|
|
17 Aralık 2007 Pazartesi 09:31
|
Yaşam
|
Türkçe’nin kayıp hazinesini bulana 1000 altın ödül
AVRASYA Yazarlar Birliği, Türk dilinin ilk gramer kitabı olan Kaşgarlı Mahmut’un kayıp eseri "Kitabu Cevahirü’n Nahv Fi Lugati’t Türk"ü bulana 1000 Cumhuriyet Altını ödül verecek.
Avrasya Yazarlar Birliği Genel Başkanı Yakup Deliömeroğlu, 2008’i, doğumunun 1000. yılı olduğu için "Kaşgarlı Mahmut Yılı" olarak ilan ettiklerini bildirdi.
Büyük dil bilgini Kaşgarlı Mahmut’un "Kitabu Cevahirü’n Nahv Fi Lugati’t Türk" isimli eserinin Türk dilinin ilk gramer kitabı olduğunu belirten Deliömeroğlu, "Gramer kitabının varlığı biliniyor, ama henüz gören yok" dedi.
Bu eserin Türkiye için olduğu kadar dünya diller tarihi için de çok önemli bir eser olduğunu vurgulayan Deliömeroğlu, "Ümit ediyoruz ki Divanü Lugati’t Türk gibi, bu gramer kitabı da bir gün gün ışığına çıksın, kültür hayatımıza katkı yapsın" dedi.
Divanü Lugati’t Türk’ün orijinalinin İstanbul’da Millet Kütüphanesi’nde bulunduğunu belirten Deliömeroğlu, şunları söyledi:
"Divanü Lugati’t Türk de kayıptı ve 1900’lü yılların başında kitap kurdu olan Ali Emiri Efendi tarafından 30 altına sahafta bulunmuştu. İkizlerden biri bulundu. İkinci ikiz de bir yerlerde gizleniyor ve umarım o da gün ışığına çıkacak ve çıkınca da çok büyük olay olacak."
Aykut Gürel'i yazar Yasemin Pulat ile aşk yaşadığı için terk eden Seden Gürel, aylar sonra eşini affetti.
Haldun Dormen, İbrahim Tatlıses ile çektikleri dizisinin nasıl fiyaskoyla sonuçlandığını anlattı.
İzel, yeni bir tekniği denemeyi kabul ederek ameliyat olmaya karar verdi.
YABANCI FİLMLERİN GÖSTERİME ÇIKMAYA CESARET EDEMEDİĞİ HAFTADA İKİ YERLİ FİLM GÖSTERİMDE. AROG'U BİLİYORUZ. PEKİ YA MURO:
Çin Halk Cumhuriyeti'nde düzenlenen "Miss Model of the World"de (Dünya Mankenler Kraliçesi Yarışması) 24 yaşındaki İzmirli manken Serap Tunç üçüncü seçildi.
Hülya Avşar, Başbakan Erdoğan için yaptığı ‘ürkek kedi’ benzetmesini ‘kadın duyarlılığı’na bağladı. 'Avşar Kızı', 'AKP'li vekillere 'Maalesef Başbakan’a YAĞCILIK yapıyorlar' dedi.
|