|
|
27 Kasım 2006 Pazartesi 14:46
|
Yaşam
|
Türkiye'de her 3 kişiden biri şişman, her 2 erkek ve her 5 kadından biri sigara içiyor; her yıl 140 bin Türk KALP HASTASI oluyor
Türk Kardiyoloji Derneği'nin hazırladığı rapora Türkiye'de 3 milyon kalp ve damar hastası bulunuyor.
Sağlık Bakanlığınca ulusal kalp sağlığı politikası oluşturmak amacıyla Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) önderliğinde 2004'te başlatılan çalışmalar tamamlandı. Sağlık Bakanlığına sunulan çalışmaya göre, Türkiye'de 3 milyon kalp ve damar hastası bulunuyor.
TKD Eski Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, Türkiye'de, kalp ve damar hastalıklarının bir numaralı ölüm nedeni olduğunu söyledi.
Oto, kalp ve damar hastalıklarıyla mücadelede, ulusal bir kalp ve damar sağlığı politikasının geliştirilmesinin yaşamsal önemi olduğunu vurguladı.
Kalp ve damar hastalıkları için en temel 3 riskin sigara, yüksek tansiyon ve şişmanlık olduğuna dikkati çeken Oto, Dünya Sağlık Örgütüne göre bunların kontrol edilmesi durumunda hastalıkların artış hızının yüzde 50 azalacağını kaydetti.
Oto, çalışmayla gelecek yıllarda hastalığın artış hızını yüzde 2'ye indirmeyi, ölümlerde de yüzde 30 azalma sağlamayı hedeflediklerini ifade etti.
Sağlık Bakanlığına sunulan çalışmaya göre, Türkiye'de, yılda 200 bin kişi önlenebilir kalp ve damar hastalıkları nedeniyle ölüyor. Bununla birlikte her yıl 140 bin kişi kalp ve damar hastalıklarına yakalanıyor.
Türkiye'de her 3 kişiden biri şişman, her 2 erkek ve her 5 kadından biri sigara içiyor. 16 milyon yüksek tansiyon hastasından 12 milyonu hastalığını bilmiyor.
Türkiye'de 100 bin kişiye 1,85 kardiyolog düşerken, bölgelere göre en fazla kardiyolog İç Anadolu'da, en az da Karadeniz'de bulunuyor.
İç Anadolu'da her 100 bin kişiye 5.1, Marmara'da 4.3, Ege'de 2.8, Akdeniz'de 2, Doğu Anadolu'da 1.7, Güneydoğu Anadolu'da 1.5, Karadeniz'de de 1.3 kardiyolog düşüyor.
Aykut Gürel'i yazar Yasemin Pulat ile aşk yaşadığı için terk eden Seden Gürel, aylar sonra eşini affetti.
Haldun Dormen, İbrahim Tatlıses ile çektikleri dizisinin nasıl fiyaskoyla sonuçlandığını anlattı.
İzel, yeni bir tekniği denemeyi kabul ederek ameliyat olmaya karar verdi.
YABANCI FİLMLERİN GÖSTERİME ÇIKMAYA CESARET EDEMEDİĞİ HAFTADA İKİ YERLİ FİLM GÖSTERİMDE. AROG'U BİLİYORUZ. PEKİ YA MURO:
Çin Halk Cumhuriyeti'nde düzenlenen "Miss Model of the World"de (Dünya Mankenler Kraliçesi Yarışması) 24 yaşındaki İzmirli manken Serap Tunç üçüncü seçildi.
Hülya Avşar, Başbakan Erdoğan için yaptığı ‘ürkek kedi’ benzetmesini ‘kadın duyarlılığı’na bağladı. 'Avşar Kızı', 'AKP'li vekillere 'Maalesef Başbakan’a YAĞCILIK yapıyorlar' dedi.
|