ve siyasal gelişimini kimi olumsuzluklara rağmen büyük bir özveriyle sürdürmekte; demokrasi ve laiklikten birinin diğerine tercih edilmesinin siyasi yönden tehlikeli olduğunu çok iyi bilmektedir. Laiklik bir büyük barış projesi olarak Türk toplumunun koruması ve güvencesi altınındadır.

Gelinen noktada, Anayasa yargısı ile yasama ilişkilerindeki bu güvensizliğin ortadan kaldırılması için egemenlik yetkisi kullanan Anayasa yargısının, ulus iradesiyle bağlantısı kurulmalıdır. Mevcut Anayasa, parlamentonun mahkemeye üye seçmesinin kapılarını tamamen kapatmıştır. Seçimde liyakatin ve objektif kriterlerin esas alınacağı bir yöntemin öngörülmesi olumsuz sonuçları ortadan kaldıracaktır.

ERGENEKON UYARISI Hukuk dışından güç alarak, rejimi ya da ülkeyi kurtarma girişimlerinin ülkenin batışını hızlandırmaktan başka işe yaramayacağı bilinmelidir. Çağın kenar mahallesinde yaşamamak için uygar dünyayla tanışmak ve kimliğimizi kaybetmeden bütünleşmek zorunluluktur. Yargı mutlak anlamda tarafsız olmak zorundadır. Yargıç kendisine Anayasa ve yasalarla verilmiş görevler dışında misyon üstlenemez. Hukukun dışına çıkarak korunabilecek sistem, esasen korunmaya değer değildir.

Nezaketle

ANAYASA Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ı mahkeme girişinde karşıladı. Kılıç’ın 16 sayfalık konuşma metnini Gül ve Erdoğan kitapçıktan takip etti ve konuşmasını tamamlayınca da Kılıç’ı ayakta karşıladılar. Törene AKP’ye kapatma davasını açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya katılmadı. Bu arada Cumhurbaşkanı Gül’ün katıldığı programlar öncesinde bomba araması yapan elektronik koku dedektörü, Köşk bomba imha ekipleri tarafından kullanılıyor. Bomba yapımında kullanılan malzemelerin havadaki kokularını tespit eden dedektör, dün Anayasa Mahkemesi’nin yıldönümü töreninde de kullanıldı.

Resepsiyona AKP ile asker katılmadı

ANAYASA Mahkemesi’nin 46’ncı kuruluş yıldönümü resepsiyonu geçen yılın aksine sönük geçti. Sheraton Oteli’ndeki resepsiyonun evsahipleri Başkan Haşim Kılıç ile Başkanvekili Osman Paksüt’tü. Kılıç’ın türbanlı eşi Gönül Kılıç’ın gelmediği resepsiyona, sabah törenine katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan katılmadı. Ayrıca TSK temsilcileri ile sabah t örenlerine katılmayan CHPLideri DenizBaykal da yoktu.

İlgili Başlıklar:
Haşim Kılıç (41 haber)






3 gün içinde yaşanan depremler için uzmanlar yine “Büyüğü yolda”, “Tehlike geçti” diye bölündü

Şanlıurfa’da bazı vatandaşlar, "deprem olacak" söylentileri nedeniyle geceyi dışarıda geçirdi.

Iğdır'ın Karakoyunlu ilçesine bağlı Aşağı Alican köyünde cinnet getiren kişi, babası, ağabeyi ve yengesini öldürüp annesi ile kardeşini yaraladıktan sonra intihar etti.

Siirt'in Baykan ilçesinde güvenlik güçleri ile terör örgütü PKK mensupları arasında çıkan çatışmada, 1 uzman çavuş şehit oldu, 2 asker yaralandı.

Bodrum’da artan şikayetler üzerine iç çamaşırıyla denize girmek belediye meclisinin kararıyla yasaklandı

OTOMOBİLDEKİ TAKSİCİLERDEN BİRİ KÖPRÜDEN BAĞLANTI YOLUNA UÇTU; İKİ TAKSİCİ DE ÖLDÜ

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam