Nethaber Haber Key Odemeleri

Key Odemeleri, Keyodemeleri

türk net en son haber 22 Ağustos 2008Güncelleme: 22.08.2008 05:11 rss flas en son dakika haber arama son dakika net haber türk haberler
en net son haber
Ana sayfa haber
Politika Haber
Toplum Haber
Ekonomi Haber
Dünya Haber
Yaşam Haber
Spor Haber
Görüntülü Haber
Haber İndeksi
Haber Arama
Haber Arşiv
Hava Durumu
Yazarlar
Haber Başlıkları
Araştırma Dosyaları
Haber Yorumlar
Haber Üyelik Merkezi
Haber Üyelik Merkezi

Güncel Başlıklar
Rus Turistler
Hırsızlık Haberleri
Terör
İnternet Cafeler
İnternet Suçları
İnternet
Kate Moss
Intel
Bilgisayar Üreticileri
Kayseri Haberleri
Add to Google

26 Aralık 2007 Çarşamba 08:52 Yazarlar

Kendi Düşen Ağlamaz!

Türkiye’nin en büyük üç elektronik üreticisinden biri PROFİLO TELRA mahkeme kararı ile bir yıl iflas ertelemesi istedi.

PROFİLO – TELRA’nın nakit akışı açısından zor durumda olduğu anlaşılıyor. Tanrı yardımcıları olsun; sıkıntılı bir durumdur. “Murhpy Kuralı” gibi, bir kere bir şey kötü gitmeye başlarsa ardından hemen her şey kötü gitmeye başlar.

Oturup arkalarından ağıt yakacak değiliz ! Sanayi Bakanımız gibi, “mutlaka PROFİLO’ya yardım etmeliyiz” diye düşünenlerden hiç değiliz. Çünkü eğer PROFİLO (ya da diğer bir şirket) bugün zor duruma düştü ise, bunda mutlaka yöneticilerinin suçu vardır. Zamanında değişimi göremeyen ve yakalayamayan cezasını çeker...

PROFİLO’nun ortaklarını sadece basından tanıyorum. Ama dışarıdan edindiğim izlenim, PROFİLO ortaklarının iş bilir insanlar olduklarıdır. Öyle yeni yetme zenginler gibi, aslında şirketlerinin sermayesi olan paraları kata / yata harcayacak kişiler değillerdir.

Peki o zaman nasıl ve neden PROFİLO – TELRA zor durumdadır ? Burada sorumlu sadece şirketin ortakları ve yöneticileri midir ? Acaba izlenen ekonomik politikaların da bu sonuçta payı yok mudur ?

Uzun zamandan bu yana, elektronik ve otomotiv sektörünün ürün başına üç-beş dolar kar ile dışsatımı sürdürdüğünü duyuyorduk. Ama bunlar sadece duyum idi. Elimizde somut bilgi yoktu.

Öte yandan elektronik sektöründe işlerin o kadar da iyi gitmiyor olabileceğini BEKO örneğinden biliyorduk. En büyük elektronik firmamız BEKO, 2006 yılı için 89 milyon dolar zarar açıklamış ve Ocak ayında benzeri görülmemiş bir uygulamaya gitmişti.

İstanbul / Beylikdüzü fabrikalarını kapatma kararı almışlardı. Makinelerinin bir kısmını Rusya gibi yabancı ülkelere; bir kısmını da BEKO’ya fason üretim yapan Türk firmasına satacaklardı. Ama asıl ilginç olan, çalışanları ile ilgili aldıkları karar idi. BEKO, 3.500 çalışanından 1.387’sini alfabetik sıra ile işten çıkarmıştı !

Birçok işçi tenkisatı gördüm, ama bu türlü “değişik” (!) işten çıkarma hiç görmedim. Ben olsam iyi işçi ile kötü işçiyi ayırarak; ya da bölüm bölüm işçi çıkarmayı düşünürdüm. Ama demek ki BEKO’da öyle değişik dengeler vardı ki yönetim alfabetik sıra ile işçi çıkarımına gitmişti !

***

Yukarıda da yazdığımız gibi, başarısız olan bir firmada en büyük suçlu firma ortakları ve yöneticileridir. İş yaşamında kimse “kader kurbanı” falan değildir. Herkes aldığı ya da zamanında alamadığı kararların “kurbanı” olur.

PROFİLO – TELRA da büyük bir olasılıkla artan uluslararası rekabete karşı koymak için yapılması gerekenleri zamanında ve yeterince yapmamıştır. Örneğin tüplü televizyondan LCD ya da plazma televizyona geçiş işlemini yeterince hızlı ya da verimli yapamamıştır.

Yine de PROFİLO – TELRA’nın (ya da diğer Türk imalat sanayi devlerinin), bugün bu kadar zorda olmalarının önemli nedenlerinden bir tanesi de son beş yıldır Türkiye’de izlenen yüksek reel faiz politikasıdır. Bu politika, Türkiye’de birçok alanda üretim / imalat yapmayı olanaksızlaştırmıştır.
PROFİLO da bu politikanın bir kurbanıdır.

Eğer faiz bu kadar yüksek, kur bu kadar düşük olmasa ve maliyetler de bu kadar hızla artmasa idi, büyük bir olasılıkla PROFİLO – TELRA bugün bu durumda olmazdı.
“Kendi düşen ağlamaz, bize ne ?” diyebiliriz. Zaten de demeliyiz. Her zor duruma düşeni bizim ödediğimiz vergilerle kurtaramayız; kurtarmamalıyız. Ama Türkiye’de reel faiz politikasını belirlemede etkin olan politikacıların, işsiz kalacak çalışanlar konusunda bu kadar duyarsız olma lüksü yoktur.
Hiç de olmayacaktır.

Ertuğ Yaşar;
İstanbul; 23.12.2007

br> ertug@yasar.nom.tr

www.ertugyasar.com

İlgili Başlıklar:
Ertuğ Yaşar Yazıları (157 haber)
Profilo (3 haber)






Sıra dinlemeyen 'yarma', sen de öyle. Dikmiş gözünü güzel kadına, rahatsız eden moron; kendini hiç iyi hissetme... Kendinizi salak hissetmeniz için elimizden geleni yapacağız.

KÜSTÜRMEYİ GÖZE ALMAYACAK MISINIZ? NE ZAMAN? Necdet Sezer'in Cumhurbaşkanlığı dönemini bile 'mumla arayacak' hale gelmek üzereyiz...

Maalesef, Tayyip Erdoğan ve eşi. Abartarak yazıyorum ama bir gerçeği karikatürize etmek için. Peki Deniz Baykal ve eşi 'makbul dindar' olamaz mı?

DOĞU PERİNÇEK VE ARKADAŞLARI, ŞİMDİ KENDİ YAZDIKLARI SENARYOLARIN KURBANI OLUYORLAR

Anadolu Ajansi net haber son dakika flas haber IHA ihlas haber ajansi net haber son dakika flas haber
NET Haber
Anadolu Ajansı ve İhlas Haber Ajansı
resmi abonesidir.
NetHaber Künye: Genel Yayın Yönetmeni: Nevzat BASIM
Yayın Koordinatörü: Emre KULCANAY