|
|
17 Temmuz 2008 Perşembe 17:16
|
Toplum
|
ÖĞRETMENLER HAKLI, TÜRKİYE HAKSIZ... AİHM, greve katıldılar diye ceza alan Türk öğretmenleri HAKLI buldu
AİHM: GREVE KATILAN KADIN ÖĞRETMENLER HAKLI
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bağlı bulundukları Eğitim-Sen'in çağrısına uyarak, "iş koşullarının iyileştirilmesi" amacıyla 2000 yılında bir günlük greve katıldıkları gerekçesiyle mahkum olan ve ceza alan 11 kadın öğretmenin açtığı davada Türkiye'yi haksız buldu.
AİHM, "Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin örgütlenme ve gösteri hakkıyla ilgili 11. maddesini" ihlal ettiğine hükmetti. Türkiye, karar gereği, her öğretmene 500'er avro maddi tazminat ödeyecek.
AİHM, Aysun Urcan, Bircan Tamburacı, Günay Tomba, Şehriye Arslan, Oya Güneş (Başaran), Gülümser Berber, Leyla Doğan, Meral Yaman, Birgül Üçüncü, H. Şahika Türkkan ve Zerrin Kiraz'ın açtığı davayla ilgili gerekçeli kararında, "demokratik toplumlarda bu tür bir mahkumiyetin gerekli olmadığı" görüşüne vardı.
İzmir Karşıyaka Mahkemesi, 2002 yılında aldığı kararda, öğretmenlere, önce 3'er ay 10 gün hapis ve üç ay işten el çektirme cezası vermiş, daha sonra hapis cezasını para cezasına çevirmişti. Temyiz mahkemesi ise, kararı onamış, ancak işten el çektirme cezasını 2 ay 15 güne düşürmüştü.
AKP İstanbul İl Başkanlığı'nda patlayan bombadan sonra İstanbul Emniyeti gerçek bombayla X-Ray eğitimi verdi.
İstanbul Üniversitesi'nde rektör adaylarını bir araya getiren panele katılmak isteyen öğrenciler ile güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandı.
Osmaniye'de bir balıkçı avlanmak için gittiği nehirde kayboldu.
Samsun'da bir kadın adliye girişinde çantasında bulunan kurusıkı tabancayı polise teslim edince 600 YTL para cezasına çarptırıldı.
İşte bayram boyunca Ankaralılar'ın arayabileceği ACİL DURUM numaraları...
Çocuklara oyuncak olarak satılan ilaç kapsülü boyutundaki su maymunları su ile temas ettiğinde 400 kat büyüyor.
|