türk net en son haber 8 Eylül 2008Güncelleme: 08.09.2008 05:06 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
Tayyip Erdoğanın Sözleri
Aydın Doğan
Lewis Hamilton
Formula 1
Milli Gelir Hesapları
AB - Türkiye İlişkileri
Genelkurmay Haberleri
İlker Başbuğ
Ermenistan
Abdullah Gül
Add to Google

16 Temmuz 2008 Çarşamba 08:10 Toplum

Haşim Kılıç: Sürekli, laiklik elden gidiyor demenin kimseye faydası olmaz. Bir güç yıkarsa, diğer güç dengeyi kurmak için yapar, düzeltir

KILIÇ: Partiler kapatılabilir. Sistem içinde olan bir süreçtir bu. Bir ülke, ‘her gün parçalanacağız, yıkılacağız’ derseniz, bir gün gelir parçalanır

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, AKP hakkındaki kapatma davasına ilişkin kararı, gerekçesiyle birlikte açıklayacaklarını söyledi. “Sürekli, laiklik elden gidiyor demenin kimseye faydası olmayacağını” belirten Kılıç, “Bir güç yıkarsa, diğer güç dengeyi kurmak için yapar düzeltir. Bir arada yaşamanın şartlarını kaybetmeyelim” dedi. Kılıç, önceki akşam Fransız Büyükelçiliği’nde düzenlenen milli gün resepsiyonunda, AKP hakkındaki kapatma davasına ilişkin olarak ilk kez ayrıntılı açıklama yaptı.

Kılıç’a kapatma kararının gerekçesiyle birlikte Resmi Gazete’de yayımlanmaması halinde Başbakan Erdoğan ile davada ismi geçenlerin milletvekilliklerinin düşmeyeceği, bunun da hukuki bir problem doğuracağı yönündeki tartışmalar anımsatıldı.

‘Karar yayımlanır’

Bunun üzerine Kılıç, “Kapatma kararı çıkarsa, tabii onu hemen gerekçeli olarak açıklarız. Kısa bir kararla göndeririz. Kısa kararda kimlerin yasaklı olduğu ve gerekçesi yer alır. Buna göre, karar hemen yürürlüğe girer. Kapatma çıkmazsa onu da gerekçeli olarak açıklarız” dedi.

Kılıç, şu mesajları verdi:

BİR ARADA YAŞAMA ŞARTLARI: Kurumlarda güven mekanizması işliyorsa, bana göre çözülmeyecek sorun yok. Türkiye’nin geleceğinden korkmamamız lazım. Önemli olan bir arada yaşama şartlarını kaybetmeyelim, muhafaza edelim. Aile içinde sorunlar olmuyor mu? Kavgalar dargınlıklar oluyor, bakıyorsunuz bir müddet sonra hiçbir şey olmamış gibi yaşamaya devam ediyorlar. Onun için bu kadar karamsar olmamak gerekir.

Partiler kapatılabilir

KENDİ ARALARINDA KONUŞSUNLAR: Siyasetçiler, bana gelmeden önce kendi aralarında sorunları konuşup çözmeliler. Çözemezlerse bana gelirler, konuyu görüşür, ben çözerim. Ben zaten bunun için varım. Ama, siyasetçiler kendi aralarında konuşmadan hemen Anayasa Mahkemesi’ne başvuruyorlar.(Gelinen bu noktada konuşma imkanı var mı?) Bu aşamada yapacak bir şey yok artık.

DEMEK Kİ KAPATILABİLİR: Sistemde, kurumlar yazılmış, anlatılmış. Bir de Anayasa Mahkemesi demişler. ‘Kapatma davalarına bakar karar verir’ demişler. Bunu demişlerse, demek ki partiler kapatılabilir, böyle şeyler olabilir. Bunu sıradışı görmek doğru değil. Sistem içinde olan bir süreçtir bu.

LAİKLİK ELDEN GİDİYOR DİYENLERE: Bir mahkeme kararı, dolayısıyla kıyamet kopmaz. Ben iyimserim. Ankara dışına çıktığınızda halkta böyle bir karamsarlık görmüyorum ben. Hergün ekonomi batıyor, laiklik elden gidiyor, ‘demokrasi zaten yok’ diyorlar. Var olan demokrasi içinde ‘ölüyor’ derseniz kime ne yararı olur? Kim ne kazanır?

BİRİ YIKARSA DİĞERİ DÜZELTİR: Bir güç yıkarsa, diğer güç dengeyi kurmak için yapar düzeltir.

PARÇALANIR: Negatif düşünürseniz, nefatif sonuç alırsınız. Bir ülke, ‘hergün parçalanacağız, yıkılacağız’ derseniz, bir gün gelir parçalanır.

12 AĞUSTOS’TA ST.PETERSBURG’DA: 12 Ağustos’ta St. Petersburg’a gezimiz var. Bir yıl önce planlandı. Ancak, şart değil. Önemli olan ülke işini bitirmek. Bitiremezsek gitmez, iptal ederiz.

ÜYELER STRESLİ: Davaya ilişkin bir takvim verilmesi, üyelerimiz üzerinde strese yol açıyor. O vicdanına göre hareket eder. Arkadaşlarımız dosyaları tek tek inceliyor. Yani, raportör çalışırken diğer taraftan da arkadaşlarımız yoğun bir şekilde çalışıyor. Raportör, raporunu verdikten sonra üyelere dağıtacağız. Ondan sonra makul bir tarih vereceğiz.

Kararım olmadan Paksüt alınmaz

BİR GÜNDE BİTMEZ: Ben bir günde biteceğini zannetmiyorum. 2-3 gün sürebilir. Bu arada, teknik olarak bir üyemiz ‘ben incelememi tamamlamadım’ derse, ek süre verilebilir. Hâkime ‘şu zamanda bitireceksin’ diye bir şey olmaz.

PAKSÜT’E VERYANSIN: ‘Kıyamet’ deyip insanları ümitsizliğe, karamsarlığa sokmanın ne alemi var. Olur mu böyle bir şey. Türkiye çok büyük bir ülkedir. Kıyamet mıyamet kopmaz. Kendisiyle konuşacaktım izne ayrılmış.

PAKSÜT’ÜN GÖZALTINA ALINMASI: (Paksüt’ün Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınma iddiaları var...) Osman Paksüt hâkimdir. Hâkimler öyle alınamaz. Anayasa Mahkemesi heyeti karar vermeden, ben karar vermeden Paksüt’ün alınması söz konusu değil.

Kılıç, dün Anayasa Mahkemesi’ne gelişinde, gazetecilerin AKP hakkındaki kapatma davasıyla ilgili sürece ilişkin sorularını yanıtladı. Kılıç, “Süreçten, gelişmelerden haberiniz olacak. Merak etmeyin” diye konuştu. Raportör Osman Can’ın raporunu yarın (bugün) teslim edip etmeyeceğinin sorulması üzerine Kılıç, “Bilmiyorum” dedi.

Haber: MİLLİYET gazetesi

İlgili Başlıklar:
Haşim Kılıç (41 haber)
Laiklik Hassasiyetleri (80 haber)






İlköğretim ve liselerde okuyan toplam 14 milyon öğrenci ve 662 bin öğretmen 3 aylık yaz tatilinin ardından ders başı yapacak.

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’un Güneydoğu ziyaretine ilişkin halkla iç içe olduğu 8 adet fotoğraf, Genelkurmay’ın sitesine konuldu.

Belediyeden yapılan açıklamada, kalitesi ve fiyatı nedeniyle yoğun ilgi gören memba suyu istasyonlarının kapasitesini artırıcı çalışmalara başlandığı, istasyonların çalışma saatlerinde değişikliğe gid

3 gün içinde yaşanan depremler için uzmanlar yine “Büyüğü yolda”, “Tehlike geçti” diye bölündü

Şanlıurfa’da bazı vatandaşlar, "deprem olacak" söylentileri nedeniyle geceyi dışarıda geçirdi.

Iğdır'ın Karakoyunlu ilçesine bağlı Aşağı Alican köyünde cinnet getiren kişi, babası, ağabeyi ve yengesini öldürüp annesi ile kardeşini yaraladıktan sonra intihar etti.

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY
Reklam