|
|
04 Ağustos 2008 Pazartesi 08:12
|
Toplum
|
İlker Başbuğ buz savaşçısı
İngiltere'de yayımlanan Sunday Times gazetesi, yeni Genelkurmay Başkanı'nı okurlarına böyle tanıttı: "İlker Başbuğ, sakin ve pragmatik özellikleri nedeniyle askeri çevrelerde 'Buz savaşçısı' olarak adlandırılıyor. Çok ince bir zekâya sahip."
Genelkurmay Başkanlığı'nda beklenen değişiklik yurtdışında da dikkat çekti.
The Sunday Times gazetesi, "sakin ve pragmatik olmakla tanındığı için askeri çevrelerde 'buz savaşçısı' diye adlandırılan Orgeneral İlker Başbuğ'un hükümete tesir etmede daha etkin olması bekleniyor" iddiasında bulundu.
İstanbul kaynaklı, Jon Swain haber analizinde, "Türkiye, kendisini bir demokrasi olarak adlandırıyor ancak ordu hem zaman kanatlarda dolaşıp durdu. Askeri darbeler, son 50 yılda üç defa seçilmiş hükümetleri iktidardan uzaklaştırdı" diye yazdı.
Bu yüzden "Türklerin, silahlı kuvvetler komutanının, herhangi seçilmiş bir başbakan kadar ülkenin kaderini elinde tuttuğunu bildikleri" savına yer veren gazete, "Bu nedenle yeni bir Genelkurmay Başkanı'nın ataması, her zaman yakından izlenen bir olaydır" yorumunu yaptı.
Orgeneral Başbuğ'un "Ustaca hazırlanmış, hükümeti soğutmayan açıklamalar" la tanındığını yazan gazete, "Başbuğ'un hükümete tesir etmede daha etkin olması bekleniyor" iddiasında da bulundu.
Yazıda, ismi açıklanmayan "bir askeri kaynağın", "Başbakan Tayyip Erdoğan, Başbuğ'un selefine göre çok daha müthiş bir karşıt olduğunu görecek. Çok daha ince bir zekâya sahip" sözleri de yer aldı.
Aynı kaynak, "Erdoğan, Başbuğ konusunda ihtiyatlı ve bir başkasını atamayı tercih ederdi" diye konuştu.
"Başbakan'ın Başbuğ'un atamasına karşı çıkacak anayasal yetkiye sahip olduğunu, ancak geçmişte bu yetkiye başvurulduğunda geri teptiği" ni öne süren The Sunday Times, "Ve Erdoğan, geçen haftaki gelişmelerin kendisini kırılgan bıraktığını biliyor" iddiasında da bulundu.
İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) A.Ş'nin vapur, deniz otobüsü, deniz taksi ve feribot seferleri, fırtına nedeniyle iptal edildi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Karaköy vapur iskelesinin kullanılmaz hale geldiğini hatırlatarak, ''Riskli bir durum, tekrar kullanmamız çok zor. Oradan çekilecek'' dedi.
ABD'nin Miami kentinde, bilgisayar kamerasıyla internette naklen intihar eden 19 yaşındaki gencin ailesi, intiharı seyredenlere bir şey yapmadıkları için büyük tepki gösterdi.
Sivas Belediyesince atık su problemine çözüm amacıyla yapımına başlanan ''Atık Su Arıtma Tesisi'' tamamlanma aşamasına geldi.
VE BUNLARIN NEREDEYSE TAMAMI, İSTANBUL'DA
İskelenin yerinde olmadığını gören İstanbullular, işlerine başka vasıtalarla gitmek zorunda kaldı.
|