|
|
30 Nisan 2008 Çarşamba 13:12
|
Toplum
|
Hükümet, 'kesinlikle 1 Mayıs'a izin yok' açıklaması yapınca... Türk İş, Taksim ısrarından VAZGEÇTİ
Türk İş yönetimi bir bildiri yayınlayarak, Taksim'den vazgeçtiklerini duyurdu... Ama Türk İş'e bağlı bazı sendikalar, 'biz vazgeçmedik' dediler...
Ayrıntılar geliyor...
SENDİKALAR TAKSİM'DE ISRARLI DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, ''500 bin emekçi olarak 1 Mayıs'ı, İstanbul'da Taksim'de ellerimizde karanfillerle kutlayacağız'' dedi.
TÜRK-İŞ, DİSK ve KESK ile siyasi partiler, meslek odaları ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından oluşan ''1 Mayıs 2008 Katılımcıları'' DİSK Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.
Katılımcılar adına hazırlanan ortak açıklamayı okuyan Görgün, 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlayacaklarını ifade ederek, ''Buradan ilan ediyoruz. 500 bin emekçi olarak 1 Mayıs'ı, İstanbul'da Taksim'de ellerimizde karanfillerle kutlayacağız'' dedi.
Taksim'de ''emeğin taleplerini topluma sunacaklarını'' belirten Görgün, amaçlarının ''gerginlik yaratmak değil, barış ve özgürlük içinde 1 Mayıs'ı kutlamak'' olduğunu söyledi.
TÜRK-İŞ TAKSİM'DEKİ KUTLAMALARA KATILMIYOR
- TÜRK-İŞ GENEL BAŞKAN MUSTAFA KUMLU:
- "PROVOKASYON ENDİŞELERİ GÖZARDI EDİLEREK TAKSİM'E GİDİLMESİ 1 MAYIS'IN KUTLAMA RUHUNA UYGUN DÜŞMEYECEK"
- "1 MAYIS'TA TAKSİM ANITINA ÇELENK KOYACAK, SAYGI DURUŞUNDA BULUNACAĞIZ"
KESK ve DİSK'le birlikte 1 Mayıs'ta Taksim'de kutlama gösterileri düzenlemeyi planlayan Türk-İş, gerginliğin tırmanması üzerine bu ısrarından vazgeçti. Provokasyon endişelerine rağmen Taksim'e gidilmesinin 1 Mayıs'ın kutlama ruhuna aykırı olacağı kararına varan Türk-İş, Taksim'deki izinsiz gösterilere katılmayacak ancak Taksim Anıtı'na çelenk koyarak saygı duruşunda bulunacak.
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, yatığı yazılı açıklamada, Türk-İş'in, 1 Mayıs'ın İstanbul Taksim Meydanı'nda kutlanmasını yürekten istediğini, bu isteğini gerçekleştirmek için DİSK ve KESK ile birlikte yoğun çaba sarfettiğini hatırlatarak, ilgili bakanlarla görüşüldüğünü ve son olarak Taksim Meydanı'nın emekçilere açılması talebini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiklerini kaydetti.
Hükümetin yaklaşımının Taksim alanındaki kutlamalara ilişkin yoğun provokasyon endişesi içerdiğinin altını çizen Kumlu, "Hükümet, Taksim Alanı'nın bizlerin istediği biçimde kutlamalara açılamayacağını kesin bir dille ifade etmekte, ısrarının sürmesi halinde güvenlik güçleri ile emekçilerin karşı karşıya geleceği açıkça belirtilmektedir. Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlama ısrarı, Taksim yaralarının sarılması ve Taksim korkusunun aşılması açısından haklı bir ısrardır, Hükümetin, önerdiğimiz bütün alternatif modellere rağmen gerekli güvenlik önlemlerini alarak Taksim alanını bizlere açmaması üzücüdür. Ancak Türk-İş, açıkça ifade edilen endişelerin göz ardı edilerek Taksim'e gidilmesinin 1 Mayıs'ın kutlama ruhuna uygun olmayacağını düşünmektedir" dedi.
Türk-İş'in, 1 Mayıs'ı Türkiye'nin dört bir yanında düzenleyeceği mitinglerle kutlayacağını anlatan Kumlu, şöyle devam etti: "Türk-İş Yönetim Kurulu, 1 Mayıs'ta Taksim'de olmak isteyen sendikalarımızın bu kararına saygı duymaktadır. Türk-İş Yönetim Kurulu ile Türk-İş'e bağlı bazı sendikalarımızın yöneticileri de 1 Mayıs 2008'de Valilikçe izin verilen sınırlar içinde Kazancı Yokuşu ve Taksim Anıtıma çelenk koyacak, saygı duruşunda bulunacaktır.
Türk-İş Yönetim Kurulu, Taksim Alanı'nda kitlesel bir kutlama için İstanbul Valiliğince İzin verilmemesi nedeniyle ülkemizin içinde bulunduğu gergin ortamı da dikkate alarak Türk-İş topluluğunu 1 Mayıs'ta Taksim'e davet etmeyi, temsil ettiği kitlenin güvenliği ve sendikal özerklik açısından gerekli görmemektedir."
Özcan, eşi ve oğlu Sinan’la Bilkent Üniversitesi Amerikan futbolu takımında oynayan oğlu Kaan’ın maçını izledi. Özcan, YÖK’te 'Spor Komisyonu' oluşturulduğunu müjdeledi.
Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Yeşildere, 'Şaşaalı yaşayan rektörler var, bu para açlık sınırındaki araştırma görevlisine verilmeli' diyor...
YÜKSEK Askeri Şûra (YAŞ) olağan kış toplantısı bugün gerçekleştirilecek. Ağustos ayı toplantısında hiçbir ihraç dosyasının görüşülmediği YAŞ’a bu kez ihraç dosyası girip girmeyeceği merakla bekleniyor
Mersin'in Tarsus ilçesinde dün sabah meydana gelen olayda, 3 yaşındaki Ayşenur Öztunç, portakal bahçesinde çalışan annesinin yanına gitmek için evden çıktı.
1 cm. olan ve suyun içinde 7-8 cm.'ye kadar ulaşan kimyasal içerikli oyuncağı yutan küçük kız hastaneye kaldırıldı
Grup Gündoğarken'in solisti Burhan Şeşen'in, yanlış teşhis ve tedavi sonucu komaya girdiği iddia edilen oğlu Serhan Şeşen'in beyin ölümünün gerçekleştiği açıklandı.
|