|
|
29 Nisan 2008 Salı 07:32
|
Toplum
|
DTP'liler 'İkinci Madımak faciasından döndük" dediler
Sakarya'da DTP'nin Barış Gecesi'ni basan tahrikçilere polis zor engel oldu
Sabah gazetesi olayı manşetine böyle taşıdı:
BİN KİŞİ SALONU SARDI
DTP'lilerin toplandığı düğün salonunun önünde önce Alperen Ocakları'ndan bir grup bayraklarla basın açıklaması yaptı. Sonra şehit yakınları otobüslerle geldi. Kalabalık kısa sürede 1000 kişiye ulaştı. Grup taşlarla saldırıp içeri girmeye kalkışınca salonun kapıları kapatıldı.
AMBULANSA SALDIRDILAR
Salonda yedi saat mahsur kalan 800 kişi korunmak için masaları pencerelere yığdı. Panik ve havasızlıktan insanlar fenalaştı, 65 yaşındaki Ebubekir Kalkalı kalp krizi geçirip öldü. Rahatsızlananları götüren ambulansa da saldıran grup, içindekileri linç etmek istedi.
ÖNCE MARŞ SONRA TAŞ
Alperen Ocakları'na mensup kişiler İstiklal Marşı söyleyip oturma eylemi yaptı. Sonra taşlı saldırı başladı. Düğün salonu harabeye döndü. Gözaltına alınan olmadı. Gerilimin iki gün önceden email trafiğiyle tırmandırıldığı öne sürüldü.
HABERİN AYRINTILARI
Sakarya'da önceki gece Madımak Oteli faciasını hatırlatan bir olay yaşandı. Alperen Ocakları'nın, DTP'nin "Barış ve Kardeşlik Gecesi" düzenlediği düğün salonunun önünde yaptığı Türk bayraklı basın açıklaması olayların fitilini ateşledi. Ardından geçtiğimiz hafta şehit olan Sakaryalı askerin yakını ve arkadaşı 100 kişi, düğün salonu önüne geldi. Polis, içeri girmek isteyen grubu engelledi, ancak şehit yakını oldukları için dağıtmadı. Bu arada Alperen Ocakları üyeleri de yeniden salon önüne gelerek olaya katılırken, derbi maçın ardından sokağa çıkan vatandaşların da dahil olmasıyla eylemci grubun sayısı kısa sürede bine yaklaştı. İzinli polisler evlerinden çağrıldı, ilçelerden ve Kocaeli'den takviye ekipler ve jandarma robocoplar da olay yerine geldi. Vali iki kez kalabalığa dağılmaları ve sağduyulu olmaları çağrısında bulundu.
SALON HARABEYE DÖNDÜ
Ancak dağılmamakta ısrar eden kalabalık, üç girişi olan binaya girmek için her yolu denedi. Düğün salonunda mahsur kalan yaklaşık 800 DTP'liden kalp krizi geçiren 65 yaşındaki Ebubekir Kalkalı, kaldırıldığı hastanede öldü. Mülazim Kalkanlı babasının DTP üyesi olmadığını belirterek "Ben bir iş için dışardaydım. Gece telefon ederek babamın kalp krizi geçirdiğini söylediler. Daha önce hiçbir rahatsızlığı yoktu. İçerde havasızlıktan ve stresten kalp krizi geçirmiş"dedi. Eylemciler, fenalık geçiren DTP'lileri hastaneye götüren ambulanslara da saldırdılar. Salonda bulunan DTP Şanlıurfa milletvekili İbrahim Binici polisle tartıştı. Polisin kalabalığı dağıtmasından sonra yaklaşık 7 saat mahsur kalan DTP'liler, Büyükşehir Belediyesi'ne ait 10 ayrı otobüsle polis ve panzerlerin eşliğinde kent dışına çıkarıldı. Otobüsler, kent merkezinde bazı gruplar tarafından taşlandı ve camları kırıldı. DTP'nin etkinliğinin bazı kişilerce iki gün öncesinden e-mail yoluyla duyurulduğu ve eylem için organize olunduğu belirtildi. DTP'lilerin tahliyesinin ardından düğün salonunda incelemelerde bulunan polis, partililerin salondan çıkmadan önce işyerine zarar verdiğini, bazı camların ve eşyaların kırıldığını belirledi. Salonda teröristbaşı Abdullah Öcalan'ı öven yazıların bulunduğu gazete ve dokümanlara el konuldu. Sakarya'da hayat sabahın ilk ışıklarıyla birlikte normale döndü.
SAKIK, BAKANI ARADI
Adapazarı'nda yaşanan olaylar sırasında Sakarya Valisi Hüseyin Atak'ı dört kez aradığını belirten DTP'li Binici, "Sayın vali 'münferittir' diye geçiştirdi. Gece 01.00'de tekrar aradığımdaysa koruması açtı ve valinin müsait olmadığını söyledi" dedi. DTP Muş milletvekili Sırrı Sakık da İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı arayarak müdahale etmesini istedi. Atalay'ın Sakık'a, "Valilikten aldığım bilgiye göre 200 kişilik bir grup protesto ediyor. Dağıtılacak" dediği öğrenildi. Sakarya Valisi Hüseyin Atak da çıkan olaylarla ilgili olarak, taraflara zarar gelmemesi için geniş güvenlik tedbirleri alındığını belirtti.
Yerel gazetede çıkan haber ve o habere gelen açıklama, Hürriyet gazetesine manşet oldu.
AKP’nin bir ay önce taşındığı Sütlüce’deki İstanbul İl Başkanlığı’nın giriş katında parça tesirli bombanın patlaması sonucu 4’ü polis 10 kişi yaralandı.
Özcan, eşi ve oğlu Sinan’la Bilkent Üniversitesi Amerikan futbolu takımında oynayan oğlu Kaan’ın maçını izledi. Özcan, YÖK’te 'Spor Komisyonu' oluşturulduğunu müjdeledi.
Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Yeşildere, 'Şaşaalı yaşayan rektörler var, bu para açlık sınırındaki araştırma görevlisine verilmeli' diyor...
YÜKSEK Askeri Şûra (YAŞ) olağan kış toplantısı bugün gerçekleştirilecek. Ağustos ayı toplantısında hiçbir ihraç dosyasının görüşülmediği YAŞ’a bu kez ihraç dosyası girip girmeyeceği merakla bekleniyor
Mersin'in Tarsus ilçesinde dün sabah meydana gelen olayda, 3 yaşındaki Ayşenur Öztunç, portakal bahçesinde çalışan annesinin yanına gitmek için evden çıktı.
|