|
|
09 Mart 2007 Cuma 12:14
|
Yazarlar
|
Tecavüz Kader midir?
Geçen hafta başında, yani 26 Şubat Pazartesi günü, dolar kuru 1,37 YTL'yi görmüştü.
Piyasaların ortak kanısı dolar / YTL kurunun 1,30'lara doğru gideceği idi. Bir hafta sonra Pazartesi günü öğlen saatlerinde dolar kuru 1,47 YTL'yi zorluyordu !
Neyse ki (sanırız artık böyle dememiz gerekir), dolar kuru hafta içinde sakinleşmeye başladı. Cuma sabahı dolar kuru 1,41 YTL düzeyinde idi.
Yine de ciddi bir endişemiz var: Geçen hafta Japonya Merkez Bankasının nominal faizleri sadece 25 baz puan (ya da %0,25'den %0,50'ye) artırması ile başlayan kriz sanırız daha bitmedi.
Yakında biter mi ?
Açıkçası bu soruya kimse "evet biter" diyemiyor. Tam tersi, herkes diken üzerinde oturuyor ve "what is next ? " (sırada ne var ?) diye soruyor.
...
İşe bakar mısınız ?
Tam anlamı ile "Japonya hapşırınca Türkiye hastalıktan yatağa düşer" durumu. Ya da küresel ekonominin getirdiği piyasa bozulmaları. Dünyada bir çok sivil toplum örgütü, özellikle de solcu olanları, küreselleşmeye karşı çıkıyorlar. Küreselleşmenin, gelişmiş Batı dünyasının az gelişmiş Doğu / Güney dünyası ülkelerini sömürmek için kullandığı yeni bir oyun olduğunu öne sürüyorlar.
Ben bu görüşe hiç katılmadım ve hala da katılmıyorum.
Çünkü küreselleşmeden asıl yararlanan, en azından bugün için, acaba gerçekten gelişmiş Batı ülkeleri midir yoksa Hindistan, Çin ve hatta Türkiye gibi Doğu / Güney ülkeleri mi ?
Soruyu sanayileşme açısından yanıtlayacaksak, mutlaka ki küreselleşmenin asıl galibinin önce Batılı ülkeler (ve diğer ülkeler de, ama öncelikle Batılı ülkeler) tüketicileri; sonra da Uzak Doğu ülkeleri üreticileri olduğunu söyleyebiliriz.
Peki ya finans açısından yanıtlarsak ?
Geçenlerde düşüncelerine değer verdiğim bir arkadaşım şu görüşünü benimle paylaştı: "Bugün dünyada nerede ne karar alınıyorsa iki kesimin çıkarı öncelikle gözetiliyor: İlk kesim finans baronları; ikinci kesim de enerji baronları. Bu iki kesimin istemediği; ya da çıkarlarına olmayan hiçbir karar alınamıyor; bu küreselleşme ortamında alınamaz da ! Türkiye de bu değerlendirmemin %100 içindedir".
Haklı değil mi ?
Küreselleşme gerçek anlamda finans kesiminin ya da para sahiplerinin işine yaramıyor mu ? Onları "tek ve mutlak güç" durumuna getirmiyor mu ? İstediklerini, istedikleri gibi yapma olanağını sağlamıyor mu ?
İşte "carry trade" denen oyunu gördünüz.
Japonya'da nerede ise sıfır maliyetle borçlan; gel Türkiye'ye, Macaristan'a, Brezilya'ya, Rusya'ya, ... %10'un üzerinde reel getiri ile borç ver !
Sizce Türkiye'de son haftada ne oldu ki dolar kuru %7'den fazla arttı ? Ya da yine ne oldu ki İMKB'de bir haftada 16 milyar dolar (ya da %9) buharlaştı ! Derseniz ki "zaten döviz kurunu olması gereken değeri 1,37 değildi", ya da "Borsada bir balon oluşmuştu", size hak vermek isterim. Ama benim hak vermem gerçekleri değiştirmiyor ki ! Balon malon, piyasa dengeleri döviz kurunu 1,37'ye, borsayı da 44.000 puanın üzerinde taşımamış mıydı ?
Bu devinimden aslında çok önemli ve kaçırılmaması gereken bir sonuç çıkıyor: Ne AKP, ne Tayyip bey, ne o, be bu. Aslında hiç biri ya da hiçbirimiz Türkiye'de gerçekten iktidarda değiliz.
Hadi geçen Mayıs - Haziran dalgalanmasında "Merkez Bankası başkanı atanması sürecini kötü yönettik" diye bir açıklama bulmuştuk.
Bu yıl ne mazaret bulacağız ?
Gerçek iktidarın uluslararası finans baronlarında olduğunu iyi anlarsak kendimizi pek üzmeden yolumuzu sürdürürüz. Aynı Çinli, düşünür Konfiçyüs'e atfedilen şu söz gibi: "Tecavüz mukadderatsa kendini bırak ki zevk alasın ! "
Ertuğ Yaşar;
İstanbul 09.03.2007
ertug@yasar.nom.tr
www.ertugyasar.com
İçimize sinmiş bu, 'hayata Türk gibi bakma, seni bir aptal sanırlar' durumu...
Yakıp yıkıcılar; öfke kusucular onlar...
Bizi 'çaresiz' bırakıyorsunuz arkadaşlar ve ne diyeceğimizi bilemiyoruz...
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK SİYASİ PARTİSİ, KARARSIZLAR PARTİSİDİR: Vatandaş Nevzat Basım yerel seçimlerde nasıl oy verecek?
İNSANIN ONLARI EKRANDA DİNLERKEN, 'NE BAĞIRIYORSUN YA' DİYESİ GELİYOR. 'NE BAĞIRIYORSUN; NEYE BAĞIRIYORSUN; TEK VATANSEVER SEN MİSİN SANIYORSUN?'
BENİM YAŞADIĞIM KREDİ KARTI SORUNUNU SİZ DE YAŞAMIŞ OLABİLİRSİNİZ: Bayram alışverişini kredi kartıyla yapanların başına geldi mi bilmiyorum; ama benim geldi...
|